Idrott:Uppvärmning+Stretch

16 röster
46768 visningar
uppladdat: 2005-02-06
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Varför värmer man upp?
Uppvärmning hjälper kroppen att förbereda sig inför träning och reducerar risken för skador. Det man vill uppnå är att öka cirkulationen i kroppen på ett gradvist sätt. Man ska inte sätta någon press på kroppen. Under uppvärmning kan du ofta upptäcka om du har någon skada eller ont någon stans och på så sätt förhindra ytterligare skador. Du kan bära något extra plagg för att öka kroppstemperaturen vilket i sin tur gör musklerna mer smidiga.
Uppvärmningen kan vara en kombination av övningar där du använder dom delar av kroppen som du ska använda under ditt träningspass, T.ex. att gå före man börjar jogga/springa. Det som är viktigt är att du värmer upp och gör lite stillastående stretching.
Kroppen tar tid på sig att bli ordentligt uppvärmd, det vill säga stänga ner sådana områden som matsmältningssystemet för att förse musklerna med mera blod. Räkna med att alltid använda minst 5 minuter till uppvärmning, beroende på hur hård din träning är. Om det är kallt ute så se till att du värmer upp ännu längre tid. Tänk på att din kropp kan ta mer än 30 minuter på sig att nå nivån där den jobbar som bäst.

Så här värmer jag upp.
Innan jag börjar spela volleyboll ser jag till att värma upp ordentlig, Eftersom jag har fått erfara många sträckningar pga dålig uppvärmning, och de är inte kul att inte kunna göra sitt bästa bara för att man ville tjäna lite tid i början.
Så jag brukar börja med att jogga väldigt lätt nästan gå runt banan ca 4 minuter, under tiden ser jag till att värma upp fingrar ordentligt genom att rulla dom och skaka loss. Armarna värmer jag upp genom att ”kråla” framåt och bakåt. ”Skridskårsteg”, höga knän och sparkar i rumpan värmer upp benen ytterligare. Sen är det lite lätta situps, upphopp och armhävningar (knäna). Lätt stretching. Sen är det dags för att bolla in och använda alla slag innan man börjar spela ”ordentligt”. Detta tar mig ungefär 30 minuter, (Träningen varar 2 timmar.)
Varför stretching man?
Det man vill uppnå med stretching är att sakta förlänga musklerna före och efter all form av träning, och för att förbättra vävnadens elasticitet/flexibilitet. Om man stretchar på rätt sätt hindrar det skador och ökar man rörligheten.
Det är viktigt att man inte stretchar om kroppen är ”kall”
Innan du stretchar, se till att minska hjärtverksamheten sakta för att inte blod ska komma in i musklerna, det kan leda till kramper.
Jag tycker att det är bra att ta ett varmt bad eller duscha innan stretching, för då hjälper man musklerna att slappna av och förhindrar att man bli avkyld.
Du ska hålla ut stretchingen tills du känner att muskeln slappnar av, sen ska man repetera varje muskel i ca 15 s. När man stretchar ska man kän...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Idrott:Uppvärmning+Stretch

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2008-01-09

    Jag tyckte att det var väldigt

  • Inactive member 2009-09-24

    kan ingen svara på vad händer när en muskel blir trött???????? :P

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2005-02-06]   Idrott:Uppvärmning+Stretch
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3498 [2022-11-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×