Kosmetika

11 röster
40763 visningar
uppladdat: 2005-02-11
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning.

Jag har valt att arbeta om kosmetika eftersom så många människor använder just det. Inte bara kvinnor och tjejer utan nu förtiden förknippas kosmetika också mycket med herrar och killar. Jag valde det också eftersom det finns en sådan stor variation inom smink och allt som hör till. Det är ju även också en sak som jag är intresserad utav i vanliga fall, så varför inte hitta fakta om någonting man tycker är både intressant och roligt. Detta kommer ju att gå in mycket i kemin men jag ska försöka att få ut både teknik och kemi i min kommande redovisning som kommer visas här under. I denna undersökning kommer jag att ta upp hur olika smink sorter är uppbyggda och lite vilken funktion de utger. För tekniken tänker jag ha historik, nu tid och framtid med. Jag kommer också ta upp hur det framställs.



Frågor!?


1. hur tillverkas smink?

2. vem var den första användaren?

3. om inte smink hade funnits hade någonting i världen förändrats?

4. vilka ämnen finns i t.ex. Läppstift?

5. tål alla smink?

6. hur användes smink för i tiden?

7. finns det några ämnen i smink som är skadliga?

8. är smink nödvändigt ?

9. varför sminkar man sig?

10. hur länge håller smink?











Historik.

Idag är smink mest en kvinnlig angelägenhet men så har det inte alltid varit. I det sumeriska riket (5000 f. Kr.) och de följande babyloniska och assyriska (-600-tal f. Kr.) Sminkade sig både män och kvinnor kraftigt. I 1700-talets Europa var smink närmast påbjudet för fina herrar.
Vad som varit accepterat har växlat inte bara mellan könen utan också mellan klasser, länder, sminksorter och till och med färger. Ibland har rouge varit tillåtet för horor men inte för överklass damer, ibland har det varit tvärtom i samma land. Vissa tider har fattigfolk använt gul tonat ansiktspuder medan fina damer bara använt vitt - hundra år senare har modet och konventionen sagt exakt det motsatta. Bruket har diskuterats lika länge som det funnits.

• 5 000 år (Mesopotaminen). I flera gamla gravar i sumerernas huvudstad Ur i nuvarande Irak har det tidigaste röda läppsminket hittats. Även på ”bilder” från den tiden har både män och kvinnor haft svartsminkade ögon och mörkröda läppar. Röda färgämnen som henna och bly- och kvicksilverföreningar blandades i en bas av blyvitt. Hit förknippas den sköna Kleopatra, det sägs att hon var en av de första kvinnorna att sminka sig. Hennes kraftiga ögonsminkning skyddade mot insekter och ögonsjukdomar. Hud oljorna utgjorde ett slags solskydd. De rikaste egyptier hade till och med slavar, eller munmålare som de också kallades, som bara hade en uppgift och det var att sköta hushållets manikyr och ansiktssminkning.
• Rom (? år). Det råder inget tvivel om att de romerska kvinnorna sminkade sig eftersom många romerska författare har upplyst om smink vanorna. Ovidius som var poet skrev till och med en handledning i konsten, men denna bok finns tyvärr inte kvar. I hans förförelsehandbok ”kärlekens konst” så ger han små vinkar om puder, rouge och ögonbrynsfärg (myrägg och mosade flugor b.la.). men detta var bara för kvinnorna. Men kvinnorna skulle sminka sig diskret eftersom männen inte ville se på när kvinnorna målade upp sig. För en herre räckte det med att vara ren. Det vill säga ha rena tänder, god andedräkt, välansat hår och skägg dessutom rena naglar.
• Europa (år 840). Året är som sagt 840 och i södra Spanien öppnas Europas första skönhetssalong av en sångare från Bagdad. Men i Europa var det inte lika lätt för sminkfantasterna eftersom de kristna potentaterna i väst fördömde smink. De gjorde så att många inte ”vågade” sminka sig. Dessa argument höll ända in på 13 -1400-talet, men då kom renässansmänniskorna och återupptäckte antikens mer kroppsvänliga ideal. De nyrika köpmännen i Genua och Venedig var det första människorna som satte sig upp mot kyrkan eftersom de hade täta handelskontakter med orienten.
• 1700-talet (Europa). Vitt puder och svarta moucher var nu högsta mode i Europa och franska adels tjänade storkovan på sitt smink eftersom de var dyrt och ansågs som fint. ”bara prostituerade” var det som inte sminkade sig i Frankrike sägs det under denna tidsepok. Men i England var det tvärtom. Sedan 1600- talet hade sminket varit i allmänt bruk men på 1700-talet såg man på smink som något bedrägligt och rika kvinnor avstod genast från detta. År 1770 lades därför det ofta citerade lagförslag som sa att kvinnor som lurat män till äktenskap genom att använda smink kunde dömas som häxor:

”Om någon kvinna, av vilken rang eller vilket yrke det vara må, vare sig jungfru, fru eller änka, efter denna lags tillkomst påverkar, frestar eller lockar till äktenskap någon av Hans Majestäts undersåtar medelst parfym, smink, toalettvatten, löständer, löshår, spansk ull, korsetter krinoliner, högklackade skor och vadderade höfter, ska hon bestraffas efter den lag som nu gäller för häxeri, och giftermål, ingånget under sådana omständigheter, ska förklaras ogiltigt och upphävas.”

• 1800- talet. (damer). Under 1800-talet sminkade sig kvinnorna absolut inte. Kvinnorna var oskuldsfulla och naturliga varelser och blotta tanken på smink var naturvidrig. Man skulle vara andlig och fysiskt ren: ”Cleanliness is next to godliness.” Men om man ändå sminkade sig var det viktigt att det inte fick synas, alltså en väldigt diskret sminkning.
• 1900-talet. (Helena Rubinstein). Helena Rubinstein öppnar sin första skönhetssalong i London år 1908 då det bara sminkades teatermänniskor men Helena själv lade gärna på lite smink utanför scenen också. I Sverige däremot sminkade man sig mindre än i det övriga Europa och år 1914 sminkade sig ingen. Men snart skulle vitt eller hudfärgat puder gå an men inte ögonsmink och läppstift.
• 1900-talet. (”horor”). Under tidigare 1900-talet var smink någonting för det som gick på gatan och i USA sminkade sig bara dåliga människor. Men bara 25 år efter det så kunde alla göra det eller rättare sagt alla måste göra de eftersom de blev påbjudet för kvinnor som ville slå sig fram i arbetsmarknaden. Men smink för män var däremot inget plus i kanten. Konsumtionen av smink fördubblades från 1925 till 1930 och det populäraste var tvål, parfym och fast puder. Läppstift och ögontusch kom under andra världskriget. 1914 i paris använde alla sorters damers smink ”både den verklige damen och den lättfotade”. 1922 använde ”alla” det. I England var det nu också något som alla kunde sminka sig i. från socitetsdamer till gatflickor. De sminkade sig med vita kinder, knallröd mun och svarta ögonbryn, ungefär som på 1600- talet. Utvecklingen gick trögast i tyskland eftersom männen inte ville att kvinnor skulle vara yrkesarbetande eller använda smink.
• Svarta. I Sverige kom det verkliga genomslaget för smink så sent som på 30-talet. "Damerna dansar negerdanser, röker cigaretter, spelar kort, sportar, och badar tillsammans med männen och flirtar emellanåt" skrev en manlig skribent 1926, att detta var en uppskattning kanske inte verkar så självklart. I 30-talets debatt drog man ofta till med just det negeraktiga med smink - skrämmas med prostituerade gick tydligen inte längre. Denna negersmak tog sig uttryck i bl. a. rött nagellack och jazzmusik..
• Sjukdom!. Eftersom man kunde visa att läppstift samlade bakterier och att puder förstörde hyn så tog små källar- och köksföretag till sig jobbet att tillverka smink eftersom inga respektabla företag kunde. Detta gjorde saken värre och människor dog till och med av smink.
• 30-talet. Nu när alla kunde använda smink så förlorade blek hy sin gamla charm. Så redan på 20-talet började det vara helt rätt med att vara solbränd. 30-talets nya sorts utseende var hälsosamt för hela kroppen. Nu var det ingen fråga om att sluta använda smink men man sminkade sig naturligt istället.
• Sminkindustri. På 1910 talet började det poppa upp små firmor som kokade ihop livsfarliga ingredienser i källaren (se sjukdom.) under denna period gick det väldigt bra för svenska firmor som sålde smink eftersom andra världskriget på gick samtidigt. Men när kriget tog slut började amerikanska konkurrenters varor komma in. Och svenska företag började tyna bort på 1960- talet. På 1980-talet uppstod två nya yrken som gjorde att filmstjärnorna inte längre var de största sminkförebilderna. De nya yrkerna var; supermodeller (fotomodeller som också arbetade som mannekänger) och make up artister (servade supermodellerna). Många började lansera egna sminkmärken men dessa köptes snart upp av storpamparna.
• Sminkmarknaden. På 20-talet godkändes puder, 30- och 40-talet läppstift och 50-talet ögonsmink. Efter dessa har industrin försökt att hela tiden skapa nya konsumentgrupper och 1965 lanserades det första kosmetika märket för svart hud. Men redan 1961 lanserade Reylon en särskild kräm för kvinnor över 35 år, Eterna 27. i dag säljs smink riktade mot 7-12-åringar bäst. även inom den manliga marknaden försökte man skapa skönhetsmedel. Det bästa som har åstadkommits för män är nog rakvattnets omvandling från after shave till legitim herrparfym. Läget idag för manligt vardagssmink är som det var för de kvinnliga på 20-talet; sminka sig så att det inte syns. Allt annat hade för oss uppfattats som lite konstigt.
• Hänt?. Sedan 70-talets våg med ”naturlig look” har bara mindre modevågor dragit fram. idag används smink av en tredjedel av befolkningen inom EU, d.v.s. av de flesta kvinnor där svenskor och finskor leder toppen som det största konsumenterna. Denna stora konsumtion är inget unikt för vår tid, lika lite som att sminket inte bara är i ansiktet längre utan nu kan du sminka dig från topp till tå. Sminket har kommit och gått genom århundrade och kommer att fortsätta komma och gå.
• 1900-talets nyhet. den största förändringen i 1900-talets "sminkvåg" jämfört med de tidigare är att dagens smink är relativt ogiftigt. Man blir nu inte längre allergisk mot bly och kvicksilver och vi dör inte av det.




































”Undersökning”

”Kosmetika kommer från grekiska kosmos som betyder god ordning, värld men även prydnad, smycken”

Jag kommer nu att prata lite om bl.a. läppstift och hårschampo. Men eftersom dom framställs på olika sätta så kommer jag ha som små kapitel om olika sminksorter.


Läppstift.


Det röda läppstiftet har funnits ända sedan 3000 år f.kr. och framställdes då av röda färgämnen som henne. Men denna färg blev inte riktigt röd. Men egypterna använde en annan metod genom att bland färgämne med smält fett. Färgämnet var oftast karmin som fanns i en sköldlus. Blandningen hälldes sedan i ihåliga vasstrån. Men hur gör nu detta förunderliga lilla stift som har funnits så länge?.
Tillverkningen utav ett läppstift kostar ungefär en bråkdel av vad vi konsumenter betalar och det är dom flesta medvetna om. Men vad är det vi betalar för?. Det är inte fettet och färgen iaf. I tillverkningen av läppstift arbetar man med två grundmassor. En är salvbas (olja, vax) och en färgbas (finmalt pigment utrört i ricinolja som är en blandning av glycerider av palmitin-, stearin- och oljesyra samt ricinolsyra). Genom att blanda färgbasen i olika salvbaser kan man alltså göra en hel läppstiftsserie med olika hårdheter. Stiftet sätts sedan i en hylsa som grillas i en halv sekund för att man ska kunna få en glansig yta. Läppstift går att göra själv, det vill säga om man nöjer sig med färgade cerat eller läppsalvor. Det enklaste sättet att göra det på är att smälta ner i en liten burk. Men det finns två svårigheter som är; färg eftersom det är svårt att åstadkomma när man tillverkar i små mängder så krävs finmalda färgpluver och konsistens som också är svårt i små mängder. Smältpunkten ska vara högre än kroppstemperaturen, någonstans mellan 55° till 70°. Det ska också vara fast så att det håller som stift men ändå tillräckligt mjukt för att stryka på läpparna.
Det finns olika sorters stift med olika funktioner, som de hårda stiften är täckande och färgstarka men utan glans. Så har vi de mellan hårda stiften som är färgstarka och vanligen täckande. Tillsist har vi mjuka stift som är glansiga, oftast ljusa och ibland glittriga. Eftersom läppstift innehåller mycket vax och oftast mineralfetter så håller de länge. Matta läppstift kan hålla ända upp till årtionden. Bästa stället att förvara läppstift på är i svala rum. Det finns många recept för läppstift men det som grundreceptet på stift som kom ut 1948 ser ut så här;





• Vit ceresin - 40 gram
• Kakaofett - 33 gram
• Paraffinolja - 20 gram
• Karminrött - 5 gram
• Eosin - 2 gram
Färgämnena (karmin och eosin) rörs ut i massan och smältes med den. Gjutes till stift i stanniolpapper.



Mascara.

”Min längtan efter dig är mitt ögonsmink; när jag ser dig glänser mina ögon!”
(Egyptisk kärleksdikt, ca 1200 f. Kr.)

De första mascarorna var pomador, ofärgat fett som fransar och bryn beströks med. Den typen finns fortfarande kvar fast mest i vaselin. Efter pomador började man tillsätta kol och förtjocka fettet med hartser och vaxer, som oftast är även nu bivax och karnaubavax. Resultatet blev en ganska hållbar tusch som måste smältas tillflyttande vid användningen. Kakor, tuber och flaskor började lanseras men floppade. Färgen upptäckte man att man kunde göra hållbarare genom att blanda med tvål, för blandades den med vanlig natriumtvål.
Det var Helena Rubinstein som kom ut med den första flytande mascaran som man lätt kunde tillsätta förlängningsfiber i. Helena Rubinstein lanserade även den första vattenfasta mascaran 1964. Själva mascaran tillverkas på nästan samma sätt som för 100 år sedan. Genom att färgpigment rörs ut i ett fast eller salvigt medium. Det som skiljer tillverkningen åt är att man i dag kan mala, sila och filtrera allt i mycket mindre partiklar som göra att dagens mascaror sitter bättre. En ofärgad mascara kan du lätt göra själv med hjälp av vanlig matolja. En ofärgad mascara innehåller i lyx fall en mild basolja (olivolja, mandelolja, periskokärnolja) med tillsats av 20-50 % ricinolja. Ibland förtjockas de även med 5-10 % fast fett (lanolin, ullfett, ister, kakaosmör) eller något vaxigare ämne (cetylalkohol, stearinsyra, bivax). Men vanligast är 70 % vaselin, 10 % paraffin och resten olja. I flytande mascaror är paraffin och vaxer (bivax, mikrokristallint vax, karnaubavax) som är de ”största” ingredienserna som tillsammans utgör 85-90 % av mascaran. Sen är pigment ca 10 % och det ingår också trietanolamintvål (ca 3 %). Mascaran innehåller inget vatten men konserveringsmedel och mindre än en procent av hela mascaran är de fixerade plastmaterialen (polymerer som PVP, PVP/VA, copolymer, polyeten, polybuten) och silikonoljorna som får mascaran att fästa och sitta kvar är ämne som i hårfixativ. Mascara håller inte lika länge som läppstift och bör byttas minst en gång per halv år.
Ett recept på mascara från 1947 ser ut;




• Rosenvatten - 80 ml
• Kimrök (svart färgämne) - 10 gram
• Gummi arabicum -10 gram
De fasta ämnena blandas och rörs ut gradvis med vattnet. Andra bindemedel och färgämnen kan prövas.


Hylsa, cerat, konsistens, stanniolpapper, beströks, salvigt, syntetiska, spädningen, destilleras, hårväxten, vattenutdrag, svärta,

Rouge.

Färgar ej hälsa dig röd, skaffa dig rodnad med konst!
(Ovidius: Kärlekens konst, ca år 0)

”Flytande rött”, ”rött fettsmink” och andra varianter på ”rött” har i långa tider varit en gemensam benämning på smink för både kinder och läppar. Det var för att samma användes till samma. Detta höll på ända till en fabrikant på 30-talet kallade de ohygieniskt. I Mesopotamien (5000 f.kr) har man hittat de tidigaste rougeanvändarna. Då sminkade sig både män och kvinnor kraftig. Färgämnen var henna och det giftiga kvicksilvermineralet cinnober. Detta framgav en röd färgton (”vermillon”) och som ända sen dess har varit väldigt eftertraktat. I Induskulturen pulveriserade man även rött sandelträ och jordarter som rödockra.
Dagens rouge är i princip detsamma som forna tiders, men de röda pigmenten (runt 25 %) är finare malda och ofta syntetiska. Spanska papper färgades ofta med karminrött och ”sympatetiskt rouge” (färglös i burken men när det reagerade med huden blev rött) ska ha fått sin verkan av alloxan. En vanligt Salvrouge innehåller ister eller en vanlig salvbas av vax och olja. Löst puder håller absolut längst. Kan hålla upp till århundraden. Ett recept på puder rouge som kom ut 1903 såg ut så här:
• Talk - 500 gram
• Vetestärkelse - 500 gram
• Ammoniak (10 %) - 30 gram
• Sprit (68 %) - 20 gram
• Karmin - 15-30 gram
• Jasminessens - 10 gram
• Rosenolja - 1 gram
• Geraniumolja - 10 droppar
• Bergamottolja - 10 droppar
• Ylang-ylangolja - 1 droppe
• Violrotsolja - 1 droppe
• Kumarin - 0,01 gram
Talk, karmin, ammoniak och sprit rörs ihop, breds ut på papper och får torka i rumstemperatur. Stötes därpå och blandas med vetestärkelsen och doftämnena - kumarinen löses i jasminessensen först. Massan drives sedan genom en fin sikt.


Hårschampo.


Att tvätta sitt hår, göra toalett, sätta på sig en doftande dräkt... Även om inte en själ ser en, så skänker sådana förberedelser en inre tillfredsställelse.
(Sei Shonagon: "Saker som får hjärtat att slå snabbare" ur "Kuddboken", Japan, 900-talet)

Förr i tiden tvättade man håret med tvål då man oftast använde flytante tvålschampon. Även pulverschampon och fasta schampotvålar förekom. I Sverige och i många andra länder har man tvättat sitt hår med saponinschampo. Dom tvållösa schampona började inte säljas förens på 1950- talet i Sverige. Att göra schampo själv är ganska enkelt genom en blandning av tensider och vatten. Den ska knappt värmas utan spädningen ska ske vid 40c. De ska röras ihop varsamt och inte skumma. Så framställer man oftast schampo. Schampo innehåller ca 70- 85 % vatten. Vattnet behövs inte destilleras utan bara kokas. Man använder även hårvårdande vattenutdrag på växter (macerat, infusion, dekokt). En klassiker inom hår vård är björksav som sägs befrämja hårväxten. Tensider (10-40 %) finns också i schampo och det var även det som ersatte tvål och såpa. För att det ska löddra och rengöra har man i anjonaktiva (8-20 % typ laurylsulfat) och kombineras ofta med en mildare amofär (1-10 % som betain). Man tillsätter även medel som suger upp fett- leror som kaolin och valklera.
Men det finns mycket annat du kan tillsätta till just hårschampo eftersom det finns olika hår typer. Ett recept på grundschampo som kom ut 1996 ser ut så här;

• Laurylsulfat 28 % - 35 %
• Kokosfettsyre-dietanolamid - 5 %
• Koksalt - 2 %
• Parfym, baktericid - enl. önskemål
• Vatten - till 100 %


Det var allt jag hade om kosmetika, visst finns det mycket mer men jag kände att det här räckte. Som ni såg är inte smink lika farligt nu som det var för bara 100år sedan. Nu är det bara farligt för allergiker. Men jag hittade en liten artikel om att deodorant var farligt för människan eftersom det innehöll ftalater eftersom det kunde påverka fortplantningsförmågan.

kosmetika idag.





Så hur används smink idag?. Ja, det finns så många som använder det och lika många användnings sätt. Kvinnor använder det ofta för att ”förbättra” utseende. Då sminkar man sig ofta så lite att det inte syns men ändå gör skillnad, t.ex. Foundation, ofärgat läppstift, hud och hand krämer. Andra kvinnor gillar att sminka sig så att det verkligen syns, med T.ex. kajal, mascara, kroppsglitter. Detta brukar oftast vara när man ska gå ut eller vill göra sig ”extra” fin. För männen gäller princip samma sak, fast de sminkar sig naturligt, kanske ett svagt kajal streck, Foundation och parfym. Detta är oftast när de vill göra sig ”fina”. Tyvärr förknippar många ovetande smink som ”bögigt” men varför skulle det vara det? Att vilja vissa sina bästa sidor vill nog de flesta. Smink kan också skydda en för att visa vem man egentligen är, som en täckmantel, medan det även kan vara ens ”personlighet”. Men idag använder alla kosmetika, från minsta bebis till äldsta gamlingen. För alla tvättar ju sig och borstar tänderna. Det får man ju iaf hoppas om inte annat. Men det man kan tycka är lite konstigt är att mycket smink riktar sig åt ”småbarn”, vill säga 7- 12 år, genom att locka med färgstarka reklam bilder eller läppcerat men lukt. Modet förändras hela tiden och det går inte att undvika att någon gång se en tjej eller kille som är sminkad nu förtiden iaf. Vi vet ju inte hur det kommer vara om 100 år. Det kanske blir som det var för hundra år sedan när smink var något som bara prostutierade använde. Men det tror jag inte. Jag tror att sminket har kommit för att stanna men att vi kommer att satsa på naturligare look än nu. För nu är det mycket svärta vid ögonen som ibland kan uppfattas som ”läskigt” när man kanske ser en punkare. Men vi har kommit långt i utvecklingen av smink och vi fortsätter att framställa nytt hela tiden. Det kanske kommer att bli överdrivet med smink från vissa håll och det kommer troligen att göra att vissa av stor pamparna just nu, som T.ex. max factor, kommer att gå om kull eftersom dom hela tiden satsar på nya saker och försöker få människor att köpa dem. Men som sagt smink användes nu dagligen bland nästan alla åldrar och idag är det inget fel med att sminka sig. Kosmetika omfattar en sån stor del i våra liv att vi inte kan ana det, för ingen människa i dag skulle knappast klara sig utan dessa bekvämligheter. Eller klara sig skulle dom säkert men från att gå från kroppsdusch hela dagen med schampo, balsam och tvål till att gå till kallbad med endast tvål skulle få oss att känna oss väldigt ohygieniska tror jag. På en dag använder vi så fruktansvärt mycket kosmetika utan att tänka på det, det har blivit till något ”naturligt” (i vilken form man nu kan säga det) för oss att på morgonen tvätta håret med schampo och balsam, tvätta kroppen med tvål, smörja in oss med olika krämer. Osv. ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Kosmetika

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2006-04-27

    jätte bra! =)

Källhänvisning

Inactive member [2005-02-11]   Kosmetika
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3698 [2024-12-01]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×