David Hilbert

5226 visningar
uppladdat: 2005-02-11
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Sammanfattning

David Hilbert var en av de största matematikerna under 1900-talet. Han var faktiskt till och med en av de sista matematikerna som hade kunskaper inom alla de matematiska områdena. Han föddes i Königsberg och det var i den staden han växte upp och studerade. Han flyttade senare till Göttingen, där han levde fram till sin död. I presentationen kan du läsa om hans upptäckter, hans betydelse för matematiken, hans syn på kärlek och varför han sa upp kontakten med sin son.

Presentation av David Hilbert

David Hilbert föddes den 23 januari 1862 i Königsberg
(numera Kaliningrad, Ryssland). Efter sin studentexamen
började Hilbert sina universitetsstudier på Königsbergs
universitet. Efter att han doktorerat
(filosofiedoktorsexamen) där ifrån, år 1985, började
han undervisa där. År 1895 flyttade han till Göttingen.
Där tog han över den eftertraktade professorsstolen
i matematik. Han stannade i Göttingen fram till sin pension år 1930.

Hilbert gifte sig med Käthe. Deras hem tycktes alltid stå öppet för studenterna. Det var alltid Käthe som tog hand om dem. Käthe hjälpte även sin man med att rätta hans uppsatser. Men trots att han var en gift man hade han många andra kärleksaffärer. Hilbert ska ha sagt att ”Det bästa sättet att tillbringa sin semester är med någon kollegas hustru”. Hilberts son var en riktig skamfläck för sin familj. Han visade snart tecken på att vara mentalt störd och han låstes in på ett mentalsjukhus. Hilberts reaktion på sin sons sjukdom var att han inte längre ville känna vid honom.

Hilberts arbete och upptäckter inom matematiken är av mycket stor betydelse. Han var den siste matematikern som hade kunskap inom alla matematiska områden. De upptäckter som Hilbert gjorde inom geometrin, var de största sedan Euklides.
År 1899 utkom en bok av Hilbert om geometrins utveckling under 1800-talet, ”Grundlagen der geometrie”. Hans betydelse för den matematiska filosofin och logiken var också mycket stor. En annan imponerande upptäckt som Hilbert gjorde var att han faktiskt lyckades lösa den slutgiltiga formeln i Albert Einsteins relativitetsteori före Einstein själv. Hilbert kom även med avgörande bidrag till den matematiska analysen, variationskalkylen och den matematiska fysiken. Den sist nämnda gäller bl. a grunden av kvantmekaniken.

Det som har gjort David Hilbert så känd och omnämnd över hela världen är den lista över 23 matematiska problem som han presenterade under matematiker kongressen i Paris år 1900. Några av dessa problem är än idag olösta bl. a det åttonde problemet, som också är det svåraste. En svensk matematikstudent i Stockholm kan nu ha löst ett av dessa olösta problem (närmare bestämt det sextonde), men ännu vet man inte om det blir godkänt. Lösningen kan få fram antalet periodiska cykler i polynomiella differentialekvationer. Med andra ord kan lösningen lära oss mer om olika vågor tex. hur stora de kan bli och hur de kan påverkas av yttre krafter. Annat som formeln kan lära oss är tex. analys av vibrationer i luften, djurs rörelsemönster och hur olika material påverkas av turbulens. Det sist nämnda kan skapa stabilare material i bilar, flygplan och rymdraketer.

David Hilbert dog i Göttingen, Tyskland, den 14 februari 1943.

Källor
Internet:

Nyström, Bo (1997) David Hilbert. Hämtad 24 december 2003 från http://www.nicolai.se/undervisning/fysik/monad/hilbert.htm

O’Connor, John J och Robertson, Edmund F (1999) David Hilbert. Hämtad 24 december 2...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: David Hilbert

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-02-11]   David Hilbert
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3633 [2024-04-24]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×