Förintelsen

13 röster
33339 visningar
uppladdat: 2000-12-19
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
FÖRINTELSEN

BAKGRUND
Judarna började förföljas redan under tidig medeltid då den kristna kyrkan anklagade dem för att ha mördat Jesus. De förebrådde också judarna för att de inte erkänner Jesus som Messias. Sådana anklagelser har gjort att judarnas situation har färsämrats allt mer. Sedan medeltiden har judarna blivit anklagade för ett flertal saker, bland annat för att ha förorsakat digerdöden. De har gjort att de blivit förföljda under en mycket lång tidsperiod.

JUDARNAS LIV INNAN KRIGET –33
Innan nazisterna lyckades komma till makten så hade varje land i Europa en judisk befolkning. Vid mitten av 1800-talet så garanterade de flesta länder i Europa judarna medborgerliga rättigheter.
Med den frihet som de fick så kom judarna att delta i moderniseringen av det europeiska samhället. Trots det, eller kanske tack vare det, så blev judarna måltavlor för politiska angrepp.
De flesta judar i väst- och centraleuropa kom att ingå som en naturlig och självklar del av det dagliga samhället. Antisemitismen varade fortfarande, men ändå så var det många judar som kände sig trygga.
Judiska män deltog också på sitt lands sida i första världskriget. De deltog också i arbetet att bygga upp sina länder igen.
I östeuropa var det judiska livet före andra världskriget i stort sett som det varit under hundratals år. De flesta judar bodde i de stora jordbruksdistrikten, i mindre byar eller mindre städer.
Före andra världskriget så flyttade många judar till USA.

GETTON – VAD VAR DET?
Under medeltiden så var det vanligt att judar levde i särskilda kvarter i städerna. Från 1500-talet så kallade man dessa kvarter för getton. Efter andra världskrigets utbrott den 1 september 1939 så gjorde nazisterna bestämmelser som tvingade judarna att flytta till särskilda kvarter i städerna. De första gettona bildades i början av 1940. Det var början på den insamlingsprocess som skulle underlätta förintelsen.

FOLMORDEN OCH FÖRINTELSELÄGREN
Det fanns många förintelseläger i centraleuropa, främst i Polen. Det var ”den slutgiltiga lösningen”. Man skulle ta död på alla judar som man kunde få tag på. Men skickade dem till förintelseläger där de gasades ihjäl.

DEPORTATION – VAR? – HUR?
Man flyttade judarna från Europas alla hörn till de olika förintelselägrena. Det gjorde man oftast genom att använda de moderna och välorganiserade tågnätet som fanns i Europa.

FÖRFÖLJELSEN – HUR GICK DEN TILL?
Man började med att flytta ihop judarna i getton, på så sätt så kunde man lättare flytta judarna till förintelseläger senare. Man tvingade också alla judar att bära en gul Davidsstjärna på bröstet. Det blev bara värre och värre för judarna, det slutade med att 6 miljoner av dem blev mördade.

MOTSTÅNDSRÖRELSER
Det fanns många olika motståndsrörelser i Europa. Det var civila som arbetade för att hindra tyskarna så mycket det gick.
Bland annat så hjälpte man brittiska piloter som störtat, och man samlade in hemlig information från tyskarna ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Förintelsen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2000-12-19]   Förintelsen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=357 [2022-08-07]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×