Snowboard

2 röster
24731 visningar
uppladdat: 2005-02-03
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

4. Avhandling

Snowboard kom till Sverige från USA på 1980-talet. Som tävlingsform indelas den i alpint och freestyle. I alpin snowboardåkning tävlar man i parallellslalom och storslalom. Även freestyle har flera grenar. I halfpipe används en U-formad, minst 100 m lång ramp täckt av snö, där det gäller att utföra trick och hopp. I quarterpipehopp är höjden det viktiga. Obstacle eller boardercross är en form av hinderåkning i heat om fyra åkare. I big air ska man göra ett så högt och snyggt hopp som möjligt. Freeride är en fortåkning utför. Snowboardgrenarna halfpipe och storslalom blev olympiska grenar år 1998.


4.1 Historia

På julafton år 1965 i Michigan tog Sherman Poppen med sina två döttrar ut för att leka på gården. De skulle åka kälke, men Sherman tog ett par miniskidor istället. Han hade tänkt att de skulle turas om att åka med det ville inte döttrarna. Istället försökte de åka på en varsin skida men det gick inge bra så Sherman gick hem och hämtade lite snöre. Hand band fast ena foten framför den andra på skidan och då gick det mycket bättre.
Efter ett tag åkte varenda unge i området på Snurfers, som Shermans fru kallade dem. Han började tillverka dem i sitt garage och märkte snart att han inte han med sitt riktiga jobb. Så han sålde rättigheterna till ett leksaksföretag.
Snurfern blev den populäraste leksaken i slutet på 60-talet och man sålde över 300 000 st.

Den första Snurfer tävlingen anordnades i Muskegon, Michigan den 18 februari 1968. Tävlingen gick ut på att ta sig från start till mål på kortast tid. Det tog inte mer än ca 10 sekunder och de snabbaste åkarna åkte i drygt 70 km/h. Att ta sig ner till mål utan att ramla var en dröm för det flesta, men bara att överleva var en seger. Tävlingarna hölls årligen i 12 år innan man slutade.

Snowboarden uppfanns 10 år senare efter att man uppfunnit Snurfern. Man började bygga dem med samma teknink som man bygger skidor med. Man hade bindningar, stålkanter och belag. Nu kunde man för första gången svänga med brädorna. Nu när det gick att svänga med dem blev de tillåtna i skidbackar och man började tävla i slalom grenar.


4.2 Personer som utvecklade Snurfern till snowboard

1970 såg Dimitrije Milovich sina arbetskompisar åka på sina lunchbrickor i snön. Han kom på idén att bygga en bräda som han kallade Winterstick som han ett år senare fick patent på. Han hade aldrig hört talas om Snurfern så hans bräda så lite annorlunda ut. Winterstick var tillverkad i trä och hade en hög nos för lössnö åkning. Som bindningar använde han spännremmar. Ingen skidtillverkare var sugen på han idé, så han tillverkade dem själv.

1963 gjorde Tom Sims en snowboard i träslöjden när han gick i årskurs 8. Han var en surfare och startade ett skateboard företag som var ett ac de största i slutet av 70-talet. Vinsten satsades på snowboard utveckling och 1977 sålde han sin första snowboard. Han var först med höga bakkappor och han gjorde den första halfpipen.

Jake Burton Carpenter började experimentera men Snurfern och startade 1977 Burtons Snowboards. Det är världens största renodlade snowboard företag. Två år senare var han med i en Snurfer tävling med en av sina brädor. Först ville inte domarna godkänna brädan med de andra åkarna tyckte att han skulle få vara med. Han vann lätt eftersom han hade riktiga bindningar. Hans mål då var att sälja 250 brädor per år, idag säljer Burton Snowboards över 200 000 brädor om året. Det var Jake som gjorde så att snowboard blev en sport och att man fick åka med den i skirbackar.


4.3 Hur man bygger en snowboard

Hur man bygger en snowboard

En snowboard består av många olika material som limmats ihop. De kan byggas på fyra olika sätt:

Den vanligaste typen av brädkonstruktion kallas Sandwich. Den tillverkas på samma sätt som en skida. Man börjar nerifrån och bygger uppåt. Genom att limma mellan varje lager utav olika material och trycka ihop dem med hög värme får tillverkarna det att hålla ihop.

Rim konstruktionen tillverkas nästan på samma sätt som Sandwichen, men skillnaden är att man istället lägger alla delarna i en form och sprutar sedan in limmet i formen. Den här konstruktionen blir tyngre och får sämre flex p.g.a. allt lim, men den är hållbarare och billigare.

Cap är den nyaste konstruktionen, den bygger på en Sandwich bräda. Man har dragit ner det översta lagret glasfiber till stålkanterna. Capkonstruktionen gör så man får en vridstyvare bräda samtidigt som det blir svårare att flisa sönder kanterna under åkning. En nackdel är att det är mycket svårare att laga en Cap bräda.

De brädor som har en insprutnings kärna är billigast och lättast att tillverka. Man tar bara olika belag och stål kanter och sprutar sedan in plastskum.





4.4 Fakta om snowboarden

Längd

Hur lång en bräda ska vara beror på hur lång man själv är och hur man vill åka. Brädan ska nå upp till axel om man ska ha den till freestyle. Man mäter det genom att ställa tailen mot golvet och luta den parallellt med kroppen. Ska man åka mycket i lössnö bör man välja en lite längre och bredare bräda.
Man mäter brädan på tre olika sätt, den totala längden, åklängden och den effektiva kantlängden. Åklängd är den del av belaget som nuddar snön när man åker plant. Effektiv kantlängd är den kanten som är i kontakt med snön i en skärande sväng. Oftast är åklängden den samma som effektiva kantlängden, men vissa märken har längre kantlängd för att få bättre grepp i svängar.

Bredd

Oftast när man talar om en brädas bredd så menar man midjemåttet. Det kan också vara bra att veta hur bred den är vid nosen och tailen. När man väljer bräda ska man utgå ifrån hur stora fötter man har. För om man har för smal bräda tar tårna eller hälarna i snön när man svänger. Har du istället för bred bräda kan det vara svårt att komma upp på kanten för att få skarpa svängar. Om man har stora fötter kan man ändra vinkeln på bindningarna så inte tårna sticker ut så mycket. Med en bred bräda är det lättare att landa olika trick eftersom den är stabilare. Med en smal bräda är det lättare att utföra snurrtrick men den blir också ostabilare. Det finns brädor som har en bredare nose än tail, de kallas pintail och gör att det blir lättare att svänga, men det blir svårare att åka fakie.

Nose och tail form

Anledningen till att man har en nose är att man inte ska fastna i olika ojämnheter som finns i backen. Om man vill åka baklänges måste man även ha en tail. Om man vill åka på lössnö ska man helst han en lång och hög nose så den lätt glider på snön. Nackdelen med stor nose är att man inte kan göra snurrtrick så lätt och att den känns klumpig. Ska man hoppa mycket så ska man ha en kort och tvär nose. Blir nosen för tvär kan den plöja ner i slask och den kommer inte att kunna glida på lössnö så lätt. Formen på tailen påverkar brädans kantgrepp. En kort rak tail ger bättre kantgrepp medan en kort hög tail gör att brädan lätt sladdar när man svänger.

Spann

Den glipan som blir när man lägger brädan på golvet kallas spann. Stor glipa betyder att brädan snabbare fjädrar tillbaks när den böjs i en sväng. Liten glipa betyder att man lättare kan sladda runt med brädan på marken och risken för kanthugg minskar.

Flex

Flex är en förkortning på flexibilitet och beskriver att olika brädor är olika hårda eller mjuka. Om man är tung så ska man helst ha en hård bräda och om man är lätt så är en mjuk bräda bäst. Åkstilen bestämmer hur flexet behöver vara, om man åker aggressivt bör brädan vara hård så den intte tappar greppet. Om man åker lugnt och vill göra mjuka svängar bör man ha en mjuk bräda.
Bindningar

Bindningar är dom hållarna man sätter fast sina boots i för att åka snowboard. Det viktigaste med bindningar är att de ska ge bra stöd och ha många justeringsmöjligheter. Bakkappan på bindningen ska vara hård och ge bra stöd. Det finns många olika sorters bindningar, t.ex. Pump bindingar, Step-in bindinngar och Flow bindningar.

Skor

När man åker snowboard har man en sorts mjuk sko som liknar mer en känga än en pjäxa. Därför blir de ganska sköna att gå och åka i. det finns olika mycket stöd i olika boots (som skorna kallas). Hoppar man mycket ska man ha lite stöd för att kunna röra foten liten bättre och sträcka ut tricken. Om man vill åka hårt och svänga kraftigt är det viktigt att bootsen är stabila så inte hälen glappar.


4.5 Snowboard åkare

Ingemar Backman



Namn: John Ingemar Backman
Ålder: 25 år
Uppvuxen: Gällivare
Bor nu: San Diego och i Piteå
År på snowboarden: 14
Sponsorer: Arnett och Atlantis

Ingemar började åka snowboard när han var 11 år och det fastnade han för, det började gå bättre och bättre och Ingemar ägnade mycket tid i backen. När han var 16 år började han på snowboardgymnasiet i Malung och på sätt kunde han kombinera skolan med att åka väldigt mycket snowboard. Ingemar började vinna mycket tävlingar och fick ganska snart sin första sponsor, men 1996 kom hans riktiga genombrott när han satte världens högsta backside air som var 8 meter hög i Riksgränsen.
Simon Ax


Namn: Simon ax
Ålder: 20
Född i: Malung (Dalarna)
Bor i: Just nu i Malung
Snowboard sedan: 1994
Tävlat sedan: 1995
Meriter:
F.I.S VM 2: a 2003
Redbull big air 2: a 2003
Appocalypse snow reloaded 1: a 2003
Hydro corner challange 1: a 2003
Svenska Mästerskapen 1: a 1999 2: a 2000
Sponsorer: Nitro snowboards
Favorit åkning:
Allt bara snön är mjuk
Idoler: Bruce Lee & Jim Carrey
Familj: Mamma, Pappa, Syster, Bror,
flickvän och hund .
Gillar: Bilar.
Andra intressen: Jonglering, Webbdesign, Studsmatta och Wakeskate.

4.6 Ordlista

180 = Snurra ett halvt varv.

3d = Hål i brädan att montera bindningarna i. Mönstret är tre hål i en trekant.

360 = Snurra ett helt varv.

4*4 = Hål i brädan att montera bindningarna i. Möntret är fyra hål i en kvadrat.

540 = Snurra ett och ett halvt varv.

720 = Snurra två varv o.s.v. Jag kan inte ta med alla snurrtrick efter som det finns oändligt många. Ett varv=360 grader. Två varv=360+360 grader o.s.v.

Air = Ett vanligt hopp utan rotation.

Alley Oop = Att i en rotation vända åt motsatta hållet som man brukar vända.

Alpint = Snowboardåkning där man använder skärande svängar. När man åker alpint så hoppar eller trixar man inte.

Backflip = En bakåtvolt.

Backside = En sväng eller ett trick med ryggen utåt.

Backside Air = Ta tag i brädans hälkant.

Bail = Vurpa.

Big Jump = Stort hopp.

Boarder Cross = Som motorcross fast med snowboard.

Boardslide = Åka med brädan på ett räcke eller liknande.

Bonka = Hoppa upp och slå till något med brädan.

Carving = Skärande sväng.

Clean = Att göra ett trick bra. Snygg landning.

Drop = Hoppa utför en klippa.

Extremåkning = Otroligt brant åkning.

Faikie = Att åka på fel håll.

Fet = Stor, hög o.s.v.

Flatland = Trick på plan mark.

Flip = Trick med volt. T.ex Backlip-Bakåtvolt.

Freestyle = Den vanligaste åkstilen. Åkning med hopp och trick.

Frontside = Sväng eller trick med magen utåt.

Funbox = Fyrkantigt hopp som man kan åka upp på från vilket håll som helst.

Goggle = Glasögon.

Goofy = Åka med höger fot främst.

Grab = Ta tag i brädan.

Halfpipe = Åkbana som är format till ett halvt rör. Snowboardens motsvarighet till skateboardens ramp. Man åker från sida till sida neråt i backen.

Handplant = Trick i pipen där man står på en hand.

Handrail = Räcke, stock eller liknande som man kan göra en Boardslide på.

Japan Air = Grabba med framhanden mellan bindningarna på tåkanten och tryck ned främre knät i brädan.

Jibbing = Tixa utan hopp.

Leach = Fångrem.

McTwist = Volt i pipen.

New School = Senaste tricken och ny typ av åkning.

Nose = Framdelen av brädan.

Nosebone = Att trycka ut framfoten i ett trick.

Old School = Gammal åkning och gamla trick.

Ollie = Hopp utan hopp.

One foot = Att hoppa med bakfoten lös. När man hoppar sträcker man ut bakfoten.

Poser = En åkare som har alla nya grejer men inte kan åka.

Powder = Lössnö.

Regular = Åka med vänster fot fram.

Roastbeef = Grabba med bakhanden på brädans hälkant mellan fötterna.

Rocket Air = Grabba brädans nose med båda händerna och tryck ner bakfoten.

Rotation = Snurr.

Shifty = Vrida brädan 90 grader och sedan tillbaka igen.

Snowboardpark = Ett område fullt med hopp för enbart snowboardåkare.

Speedboarding = Hastighetsåkning på snowboard.

Stalefish = Grabba med bakhanden på hälsidan bakom benen mellan bindningarna. Sträck på benen.

Stance = Bindningarnas placering.

Stinky = Att utföra ett trick medvetet fult.

Stomp Pad = Platta mellan bindningarna att ha den lösa bakfoten på vid liftåkning.

Straight Leg = Att utföra ett trick med båda benen sträckta.

Stylish = Åka snyggt.

Switchstance = Att utföra ett trick baklänges.

Tail = Brädans bakre del.

Tailgrab = Grabba tailen med bakhanden.



4.7 Sammanfattning

Det var Sherman Poppen som kom på idén att åka på endast en skida med båda fötterna när ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Snowboard

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2008-01-09

    ty

Källhänvisning

Inactive member [2005-02-03]   Snowboard
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3458 [2024-03-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×