Isaac Newton

7268 visningar
uppladdat: 2005-02-03
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Isaac Newton kom till världen 25 december 1642 i Lincolnshire i England.
Hans familj bodde på ett gods fastän de inte var särskilt rika.
Hans far dog 3 månader innan han föddes och hans mamma gifte om sig med en rik präst och på så vis fick Isaac gå i byskolan och senare fortsätta på ett läroverk i Grantham.
Han verkar varit en helt vanlig elev, men var inte förtjust i att sporta utan läste hellre böcker eller byggde modeller.

I juni 1661 började han studera på Trinity college som tillhörde universitetet i Cambridge. På universitet läste han otroligt mycket. Han studerade bland annat Johannes Keplers verk om ljus, teleskop och himlakroppars rörelse. Han läste den italienska vetenskapsmannen Gallileo Gallileis ovanliga teorier.

Sommaren 1665 reste han hem till lugnet i Lincolnshire för pesten hade kommit till Cambridge. Där arbetade han fram sina teorier om optik.
Han lät en smal ljusstråle träffa ett prisma. Ljuset bröts när det passerade in eller ut från prismat. Ljusstrålen som kom ut på andra sidan och visades på väggen var bredare och delades upp i ett spektrum-regnbågens färger.

Innan hade man trott att ljus var vitt och inte kunde delas upp i mindre beståndsdelar. Det avgörande experimentet var när Newton gjorde som ovan men ledde en av de enfärgade ljusstrålarna genom ett andra prisma (se bild). Den förblev enfärgad. Han menade därför att alla ljusstrålar bryts lika mycket och att de sedan inte kunde delas upp mer.

Newton trodde också att ljuset uppstod av en rörelse hos små partiklar (korplusker). Hans teori godkänndes och blev den främsta om ljusets rörelse.
Han återvände till universitetet 1667 och där gjorde han ett spegel-teleskop. Många av världens största teleskop idag bygger på Newtons konstruktion.

1670 och framåt jobbade han med gravitation och rörelse och kom fram till att månen kretsar för alltid runt jorden tack vare gravitationen. Han formulerade också många lagar om gravitationen. 1702 blev han utnämnd till chef för kungliga myntverket efter ett nervöst sammanbrott. På myntverket avslöjade han många falskmyntare. 1704 publicerade han boken Opticks. Den handlade om l...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Isaac Newton

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-02-03]   Isaac Newton
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3456 [2022-08-10]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×