Ekolod

7 röster
16115 visningar
uppladdat: 2005-02-11
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Ekolod finns oftast på båtar. Ekolod fungerar genom att skicka ultraljud mot bottnen, när ljudet stöter emot en fisk eller bottnen så skickas ljudet tillbaka (som eko) Därefter så analyserar datorn tillbaka signalerna. Vi kan bara höra 20-20 000Hz. Ultraljud är ljud som är högre än 20 000Hz. Hz står för hur många svängningar i sekunden. På skärmen visas en bild hur det ser ut. Hur djupt det är, hur bottnen ser ut och om det finns fiskstim. Datorn kan höra ljudet men det gör inte vi så den visa med en bild hur den har uppfattat ljudet. För om vi skulle använda hörbart ljud i ekolod så skulle den studsa tillbaka direkt när den stöter emot alger osv. Men ultraljud kan då igenom dom, utan att studsa tillbaka.

EKO
Eko hörs när man skickar iväg ljud och sköter mot något och kommer tillbaka. En del material studsar ju inte bort ljudet. En del material fångar upp det istället. De material som är hårda, släta eller täta studsar alltid tillbaka ljudet och ger eko. Men de som är porösa eller fångar istället upp ljudet och det blir inget eko. Till exempel en inspelningsstudio. Man kan ljudisolera rum men typ madrasser så ljudet stannar där inne. På en ojämn yta så studsar ljudet överallt. Då uppfattar inte hjärnan vilket håll ljudet kommer ifrån. Utan den analyserar det som om ljudet överallt. En del av ljudet studsar åt ett håll och en del åt ett annat. Så ljudet studsar inte åt samma håll. Så vi hör inget rakt eko utan eko från alla håll. Men det är som om man slänger en gummiboll mot en jämn yta så studsar den oftast tillbaka mot en, men om man slänger en gummiboll i en grotta så studsar den runt och då får du inte tillbaka den.

FLADDERMUSEN
Fladdermusen använder sig av ultraljud när den ska lokalisera sig igenom grottor, eller leta byten. Den skickar iväg ultraljud och sen så hör den pip. När den skickar ut ljudet så ”stängs” deras öron så dom inte hör ljudet. Det ända dom hör är när ljudet kommer tillbaka, men dom hör bara hur det piper. Ju oftare det piper så uppfattar den att det kommer något ivägen.

VALAR
Valar och elefanter använder sig av infraljud för att lokalisera sina vänner och släktingar.

Infraljud
Infraljud är ljud med frekvens lägre än 20Hz, det uppstår i tex. kraftverk, flygplan, ventilationssystem, vulkaner och kraftiga vindar. Det kan också uppstå i bilar när man vevar ner rutorna, då bildas det luftvirvlar som skapar infraljud.
Infraljud kan påverka människor, tex. Genom att man blir illamående, huvudvärk och svårigheter att koncentrera sig, det kan också vara sövande. Infraljud kan färdas lä...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Ekolod

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-02-11]   Ekolod
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3669 [2022-07-05]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×