Ramses II

20 röster
20288 visningar
uppladdat: 2005-02-10
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Barndomen och ungdomen

Ramses II föddes ca år 1304 f Kr. Hans föräldrar var Sethos I och den stora gemålen Tuya. Deras förste son dog tidigt, så Ramses blev den äldste sonen. Han började med militär träning mycket tidigt. Efter det fick han vara med och bygga åt sin far. Fadern gav honom ett stort ansvar när han fick göra klart byggen och ta hand om uthuggningen av obelisker. Dessutom byggde han ett eget tempel i Abydos helgat åt Osiris. Då Sethos dog, ca år 1279 f Kr blev den unge Ramses farao.


Familjen

Hans stora gemål var Nefertari. Kanske var hon av utländsk härkomst. Hennes ljusa hy och röda kinder tyder på detta. Sannolikt har hon fått sitt namn vid vigseln med Ramses. Namnet hyllar hennes skönhet. Han hade också en bihustru som kallades den sköna Iset, vilken han var mycket fäst vid i unga år. Tillsammans med sina fruar fick han sammanlagt ungefär 90 barn och överlevde många av dem. Under Ramses 24: de regeringsår dog Nefertari. Till henne byggde han delvis Abu Simbel och gav henne den vackra graven QV 66 i Drottningarnas Dal. När hon dött blev Istnefret, som den sköna Iset egentligen hette, stor gemål. Med henne fick han bl a Merenptah. När hon dog i hans 44: de regeringsår gifte han sig med en hettitisk prinsessa vid namn Maathorneferure. Det sägs att den sköna Iset dödade sig själv för att Ramses utan dåligt samvete skulle kunna gifta sig med den hettitiska prinsessan och därmed behålla freden. Om det är sant eller inte får man nog aldrig veta.


Hur såg Ramses ut?

Ramses beskrivs som en mycket ståtlig farao. Han var även som gammal mycket stark och såg ung ut. Enligt gamla texter ansågs han dessutom mycket vacker. Ramses beundrade guden Seth väldigt mycket. Därför har många frågat sig om hans hårfärg berodde på att han färgat det för att likna sin rödhåriga förebild. Det kan också ha gått i arv från fadern. Det som trots allt kännetecknar honom mest är näsan. Den var ganska stor och var ganska kraftigt böjd. Den är i alla fall helt säkert ett arv från Sethos. Ramses anses vara idealet för farao. Alla faraoner efter har porträtterats så att de liknar honom.


Slaget om Kadesch

I Ramses 5:e regeringsår möttes Ramses och hans störste fiende Muwatalli i en kamp. Ramses armé var förmodligen den största Egypten någonsin sett, fyra divisioner med 20 000 man i varje. Men han mötte hårt motstånd. Hettiterna hade många allierade. Divisionerna, som bar olika gudars namn marscherade 10 km ifrån varandra för att kunna hjälpa till om någon annan behövde.

I alla fall så mötte de två beduiner som rapporterade att hettiterna var långt borta. Det var inte sant, i själva verket var de inuti och bakom fästningen. De stormade Ramses läger. Ramses och hans trupp fick kämpa ensamma mot dem. Då kom de som skulle överraska genom att ta sjövägen dit. Det var nog i sista stunden, hettiterna och deras allierade var så många fler. De klarade sig och marscherade snabbt hem till Egypten. I templen ristade man sedan in bilder från deras s.k. seger. Enligt dem så besegrade Ramses själv hela den hettitiska armén, endast med hjälp av Amon. Det var knappast sant. Hela slaget var ett stort nederlag och knappast troligt att en man skulle kunna reda ut det endast med en guds hjälp. Även om mannen var Ramses den store.


Den första fredspakten

Efter slaget i Kadesch försökte Ramses bevara lugnet för att skydda och hålla de syriska baserna i norr. Hettiterna skapade oroligheter med Assyrien och bestämde sig för att Hattusili skulle göra allt för att behålla freden med Egypten. Ramses samtyckte och de ingick en fredspakt. Det innebar inget krig och att de skulle hjälpa varandra om något av länderna anföll. Efter avtalet utbytte de gåvor. Detta skedde i Ramses 21:a regeringsår. År 1246 f Kr krävde Hattusili att Ramses skulle gifta sig med en av hans döttrar och göra henne till stor gemål, inte bara en bihustru. Detta skulle fördjupa alliansen mellan länderna. Till slut accepterade Ramses det hela. Två till följde. Ca år 1190 f Kr förstördes Hatti av sjöfolk.


Den store byggherren

Han fyllde landet med byggen. Ibland ändrade han de gamla faraonernas statyer genom att låta stenhuggare göra om dem till hans eget ansikte. Jag kommer att beskriva några av dem.


Pi-Ramses (betyder ungefär Ramses hus)

Staden byggdes i närheten av nuvarande Qantir. Den var ungefär 30 km2 stor, bara palatset upptog själv 15 km2. Om man nu ska tro gamla dokument, så var hela staden täckt av turkoser och gatorna glänste av guld, vilket måste ha varit vackert. Framför själva palatset stod det fyra st 21 m höga statyer av Ramses. Innan man anlade staden var det en skog där. Från Pi-Ramses kunde den egyptiska armén snabbt ta sig till Palestina och Syrien, vilket mycket väl behövdes. Det var faktiskt skälet till att den överhuvudtaget anlades där. I staden fanns det många vapensmidare, häststall och baracker. För inkommande av viktiga transporter och snabb förflyttning av soldater fanns det minst två utgångar.


Abu Simbel

Ramses valde att bygga det i det dåvarande Nubien. Han hade förälskat sig i det land som han tyckte var så likt sig själv. Han hade sedan länge bestämt att det var på den platsen som ett tempel skulle byggas. Det skulle visa och bevara den starka kärleken mellan honom och Nefertari. Det är ett av de mest kända monumenten efter pyramiderna. I 13 år arbetade man med det. Det större är helgat åt Amon-Re och Re-Horachte. Där utanför finns 20 m höga statyer av Ramses och fyra meter höga Osiris-statyer. Bredvid det byggde man ett mindre, (12 m högt och 28 m brett), till Nefertari. Det var tillräckligt vackert för ändamålet. Det var också helgat åt Hathor. Framför templet står Nefertari med små prinsessor runt sig och Ramses med små prinsar. Vid byggandet av Höga Dammen vid Assuan flyttades templet ca 200 m för att räddas från översvämning.


Ramesseum

En dryg km från Hatschepsuts tempel finner man Ramses dödstempel. Det tillhör de bäst bevarade. Tanken med såna tempel var att folket skulle kunna skänka offer och gåvor till faraon precis som när han levde. Dit skulle dessutom hans Ka och Ba kunna ta sin tillflykt. Om man kommer från floden möts man först av två mäktiga pyloner (porttorn) som beskriver ”segern” i Kadesch. Efter det kommer tempelgårdarna. Sen kommer man in i Hypostylhallen. Formen är ett parallellograms. Anledningen är att hans mor, den högt älskade Tuya, redan hade byggt ett tempel på platsen. Det hamnade inuti. En sal framför det allra heligaste innehöll ett bibliotek. På väggarna fanns Egyptens viktigaste gudar. Papyrusrullar stod i krukor runt pelarna och längs väggarna stod det divaner (små soffor). Man måste kunna vila sig efter allt läsande. Idag finns detta inte kvar. Det berättades av en gammal grek vid namn Diodorus som sett och skrivit ner detta. Framför ingången till Hyposthallen fann man förut två jättelika statyer av Ramses. Nu finns bara huvudet av den ena kvar. Det andra huvudet finner du på British Museum i London. Därigenom kan man se att Ramses var den störste och mest kände faraon. De enda som skulle kunna konkurrera med honom är Tutankhamon och Amenhotep III.


Nefertaris grav

Den finner du i Drottningarnas Dal eller Biban el-Harim som den egentligen heter. Dalen ligger två kilometer söder om Konungarnas Dal. Det finns ett 80-tal kända gravar. Neftertaris gravkammare ligger på den norra sidan, ganska långt in. Det är den största och vackraste i dalen. Efter ett tiotal trappsteg är du sedan nere. Den första kammaren är Osiris. Han står framför Anubis. Framför Osiris är Nefertari. Hon har händerna höjda och ber. På sig har hon en vit tunn klädnad. Den har hon för övrigt på alla bilder i graven. På huvudet har hon en huva med gamhuvud framtill. Det är krönt med en hög fjäderkrona. Hon är avbildad i samma storlek som gudarna, vilket tyder på att hon var ganska mäktig. I hennes grav är de första exemplen på en mer levande avbildning. Det finns mer än
520 m2 målningar av högsta klass. Taket är blått och fyllt med femuddiga stjärnor. Efter sin död blir farao ett med Osiris. Därför framställs Nefertari som hans maka. Ingången till gravkammaren flankeras av den liggande svarta Anubos-schakalen. Over ingången tronar Maat, utan henne ska man aldrig ska göra sig besväret att söka sig genom porten till livet efter detta. I själva gravkammaren finns texter ur Dödsboken. Guden Horus välkomnar besökare som han en gång välkomnade Nefertari till hennes sista vila.

1905 upptäcktes graven. Senare har den börjat förfalla. På 80-talet stängdes den helt för att restaureras. Numera är den stängd för massturism


Slutet

I sitt 66:e regeringsår dog den då 91-årige Ramses. Hans grav blev plundrad tidigt, kanske redan på antiken. Idag är den nästan helt förstörd av vattenskador. Man hittade Ramses mumie uppe i ett stort gömställe för mumier uppe i
Deir el-Bahari. Efter kontroller upptäckte man att Ramses hade problem med
bl a pulsåderförkalkning. Han hade dessutom mycket dåliga tänder och en böld på den lägre käken. Efter Ramses död tog hans son Merenptah över tronen. Ramses II epok var den sista av Egyptens glansdagar.


Övriga fakta


Egyptisk mytologi - En liten guide bland alla gudomligheter

Det är en sammansmältning av olikartade element. Lokala klan- och stamkulturer med totemistiska inslag anses vara en källa till de olika djurkulturerna och gudarnas djurgestalter. De olika statsgudarna, naturgudomligheterna och gudarna för olika företeelser och aktiviteter bildade en udda skara. I hela landet dyrkade man gudar. Tvärtemot grekerna struntade egyptierna i att reda ut det, utan tror på flera gudar blev bestående. Det var bara en farao vid namn Akhenaton som försökte ändra på det. Han försökte införa tron på Aton, den enda guden, men hans försök misslyckades. Hans nya huvudstad ödelades och den gamla tron återinfördes. I stället hade man farao som en sammanhållande faktor. Väldiga tempel byggdes, vilka endast prästerna fick tillträde till, eftersom de var stängda för allmänheten.

Ca år 2900 f Kr enades Övre- och Nedre Egypten. Då blev de nya kungarnas gud falk- och himmelsguden Horus, vars kultcentrum var Edfu. Ofta identifierades han med solguden Ra från Heliopolis. Ibland uppträdde han som son till Osiris. Osiris, som var dödsrikets och växtlighetens herre, var en av de få gudar som hade människoskepnad. Hans bror Seth var Övre Egyptens beskyddare.

Då Tebe va 2040 f Kr blev landets huvudstad, blev stadens lokalgud Amon sammanslagen med Ra. Tillsammans bildade de Amon-Ra. Sekmet var det gamla rikets krigsgudinna, hon var vild och hade huvud som ett lejon. Bastes, en annan lejongudinna, blev mildare till sinnes, fick kattgestalt och blev kärlekens gudinna tillsammans med Hathor (som var kohövdad). Katten ansågs för övrigt som helig. Tempelkatter balsamerades dessutom efter döden. Ett annat exempel på djurdyrkan är tjuren Apis, som var en inkarnision av Ptah. Ofta hade man egna gudar, som skrivarguden Thot med ibishuvud och döds-, balsamerar- och schakalguden Anubis. De var nära förbundna med den världsliga makten. När sedan det Nya riket kom blev det mycket kring Osiris, vars kultcentrum fanns i Abydos och dennes maka Isis. Tillsammans fick de sonen Horus (avbildad med falkhuvud). Han blev en mycket folkkär gud.


Hieroglyferna – Så skrev Ramses ner sina tankar

Namnet kommer av det grekiska ordet hieros, som betyder helig och glyfein, vilket betyder inrista. Alltså betyder det ungefär helig inristning. Det var fornegyptiska skrivtecknen. Hieroglyfer är ursprunget till många av jordens alfabet, även vårt eget. De äldsta finner man på gravstenar från 3000 f Kr ungefär. De yngsta är från 300- 400 e Kr då skriften föll i glömska för att på 1800-talet upptäckas av fransmannen Jean François Champollion. Det var nämligen hans som år 1799 fann den berömda Rosettestenen. På den stod det meningar på grekiska, latin och med hieroglyfer. På det sättet löste man hieroglyfernas gåta.

De ca 800 hieroglyferna representerar hela ord (s.k. logogram), stavelser och hjälptecken. Vissa är lätta att förstå, som när man avbildat en svala just i betydelsen svala. Värre är det då med att en sol kan betyda antingen sol, ljus eller dag. Ett annat lite svårare exempel är att en tår kan betyda både öga och vatten. Man kan också använda tecken för ord som uttalas likadant. Ordet för liv låter likadant som det för sandalband, därför skrev man liv med tecknet för sandalband. För att underlätta tolkningen använde man särskilda hjälptecken.

Hieroglyferna betraktades som heliga. Först ritade och målade man dem på tempelmurar och gravmonument, men när de skrevs med penna på papyrus förändrades de undan för undan. Den äldre stilen som kallades den hieratiska skriften användes från ca år 2500 f Kr och var till för dokument och religiösa texter. Senare kom den demotiska skriften. Namnet kom av det grekiska ordet demotikos vilket betyder folklig. Den användes från 650 f Kr mest till räkenskaper och i vardagliga sammanhang.

Helst skrev man från höger till vänster, vilket levde kvar bland de semitiska folken som först övertog hieroglyferna. Fenicierna var först i världen med att skapa ett verkligt alfabet där alla tecken motsvarade språkljud.


Maat

Det är den kosmiska ordningen, den fulländade lagen. Själva ordet Maat betyder ordning, sanning och rättvisa. Det personifieras av gudinnan Maat. Hon är dotter till solguden Ra och en av de äldsta gudinnorna i Egypten. Hon avbildas som en värdig kvinna med sin symbol som var en lång strutsfjäder. Den användes i dödsriket när de dödas själar vägdes. För egyptierna var det väldigt viktigt med döden. Stora delar av deras liv gick åt...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Ramses II

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-02-10]   Ramses II
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3583 [2024-03-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×