Thérése Raquin

2 röster
16452 visningar
uppladdat: 2005-02-03
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Thérèse Raquin av Emile Zola

Resumé:

Madame Raquin har en sybehörsaffär på franska landsorten. Sin son Camille och sin brorsdotter Thérèse ger hon en sträng uppfostran och bestämmer att de skall gifta sig. De båda är varandras motsatser: Thérèse är sund och kraftig, Camille sjuklig och svag. Efter bröllopet flyttar alla tre till Paris, där madame Raquin öppnar affär.

Efter en kort tid tar Camille, som har plats som kontorist, hem sin arbetskamrat Laurent. Med sin kraftfulla natur är han i allt Camilles motsats. Han och Thérèse dras till varandra och inleder ett förhållande, men då de tröttnar på att träffas i smyg kommer de överens om att röja Camille ur vägen. Under en roddtur knuffar Laurent honom i vattnet och han drunknar.

Efter Camilles död spelar Laurent den tröstande vännens roll, och madame Raquin föreslår efter en tid att Thérèse och Laurent skall gifta sig. Men deras samliv störs av skuldkänslor, och under ett häftigt gräl råkar de avslöja för madame Raquin vad de gjort. Hon tar det så hårt att hon drabbas av stumhet och förlamning, vilket gör det omöjligt för henne att avslöja de båda brottslingarna. Emellertid uppfattar de henne som en levande förebråelse. Då de dessutom oupphörligt nöter på varandra, ser de ingen annan lösning på konflikten än att genom gift samtidigt ta sina liv.


Hur förklarar Zola de händelser som äger rum i romanen? Vad är det som driver personerna att handla som de gör?

Enligt Zola är Camille förutbestämd till sitt öde både av sina anlag och uppfostran. Som barn är han sjuklig och vårdas ömt av sin mor även sedan han blivit frisk. Han får aldrig ta egna initiativ utan hålls i en drivhusatmosfär. Därför blir han svag och passiv. Thérèse däremot har ett annat arv. Hennes mor var en infödingskvinna.

Thérèse är alltså medveten om sina arvsanlag och om den olämpliga uppfostran hon fått. Hon är en produkt av arv och miljö.

Som ett naturbarn med sunda instinkter känner sig Thérèse fången i sitt samliv med Camille. Den trånga lägenheten i Paris blir ett nytt fängelse för henne. Men Laurent väcker hennes instinkter och lockar fram hennes rätta jag. Hon blir så bunden av honom att hon deltar i hans planer på att mörda Camille.

Laurent och Thérèse dras oemotståndligt till varandra. Det de har gemensamt är den sexuella driften, som t o m får dem att riskera möten i madame Raquins våning och slutligen driver dem till mordet på Camille. Men efter brottet kan de inte längre uppleva någon sexuell tillfredställelse. Minnet av mordet kväver den. I stället drömmer de om Camille, inbillar sig att han ligger mellan dem s...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Thérése Raquin

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2005-02-03]   Thérése Raquin
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3450 [2024-04-26]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×