The Beatles

2 röster
15002 visningar
uppladdat: 2005-02-11
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Början

Man kan tro att de fyra Beatles-medlemmarna ; Ringo, Paul, John och George var bästa kompisar redan från början men riktigt så var det inte.

Allt började med att John Lennon hörde en Elvis-låt på radion i slutet av 1956 och blev tydligen väldigt fascinerad. Han ville nu starta ett skiffle-band (En genre som bland andra Robert Broberg höll/håller på med, som senare i livet även översatte Beatles-hiten Yellow Submarine till svenska.), och det gjorde han, tillsammans med några av hans vänner och bäste vän, Pete Shotton. Då kunde han aldrig drömma om hur stora de skulle bli. I Mars 1957 hade John Lennon och hans kompisar startat bandet ”The Black Jacks” men bytte tidigt till ”the Quarry Men”, efter skolan som de alla gick på, The Quarry Bank High School.
De nuvarande medlemmarna var John Lennon (gitarr, sång), Pete Shotton (tvättbräda / washboard), Bill Smith (tea-chest bass) och Colin Hanton (Trummor). Andra tidiga medlemmar var Len Garry, Ivan Vaughan och Nigel Whalley (alla på bas).

”The Quarry Men’s” första stora uppträdande var på Empire Day Street Party i Rose Garden och i publiken står ingen mindre är Paul McCartney. Pete hade hört talas om en yngre kille som kunde spela gitarr, bas och piano. Denne unge man var just Paul McCartney.
John fick se honom spela och tyckte att han dög, och släppte in honom i bandet några veckor senare bara för att han kunde stämma en gitarr, vilket ”The Quarry Men” betalade folk för att göra.
1958 slutade en gitarrist och Paul tipsade John om en gitarrist som var skolbussförarens son, George Harrison. De blev presenterade för varandra den 6 februari, 1958. John lär ha yttrat sig som så; ”Det tog mig flera år att erkänna George som medlem i bandet”. Men han kom med och världen är väl glad över det! Ringo kom inte med förrän senare. Nu bestod The Quarry Men av John Lennon, Paul McCartney, George Harrison, Colin Hanton och Len Garry.
1960 slutade Colin och Len, de ville hellre satsa på skolan och in i bandet kom en av John Lennons bästa vänner, Stuart Sutcliffe (som John hade övertalat att köpa en bas-gitarr för de stipendiepengar han fått i en konsttävling.) och Pete Best. Nu började bandet åka till Hamburg på klubbspelningar, första gången 1960, där sedan Stu stannade för att han träffat en flicka, Astrid. De gifte sig och Stu blev en konstnär i Hamburg. När bandet kom tillbaka från den första Hamburg-turneén träffade de Brian Epstein som 1961 blev manager för bandet. De hette nu Johnny And The Moondogs men det tyckte inte Brian om så de bytte namn till the Silver Beetles och senare till The Beatles.

Brian, Decca och Parlophone

Brian Epstein ägde Liverpool’s största skivbutik och fick ofta erbjudanden från olika skivbolag att köpa hem skivor från nya artister och få dem sålda, så på de större skivbolagen hade han många kontakter. Han kontaktade genast det största; Decca, men svaret som han fick på Decca var nej och det anses vara den största tabben i musikväg under 1900-talet. Brian gick vidare och kontaktade Parlophone många gånger, ända tills han kom i kontakt med George Martin, skivbolagsdirektören på Parlophone. Han trodde på Beatles och gav dem därför ett skivkontrakt, men han ville att de skulle sparka den nye trummisen Pete Best, och istället använda Ringo Starr från bandet Rory and the Hurricanes.
Nu kunde Liverpools äldre tonårstjejer andas ut, deras älsklingar på Cavern Club hade äntligen fått kontrakt, nu kunde de lyssna på dem hemma. George bestämde sig för att pressa upp 10,000 EP-singlar med låten Love Me Do som kom ut den 11:e Oktober 1962 och hamnade på 17:e plats som högst på den brittiska listan, men stannade där i 18 veckor.

John Winston Lennon

John föddes i Liverpool, kl 18.30, den 9 oktober 1940 med sina båda föräldrar Julia och Alfred Lennon.
Alfred jobbade i marinkåren och såg nästan aldrig sin son och Julia var mer som en vän än en mamma. Julia kände att hon inte klarade av att ta hand om John så han fick flytta till sin moster Mary ”Mimi” Smith och morbror George.

1946 återvände Alfred från havet till Liverpool och tog med sin son till Blackpool där han funnit plats så att de båda skulle emigrera till Nya Zeeland, lyckligtvis kom mamma Julia till hans undsättning och återvände med John till Mimi.

Johns barndom var inte att glänsa med, han hade det svårt i skolan och blev oftast mobbad, inte heller blev det lättare när Morbror George dog, 1955, John gick nu in i en mental kris. I samma tidvåg kom Rock n’ Roll-musiken och Elvis var klart den största. John tyckte mycket om denna typ av musik och ville starta ett eget band (se början.)

Han började på Quarry Bank High School där han fick musikintresserade vänner som gärna startade band med honom och The Quarry Men var skapade. Musik var inte det viktigaste för John ändå, han läste mycket och började att läsa i en tidig ålder. Han läste allt, och hans absoluta favoriter var Edgar Allan Poe och J.R.R. Tolkien, han kände igen sig i Poe’s böcker och i Tolkiens böcker kunde han förlora sig till en annan värld där hobbitar och trollkarlar kämpade mot de onda makterna.

Han älskade även att måla och 1957 kom han in på ”The Liverpool Art College” där han även träffade Cynthia Powell som senare skulle komma att bli hans fru. PÅ skolan träffade han även Stuart Sutcliffe som skulle bli ”Den femte Beatles-medlemmen” och de två blev bästa vänner för livet.

Även Paul och John var väldigt nära, efter något år var de två oskiljaktiga, de hade bildat en sångskrivar-duo som skrev sånger som hela världen skulle känna till.
Nu när Beatles fått en ny trummis och allt fann John tid att gifta sig med Cynthia, den 23 augusti 1962 och paret fick även en son året därpå, den 8 april, 1963, som fick namnet Julian Lennon. 23 Mars,
1964 släppte John en bok, ”In His Own Writing” hette den, och den blev genast en bästsäljare. 24 Juni, 1965 släppte han en till bok ”A Spaniard In the Works” som också blev bästsäljare.
Samma år återvände hans far, men John smällde dörren i ansiktet på honom och sa; ”Why should I look after a father who never really looked after me?”.
1966 uttalade sig John som så ”Beatles is more popular than Jesus” och det blev en anti-Beatles-yra över landet, man brände miljontals vinylskivor med bandet och de blev portlåsta från USA. Nu tänkte de att NU är vår karriär över. Första gången the

Beatles testade droger var när de träffade Bob Dylan, vintern -64, och rökte maruijana med honom. Senare började de mixtra med LSD och en storm av demonstrationer mot Beatles kom upp när John och Paul publicerade låten Lucy In The Sky With Diamonds som förkortas LSD och samtidigt fick världen veta att Beatles höll på med just LSD. Nu började även hippie-eran komma till USA och alla gjorde istället som Beatles, just knarkade.
När Beatles spelat sin sista Live-konsert och kom tillbaka från London träffade John hans senare fru, japanskan Yoko Ono på Indica Gallery i London. Han tyckte hon var mycket fascinerande och vacker. Han hade precis skilt sig från Cynthia och ville på nytt försöka hitta den rätta. Ett litet problem bara, hon var redan gift med Anthony Cox, så han mer eller mindre gav upp på henne. Yoko tyckte också att John var fascinerande men hon var ju gift och på 60-talet var det en stor skandal om en kvinna ville skiljas från sin man.

Beatles åkte i augusti, 1967, till Indien för att träffa Marharishi Mahesh Yogi, och under samma månad hittades Brian Epstein död i sin lägenhet av en överdos LSD.
Efter att de kommit hem skiljdes John och Cynthia och John började leva med Yoko Ono, men de fick leva tillsammans i Ringos lägenhet på Montague Square för att John var jagad av polisen för innehav av Cannabis.
Yoko och Johns förhållande växte starkare och i oktober 1967 sponsrade han en utställning av henne kallad ”Yoko and Me” och senare den månaden hade ”How I Won The War”, där han spelade sin första filmroll som någon annan än sig själv, premiär.
Yoko skiljde sig från Anthony Cox i februari 1969 och John och Yoko gifte sig på Gibraltar i den 20 mars samma år.

John och Yoko bildade en duo vid sidan av Beatles och deras första album hette ”Unfinished Music No. 1: Two Virgins” som framsidan pryddes av John och Yoko helt nakna. Den skivan bildade en ny Beatle-katastrof i historien, John var ju naken!
Skivan släpptes i det nybildade skivbolaget Apple Corps som John ägde en ¼ av, hela företaget stod under signaturen The Beatles. Tyvärr kunde de inte ta hand om företaget och lät Allan Klein ta kontroll över det hela, dock ägde Beatles fortfarande företaget.

Nästa skiva som John och Yoko kom att ge ut hette ”Unfinished Work No. 2: Life With The Lions” som gavs ut 1969 och i september samma år introducerade John och Yoko världen för ”The Plastic Ono Band” och den första skivan hette ”Wedding Album”.
Efter att Beatles officiellt splittrats i April 1970 fortsatte John att skriva låtar med Yoko och de två flyttade till USA.
1975 föddes Sean Lennon på John’s 35e födelsedag och John uttalade sig som så: ”I felt higher than Empire State Building!”

I augusti 1980, började han spela in nya låtar för första gången på 6 år och accepterade ett antal intervjuer med pressen om att han gjorde en comeback.
Men den 8 december samma år var John på väg hem från en inspelning med Yoko runt 23.00 blev han skjuten av ett fan vid namn Dave Mark Chapman utanför sin lägenhet i byggnaden The Dakota. Man skyndade John till sjukhuset men han avled senare på sin avdelning där.
Världen minns Sean Lennons avsked till sin far: "Now Daddy is part of God. I guess when you die you become much more bigger because you´re part of everything."
Den dagen var den sorgligaste dagen för många människor i världen.

Sir James Paul McCartney

Paul McCartney var den snälla och rara pojken i bandet, flickfavoriten.
Han föddes den 18 juni,1942 på en privat avdelning på Walton Hospital i Liverpool, den stad han skulle komma att bo med sin mor, Mary Patricia Mohin och far, Jim McCartney ett bra tag.
Båda hans föräldrar hade irländska rötter och blev inte riktigt accepterade i Liverpool, de var en fattig familj av låg arbetar-klass.

Paul hade från början ingen glädje av musik. Med höll på med det för att alla andra gjorde det, till skillnad från John som älskade musik mer än allt annat.
I The Quarry Men spelade han piano från början eftersom både han och hans bror Michael blev tvungna till att ta pianolektioner som små, men han hade ingen nytta av det, han prövade även att sjunga i kyrkokören men resultatet var detsamma.

Men hans musikaliska karriär började på riktigt när han fick en gammal trumma som han började öva på och träna in en massa melodier, han fick sin musikaliska talang av sin far, Jim som var den enda Beatles-föräldern som var någorlunda musikalisk.
När Paul fyllde fjorton ville han helt plötsligt ha en gitarr, han ville spela pop-musik. Han gillade sådan slags musik såsom sina vänner och det första pop-uppträdande han någonsin såg var när Eric Delaney spelade på Liverpools amfiteater.

Han kom i kontakt med John Lennon först när The Quarry Men hade ett uppträdande i Livepools park, Han och Pete Shotton kände varandra litegrann och Pete visste att Paul var riktigt duktig på att spela på piano, gitarr och trummor. John var lite av en diva i The Quarry Men och ville först inte träffa honom men Pete övertalade honom mer och mer om att Paul var en briljant i musikväg. När han väl kommit in i The Quarry Men var han trogen tills det att Beatles splittrades.

Pauls första giftermål var med Linda McCartney. Hon var en fotograf från New York och jobbade med stora artister som bl a Jimi Hendrix, Simon and Garfunkel, The Who, Otis Redding, The Doors, Bob Dylan och förstås Beatles eftersom hon var gift med en Beatle. Hon jobbade som fotograf för tidningen Town and Country Magazine i det tidiga sextiotalet. De träffades på en nattklubb i New York då Beatles var på sin första USA-turné
Paul och Linda fick tillsammans 3 barn, Stella, Mary och Donald. Linda hade själv ett barn från ett tidigare förhållande, Heather. Hon dog den 17 april, 1998 av bröstcancer, i Tucson, Arizona.

Nu är Paul McCartney världens mest berömda artist, han turnerar friskt fast han är 62
år gammal i år (2004) och som solo har han släppt 39 album och 65 singlar.

George Harrison

George Harrison föddes i en riktigt stor familj
och den enda Beatles-medlemmen som inte hade
en dramatisk bakgrund.
Han var yngst i The Beatles och av Louise och
Harold Harrisons fyra barn.
Han föddes 24 februari, 1943 på Arnold Grove 12,
Wavertree, Liverpool.
Harold ansåg att vad George än gjorde så skulle han känna sig bekväm i vad han gjorde så därför fick Harrison en mycket trygg uppväxt.
Han hade ganska svårt att gå i skolan när han var barn därför att alla skolor var fulla och han fick inte börja i skolan förrän han var sex år gammal vilket är ovanligt sent i England. Han ansågs vara ett mirakel barn som trots att han började skolan så pass sent, han kom inte efter men hade otroligt mycket läxor i början.

Harold var även busschaufför och på så sätt kände han många av barnen på skolbussen och några gånger satt George och Paul McCartney bredvid varandra och blev mycket goda vänner.
Paul lärde honom att spela gitarr när han själv fick en gitarr och märkte att han var riktigt bra på det, och en dag när han var 14 år gammal fick han ett erbjudande om att köpa en gitarr för £3 som egentligen skulle kosta £5 och såklart ville mamma Louise hjälpa sin son.
När han kommit med i Quarry Men var han likadan som Paul, lämnade inte bandet en sekund på 23 år, ända tills Beatles splittrades. Andra medlemmar kom och gick med George, Paul och John höll ihop mycket och länge.
I knarkhärvan för Beatles var det John och George som var mest insatta, de använde narkotika mest av de fyra. De var även de första två som dog i The Beatles, de enda än så länge också.
George var gift med två kvinnor i sitt liv, den första hette Pattie Boyd och de gifte sig med varandra i januari 1966 och skilde sig i januari 1977.
Han gifter sig ett år senare med Olivia Arrias i augusti 1978 och exakt en vecka innan fick de två en son vid namn Dhani som kom att bli deras ende son.
Hans mest kända replik var denna: "I´m really quite simple. I don´t want to be in the business full-time, because I´m a gardener. I plant flowers and watch them grow. I don´t go out to clubs and partying. I stay at home and watch the river flow."
Han ville visa att Beatles inte bara var ett gäng knarkande alkoholister, han hade en gård där han påtade efter Beatles-karriären, nu är den gården en av Englands största Beatles-attraktioner efter Cavern Club och deras äldre bostäder.

George fick tyvärr möta en väldigt sorglig död. Han dog av cancer, den 29 november 2001 efter 2 års lidande på sjukhus. Hans son Dhani och fru Olivia sörjde länge och gav inte en intervju till pressen om hans död.

Ringo Starr

Ringo Starr föddes som Richard B Starkey Jr, i sina föräldrars hem den 7 juli, 1940. Han bodde länge på Madryn Street, 9 i Liverpool med sina föräldrar Elsie och Richard Starkey. Madryn Street låg i den bråkigaste och vildaste delen av Liverpool men Ringo klarade sig hyfsat bra ändå. När Ringo bara var tre år gammal separerade hans föräldrar och skilde sig lite senare, Ringo tog detta bra och stannade hos sin mor på Madryn Street men de två flyttade strax till Admiral Grove, 10 som var just runt hörnet.
Han hade många sjukdomar som barn, bl a blindtarmsinflammation, och han hamnade i koma i tio veckor när han precis haft två operationer på Myrtle Street Childrens Hospital då han endast var 6 år gammal. Han var på sjukhuset i sammanlagt 12 månader och var ofta väldigt sjuk. Nu var han endast sju-åtta år gammal och kunde fortfarande inte läsa eller skriva men med hjälp av en barndomsvän, Marie Maguire så lärde han sig grunderna i läsning och skrivning. Senare åkte han till Dingle Vale Secondary Modern School där han aldrig tog en examen.
När han var 13 år gammal gifte sig hans mamma med en man som hon träffat två år tidigare, han välkomnade mannen (som hette Harry Graves) till familjen men fick strax därefter hälsoproblem igen och åkte in på sjukhuset där han stannade i två år. När Ringo kom ut igen ville han inte börja skolan utan jobbade som brevpojke för järnvägen men slutade för att de inte uppfyllde alla hans krav och började som bartender i stället.
Han visade aldrig något musikaliskt intresse förrän Skiffle-sjukan kom till England då han fick ett trumset av sin och nu slutade han jobba på puben och började i spela i bandet Eric Clayton Skiffle. Senare bytte han grupp till Rory and the Hurricanes som var Liverpools bästa band då. Rory ville att han skulle byta artistnamn och föreslog Rings men Ringo ändrade det till just Ringo och de förkortade hans efternamn till Starr.
Den 18 augusti bytte han grupp igen och nu ersatte han Pete Best från Beatles och gjorde precis som George och Paul, Ringo lämnade inte bandet på 11 år.
Han var precis som de andra beatlarna gift, med Maureen Cox och de fick tre barn; Zak, Jason och Lee Parkin. Ringo och Maureen skilde sig i juli 1975 och 6 år senare i april gifte Ringo om sig med Barbara Bach i London och de två fick inga barn. Nu bor Barbara och Ringo i Monte Carlo och har två hus i Colorado och Los Angeles också.

Beatle-Mania

Beatles sa till Brian; ”We won’t go to the U.S until one of our songs is number one!” och inte mycket senare när de släppte singeln I Want To Hold Your Hand i februari, 1964 så blev de just etta. De åkte då till Ed Sullivan Show och gjorde braksuccé. Tjejerna skrek och grät. Många svimmade. Nu var Beatle-Mania igång!
Vart de än åkte så blev det kaos. Den första turnén gick faktiskt till Sverige i oktober 1963, och när dom var klar med Sverige och USA begav de sig till bl a Japan, Australien och Filippinerna, samma sak hände där: Totalkaos. Det kallas idag för Beatle-Mania. Nu kunde de åka vart som helst och ändå vara omringade med skrikande fans vars högsta önskan var att se en beatle, än värre att nudda en beatle. Samma sak hände vid Live-konserterna, alla skrek så mycket att de blev tvungna att avsluta konserter tidigare än väntat. Detta ledde till att de slutade turnera och de gav sin sista konsert den 29 augusti, 1966 på Candlestick Park i San Fransisco. T ex efter deras tredje konsert i USA blev de tvungna att flygas med helikopter i säkerhet p g a fansen. Beatles började bli trötta på detta och började nu ta tabletter för att orka. Det var inte lika roligt längre. De kunde liksom inte göra vad de ville. De hade assistenter som köpte kläder åt dem, eller så köpte de kläder från kataloger som stylisterna tyckte passade bra för tillfället. De saknade tiden då de kunde ta en sväng till köpcentrat för att köpa jeans. Saker och ting hade förändrats.


Slutet
Splittringen skedde 1971. Efter att de gett ut sin sista LP; Let It Be. Det var ett sätt att medla till fansen. Låt det vara. De ville inte att fansen skulle bli galna utan tänka på den tid som varit. Den tid som Beatles fanns och de skulle lyssna på deras låtar. Inte sörja dem.
Efter splittringen gick all sina egna vägar, t ex Yoko och John startade Plastic Ono Band, George startade som soloartist och likaså gjorde Paul och Ringo. Den som klarat sig bäst är Paul. Han turnerar fortfarande och ger ut skivor. Ringo spelade bara in en skiva och gjorde fyra filmer. Sen slutade han. Paul däremot startade Wings med Linda och efter hennes död fortsatte han som soloartist etc. Paul har sagt att splittringen som skedde 1971 var inte den riktiga splittringen, den riktiga skedde den 8 december, 1980 då John Lennon blev skjuten av Mark Chapman. Mark sa som så: ”Ja, Jag har dödat John Lennon”.
När John dog hade tusentals människor samlats i Liverpool för att hedra John med 10 tysta minuter men någon missuppfattade detta och började sjunga She Loves You och än idag är den bannlyst från vissa radiokanaler i England.
Diskografi / Filmografi

Original album;
1963

Please Please Me (22 Mars) ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: The Beatles

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2006-10-03

    De nuvarande medlemmarna var J

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2005-02-11]   The Beatles
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3656 [2024-06-20]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×