En Komikers Uppväxt

1 röster
9552 visningar
uppladdat: 2005-02-11
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Boken handlar om en pojke som heter Juha och är tolv år. Juha Lindström bor i en liten förort i Sävbyholm med sina föräldrar. Juhas mamma Ritva kommer från Finland och hon är trött på livet, pappa Bengt som gör söndagsutflykter bara för barnens skull och Juhas treåriga lillasyster Marianne. Han går i Sävbyholmskola. Där han söker hela tiden uppmärksamhet av sina skolkamrater för att inte bli utanför. Att vara rolig är det enda han är bra på. Han är lyckligast när de har roliga timmen i klassen, då är scenen hans och publiken skrattar. Han verkar inte veta vad han vill utan försöker bara vara alla till lags. Han söker sig hela tiden till de tuffaste killarna i klassen Lennart och Stefan, men blir bort stött av dem. Juha är egentligen rädd för dem. Han är rädd för att bli mobbad och ensam. Hans enda vänner är Jenny och Thomas, bland dem kan han vara sig själv. Juha vill inte erkänna att Jenny är hans vän och sviker henne ofta. Juha och Jenny bor grannar. Hon har omoderna kläder och har stripigt hår med ett fult hårspänne. De har sällskap till skolan varje dag, men så fort han möter Lennart eller Stefan lämnar Juha henne direkt. De har en tyst överenskommelse mellan varandra. Men det är med henne som Juha är trygg. Hon är hans riktiga vän. Thomas är pojken som ingen vill umgås med i skolan, och är mobbad. Han vet att de hör ihop, men Juha vågar inte säga det för att inte bli utanför som Thomas. Varje rast är Thomas ensam borta vid fotbollsplanet och vågar inte gå hem efter skolan. Rädd att möta Lennart och Stefan. Thomas mamma kommer från Tyskland och skickar en dag kalasinbjudningar till hela klassen. Som blir ett totalt fiasko och Thomas blir ännu mer trakasserad av sina klasskamrater. På skolavslutningen kommer hans mamma och berättar att Thomas har gått bort.

Boken har allt från humor till sorg. ”En komikers uppväxt” är en självbiografi av Jonas Gardell, där han berättar om sin skolgång och om livet i det lilla samhället Sävbyholm. Själva innehållet i boken är väldigt starkt, den berör en väldigt mycket. Språket är lättläst. Det bästa med boken är breven som Jonas Gardell skriver i vuxen ålder. De visar sådana starka känslor, eftersom språket är kraftfullt skrivet och laddat med känslor. Utan breven skulle boken vara ganska ordinär. Jonas tar upp i breven hur ångrad han är att han inte gjorde något åt mobbningen och ber om förlåtelse. Ett utav breven så möter Juha (Jonas) sin klasskamrat Lennart i vuxenlivet, även då vågar han inte stå emot Lennart. Boken tar upp mycket om mobbning, rangskillnad i klass och hur jobbigt det kan vara i skolan. Man ska ha de rätt träskor med dalamönster, den rätta klädsel och ha den rätta statusen i klassen ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: En Komikers Uppväxt

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-02-11]   En Komikers Uppväxt
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3644 [2024-04-19]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×