Den Heliga Birgitta

7 röster
14309 visningar
uppladdat: 2005-02-11
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning

I detta arbete kommer du att få läsa lite om Den Heliga Birgitta. Jag valde henne dels därför att det är en av få personer i historien som jag känner till. Hennes namn är även välkänt för många, men vad vet folk egentligen om henne? Själv visste jag att hon var en ”stor” person som helgonförklarades och att hon är skyddshelgon för Europa, men varför helgonförklarades hon och varför valdes hon till Europa’s skyddshelgon? Vad gjorde hon som var så speciellt? Vem var hon?
En person som jag trodde att jag visste mycket om, visade sig att jag egentligen inte visste nåt om mer än det grundläggande. Tror nämligen att det är likadant för många andra personer, de tror att de vet en del om henne, men egentligen vet de inget, det är bara ens hjärna som tror att man vet mycket för att man direkt ”vet vem hon är”, när man hör hennes namn. Just därför tyckte jag att det skulle bli lite spännande att skriva om henne och verkligen få reda på ”vem hon är”.

Jag hade mest tänkt mig att använda mig av Internet, som informationskälla. Tror inte att det blir några svårigheter att hitta information där. Det som jag däremot tror blir svårt är att se vilken information som är sann och verkligen stämmer. Det som jag tänker använda som bakgrund för att välja rätt information, är att hela tiden ha det som står om henne i National Encyklopedin i bakhuvudet.

Har två huvudfrågor som jag mest tänkte ta upp i mitt arbete:
Varför helgonförklarades ”Den Heliga Birgitta”?
Varför valdes hon som skyddshelgon för Europa?

***

Den Heliga Birgitta

Birgitta’s liv

1303 på Finsta Gård i Uppland, födde Ingeborg Bengtsdotter, som var släkt med kungafamiljen, en flicka, som fick namnet Birgitta.

Birgitta var troende redan som mycket ung. Det sägs att hon redan då hade flera uppenbarelser. När hon var sju år fick hon för första gången syn på Jungfru Maria, som satte en gyllene krona på hennes huvud. Efter denna händelse, så hade hon en önskan och det var att få gå i kloster. Denna önskan slog dock aldrig in, då hon redan som trettonåring giftes bort med den fem år äldre Ulf Gudmarsson*.

Fast Birgitta fick hela åtta barn, så tog hon även hand om kvinnor som hamnat snett. Detta var dock ej det enda hon gjorde, som nämnt innan, var hon via sin avlidna mor (gick bort när Birgitta var endast elva år gammal) släkt med kungen, vilket medförde att hon tidvis fick jobba som hovmästarinna vid kungaparets palats i Vadstena. 1346 hände något, som senare skulle ha stor betydelse för Birgitta. Kungaparet testamenterade nämligen över Vadstena Kungsgård (nuvarande Vadstena Kloster) till henne.

Sin första vallfärd gjorde Birgitta tillsammans med sin man, som även han var mycket troende, till Nidarosdomen*2 i Norge, året var 1339. Efter en annan vallfärd som de två gjorde, så insjuknade Ulf och så småningom även avled. Ett tag efter Ulf’s död kände Birgitta sig kallad att bli ”Kristi brud och språkrör”.

Tio år efter hennes första vallfärd åkte hon till Rom. Hon behövde ett godkännande från Påven för att få grunda ett nytt klosterorden. Det dröjde dryga tjugo år innan hon lyckades. Nu skulle ett dubbelkloster för både munkar och nunnor startas.

Vallfärden till Jerusalem med sina barn Katarina och Birger, blev hennes sista. Strax efter hemkomsten avled hon i sitt hus i Rom. Året var 1373 och Birgitta blev sjuttio år gammal.

***

Helgonförklaringen

7:e oktober 1391 ringde alla kyrkklockor i Rom. En högtidlig ceremoni hölls av Påven Bonifacius IX*3, där Birgitta skrevs in i helgonens heliga bok, d.v.s. hon helgonförklarades av Påven och fick namnet ”Sancta Birgitta” (Den Heliga Birgitta). Helgonförklaringen bekräftades dock först 1415 på kyrkomötet i Konstanz.

När Birgitta hade dött, så förde Katarina och Birger, hennes skelettdelar hem till Vadstena (klostret som stiftats av henne och börjat byggas 1369 , stod klart 1384, d.v.s. efter att Birgitta’s relikdelar hade förts dit). Resan var lång och jobbig, Alperna, Polen, Gdynia, Öland, Söderköping, genom Östergötland och slutligen Vadstena, så såg färden ut i korthet. Lama som återigen kunde gå och blinda som åter kunde se, berättelserna om miraklen som inträffade under den sju månader långa färden är många.

Alla helgon har sina attribut, så även Birgitta. På alla avbildningar, målningar m.m. som kan ses av henne så finns nästan alltid ett bläckhorn, en gåspenna och boken med uppenbarelserna.

Europa’s Skyddshelgon

Under hela 1990-talet gjorde man allt för att Den Heliga Birgitta skulle bli ett nytt skyddshelgon för Europa. Hon ansågs vara en perfekt kandidat då hon bl.a. var en framgångsrik kvinna med ett enormt mod. Tyckte hon att något eller någon inte följde Gud’s ord, så sa hon ifrån. Under sin livstid arbetade hon väldigt aktivt för att påverka människor ur alla samhällsklasser att leva ett mer rättfärdigt liv, något som hon på senare dar blivit mycket uppskattad för.

Man höll i stora namninsamlingar och antalet namnteckningar bara steg och steg. I början av 1993 överräcktes ca femhundra namnteckningar till Moder Tekla*4. Året efter, mer exakt den 27 April, hölls en audiens*5 i Rom. Där överlämnades ytterligare ca fyrahundra namnteckningar på människor som ville se Den Heliga Birgitta som Europa’s nästa skyddshelgon, men även i samband med överlämnandet hölls ett tal för Påven Johannes Paulus II*6. Talet löd som följer:

"Your Holiness On behalf of the Swedish "Förening för Birgittaminnets Bevarande i Rom" (The Society for preserving the memory of Saint Bridget in Rome) I have the great honour to deliver into your hands, Holy Father, a number of lists containing names of Swedes. They have all the same desire, in all humbleness to ask you to grant the grace of proclaiming Saint Bridget of Vadstena patroness of Europe. Our lists are containing names of many lay peoples, many priests in the Church of Sweden, many members of local church boards. We are sorry that only one of our bishops, the former Bishop of Gothenburg, now presiding bishop of the free synod of the Swedish Church, Bertil E Gärtner, has signed our lists. All swedish bishops have had the opportunity to join us in our prayer through letters from our chairman, Rev Ulf Gabriel Zandrén, and some of them are said to be interested in that proclaiming. We think it would be a great honour to Sweden and a venerable gift from Sweden, if you, Holy Father, grant the grace of proclaiming Saint Bridget patroness of Europe."

Påven’s svar på detta blev: ”This is also my desire”.

Och så blev det. Under en mässa i Peterskyrkan med företrädare för hela Europa’s katolska biskopar, utnämnde Påven Johannes Paulus II; Edith Stein*7, Kataraina av Siena*8 och Den Heliga Birgitta till nya skyddshelgon för Europa. Datumet som ingen av de engagerade glömmer är den 1 oktober 1999 .

Det sägs att Moder Tekla, som var en av de mest engagerade i att få Birgitta vald, har sagt att hon tror att Birgitta är både glad och smickrad över att vara Europa’s skyddshelgon. Moder Tekla lär även ha sagt: ”Det är det minsta nutidens européer kan göra för att visa sin tacksamhet”.







Avslutning

Jag har ett stort problem. Att skriva korta arbeten. Jag flyter gärna ut i milslånga texter. Det var min största farhåga när vi fick ett ganska litet maxantal sidor, något som jag dock till min egna förvåning tillslut lyckats hålla väldigt bra ?

Annars så har arbetet överlag flutit på bra. Fotnoter var något som var helt nytt för min del. Verkade vara väldigt jobbigt, men när man väl började så gick det ganska lätt, vilket var ett lättnad. För övrigt så har uppstått lite mindre problem när man har sökt fakta, dels på källkritikfronten där det ibland kan vara väldigt svårt att avgöra om ett ”citat” verkligen är ett ”citat” eller om det bara är en mening som är påkommen av författaren till texten, men tillslut lyckades jag lösa det också (eller ja, jag hoppas det i alla fall). En hel del svåra ord har även kommit upp, de flesta har jag lyckats ”omformulera”, men nåt enstaka har jag fått kolla upp i en ordbok och även skriva förklaring på.

Om vi ska titta på innehållet i arbetet, så verkar Birgitta vara omtyckt av de flesta. Hon har gjort väldigt mycket för alla människor. Hon följde Gud’s ord till punkt och pricka, och väldigt många ser upp till henne. Hon dog vid en väldigt aktningsvärd ålder på den tiden, nämligen 70år. Detta måste betyda att trots hennes väldigt fullspäckade liv, som hon till stor del ägnande åt andra, så måste hon har levt väldigt sunt och nyttigt.
Gemför man t.ex. med Kataraina av Siena, som utnämndes till Europa’s skyddshelgon samtidigt som Birgitta, så verkade hon leva ett liknande liv som Birgitta. Hon dog 1380 d.v.s. sju år efter Birgitta, dock blev hon bara trettiotre år gammal.

Nåt som jag däremot blev lite förvånad över var när jag läste (och skrev) ”Talet till Påven” (27.04.1994). Påven svarade ju på den audiensen ”This is also my desire.”, men varför dröjde det då ytterligare dryga fem år innan Den Heliga Birgitta blev vald till skyddshelgon för Europa?

Frågorna tycker jag att jag lyckats besvara ganska bra, men ja, allt kan alltid göras bättre…


Källförteckning:

Internetsidor:
http://birgitta.vadstena.se/ ? Birgittas Liv ? Birgittas Barndom
http://birgitta.vadstena.se/ ? Birgittas Uppenbarelser ? Kristi Brud
http://birgitta.vadstena.se/ ? Birgittas Liv ? Ville gå i Kloster
http://birgitta.vadstena.se/ ? Birgittas Liv ? Kristi Brud
http://birgitta.vadstena.se/ ? Birgitta i Rom ? Birgitta reser till Rom
http://birgitta.vadstena.se/ ? Birgitta i Rom ? Piazza Farnese
http://birgitta...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Den Heliga Birgitta

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2005-04-14

    mycket bra arbete!!!ett MVG

Källhänvisning

Inactive member [2005-02-11]   Den Heliga Birgitta
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3617 [2024-04-25]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×