Hinduism

52 röster
82108 visningar
uppladdat: 2005-02-11
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Jag tycker att hinduism är en häftig religion, och det speciella som jag tycker är att den är så tolerant jämfört med andra religioner. Den tillåter andra religioner och rycker mest på axlarna till dem. Jämfört med islam så är hinduism en ganska lindrig religion, som inte kräver en speciell klädsel för kvinnorna, där Islam är jättenoga med detta. Min syn på hinduism är positiv, kanske en aning patetisk, inte så värst trovärdig, men nog för att ett helt land på snart 1 miljard människor ska kunna tro på den. Men jag tror vi västerlänningar hånar hinduism, dels för att vi inte är uppvuxna med den sorts tron. Föräldrar och hela samhället tror på dessa gudar och religionen, så varför skulle man inte tro på det då? Vi är mer skeptiska mot saker vi inte kan se och känna, speciellt vi i västerländerna. Det är nog en anledning därför vi i Sverige inte är så mycket för kyrka och Gud, därför att vi inte kan få det bekräftat att Gud verkligen finns.

Uppkom i en dal
Forskare har hittat spår av den hinduiska religionen som har lett till en dal som kallas Indus 3000 f. kr. Floden där hette också Indus och från det namnet tros det att ordet hindu uppkom. Men inte förrän 1200-talet då började hindu användas. Men det finns många olika förklaringar, men de flesta är överens att det inte är en person som har skapat religionen, utan det är olika religioner som har vuxit samman till en ny. Det är ungefär 800 miljoner – i miljard anhängare främst i Indien, Sri Lanka, Nepal, Malaysia och Indonesien.

Hinduer har många gudar, det talas om ca 3-330 miljoner stycken och det kallas polyteism, när man tror på flera gudar. Varje by i Indien har en gud eller gudar som de speciellt dyrkar. Men jag har plockat ut några av de viktigaste gudarna.


I hinduismen brukar man tala om en treenighet. Brahma, Shiva och Vishnu är de tre som står för alltet. De är de viktigaste gudarna.

Brahma är den som ”startar” världen. Han är världssjälen. Han var den första levande varelsen i universum. Det sägs att han vaknade upp i universum när det var alldeles tomt, inga planeter eller något levande, endast universum. Brahma ville veta varför han var ensam, och varför det inte fanns något. Han började leta och leta. Han forskade efter hans ursprung, men han har inga kroppsliga föräldrar. Försökte få reda på vad han hade för uppgift i världen, och han letade väldigt länge. Brahma är väldigt mycket intelligentare än oss, men han hittade ändå inget svar. När han konstaterade att han nog aldrig skulle få veta vart han kom ifrån eller vad han hade för uppgift i denna ensamma värld satte han sig ner och funderade vad han skulle göra nu. Han hörde en röst som sa Ta-Pa. Som jag har nämnt tidigare så är Brahma väldigt intelligent, så han förstod att detta ”ord” var till hjälp om han skulle klura ut allt han funderade över. Brahma började meditera och efter en lång tid sa Gud till Brahma vad han skulle göra, och vad som var hans mening. Det var att skapa universum, och alla levande varelser. Brahma fick också Veda-böckerna, som en instruktionsbok som ger förslag om hur man kan leva och uppträda. Han kunde inte skapa alla levande varelser själv, utan han skapa andra personer som skapa alla varelser. Enligt hinduismen så är alla varelser släkt med varandra. Brahma har fyra ansikten som symboliserar de fyra väderstrecken, och han har lotusblomman som kännetecken. Den betecknar att han inte är född av någon. De märkningarna han har i händerna tyder på att han inte är mänsklig, han är övernaturlig. På av bildningar ser man Brahma som tar sig fram med hjälp av en
svan, andra bilder på han så sitter han i en lotusblomma, som i sin tur betyder lycka. Brahma har också fyra armar där han håller vedaböckerna. Brahma har egentligen en ganska liten roll i dagens hinduism. Brahmas fru heter Saravasti och är lärdomen och visdomens gudinna.


Shiva är den som förstör världen och skapar den igen. Shiva betyder förstöraren, och han är mycket gammal. Denna gud är en lite knepig typ. Han är både hemsk men samtidigt behaglig. Han förstör begär, oförstånd och egoism. Han står för förståndet, fruktbarheten, döden, och asketen. Shiva menar att man måste förstöra för att hela. Shiva har aska på kroppen och är halvnaken som tyder på att han är asketernas Gud. Han är populär främst bland asketer. Asketer är de som plågar kroppen så de kan fokusera sig på att bli befriad från det eviga kretsloppet. Han har ett barn med Parvati som heter Ganesha, men han ska jag nämna senare. Shiva mediterar också för att upprätthålla världen, han är även yogans gud. På vissa avbilder så sitter han och mediterar och är väldigt svag, smal och utmärglad. Det sägs att Shiva frambringar världens undergång när han dansar. Shiva är den som har mest anhängare inom hinduismen och de kallar sig själva för shiviter. Man känner igen dem på deras markering i pannan med tre vågräta streck som är grå eller vita.
Varför det är tre streck, är för att visa de tre principerna: skapa, förstöra, försvara. Shiva står för det sju heliga floderna. Det finns många saker som symboliserar:
Hans treudd hjälper han att hålla borta demoner.
Vattnet som rinner ut hans hår är den heliga floden Ganges. Det har hamnat där efter att Ganges en gång svämmade över och då lät Shiva vattnet fara i hans hår istället.
Hans ögon står för solen och månen, och det tredje som han har i pannan för ljus, makt och förstånd.
Ibland avbildas han också med eldslågor runt om han som ska skydda han mot demoniska angrepp.
Hans högerhand i en gest som betyder ”var inte rädda, jag skyddar er och världen”.
Han sitter på en demon som står för illusion och okunskap. Eftersom han sitter på den vill han ingiva hopp.
Kobran är Shivas ”djur”. Den heter Naga som står för styrka, förstörelse och bördighet.
Den lilla trumman han håller i står för kraften och skapelsen. Med denna håller Shiva kraften.

Man tillber inte Shiva utan en sak som heter lingamen, en fallossymbol som föreställer en penis i erigrerat tillstånd. Den står i en vagina, en s.k. Yoni. Detta symboliserar kosmiskt verk, kroppsliga kraft och andlig kraft. När Shiva är bland folk uppenbarar han sig antigen som Krishna eller Rama.
Rama Krishna

Vishnu är den gud som uppehåller världen. Han är den som ska se till att allt sköter sig tills förstörelsen. Vishnu är den populäraste guden bland det hinduiska folket. En anledning till det är väl att han är god och vill att allt i världen ska bestå av harmoni och gudomlig ordning ska råda i världen. Hans hudfärg är blå och han har fyra armar där han håller en diskus, lotusblomma, snäcka som han använder som trumpet och en stridsklubba, och ibland även ett svärd eller pilbåge. Vishnu har en fru som heter Lakshmi. Hon är lyckan och rikedomens gudinna. En gång när Vishnu ”gjorde” en inkarnation till avaten Rama följde Lakshmi med som hans fru Sita. Myten säger att Rama är en kronprins som blir arvlös och drar iväg med Sita och hans bror. Sita blir kidnappad av en demon. Hennes man tar hjälp av en apgud och hans armé och vinner tillbaka Sita. En annan populär avat som har många miljoner som anhängare är Krishna. Det sägs att han levde för flera tusen år sedan och var en mäktig krigare. Kvinnorna avgudade honom. Krishna är den som visar hur idealmannen ska vara: modig, trofast, kärleksfull, omtänksam och stark. Krishna har en fru som heter Radha. Hon står i sin tur för idealkvinnan i Indien. En typisk indisk kvinna ska vara fager, glad, självständig och uthållig, och plikttrogen. I en helig skrift i hinduismen som heter Bhagavadgita och berättar om ett möte mellan Krishna och en hjälte. Där pratar de om liv och död. Skriften tyder på att det är ett långt samtal som handlar om hur man bör leva. Den sista avaten, som kallas Kalkin, kommer inte ner till jorden förrän våran tidsålder är slut, och det är därför jag inte har någon bild på han, eftersom ingen har sett han. Vishnu tar sig fram med en örn. Det sägs att Vishnu tar 10 olika skepnader för att komma närmare människorna, s.k. inkarnation. (nedstigning)

Ganesha är Shiva och Parvatis barn. Det sägs att Shiva var bortrest när Parvati födde Ganesha genom hudavlagringar. Shiva visste inte om att hon hade fått barn. Parvati skulle gå och bada då hon sa till Ganesha att vakta så ingen kom in dit där hon badade. Just när hon badade så kom Shiva hem och skulle gå in till Parvati. Men Ganesha ville inte släppa in han, för han visste inte att Shiva var hans pappa och Shiva visste inte att Ganesha var hans barn. Så då blev Shiva vred när han inte fick komma förbi så han högg av Ganesha hans huvud. När Parvati fick syn på detta sa hon till Shiva att hitta en ny skalle till Ganesha. Eftersom han gör allt för sin fru så for han ut och letade efter en skalle. Den enda skallen han hittade var ett elefanthuvud. På det viset ser Ganesha ut som en elefant. Ganesha är den som övervinner alla hinder och är alla börjans gud. Många skolbarn tillber han därför han ger dem kunskap och insikt. Ganesha är den som tillbes först av alla gudar, det tvingade Pavarati Shiva till efter huvudincidenten. När Ganesha avbildas så är ofta en råtta med på bilden. Den symboliserar självkontroll.

Krishna
Krishna är en mycket stor och viktig gud i Indien. Han hade en fru som hette Radha. Krishna var först herdarnas gud, men nu är han mycket större och vissa hinduer menar att han är den störste eller den enda. Han är då en av Vishnus avater. Det sägs att i Krishnas barndom så var det redan profetior hit och dit om denne Krishna och övernaturliga saker inträffade. I ungdomens år så får han förvisning från landet men återkommer som en hjälte och besegrar onda demoner och gudar. När han är äldre framträder han som en vis, förståndig och filosofisk man som ger råd till de goda krafterna, han deltar inte i striden. Krishna var en gudaman och charmade alla unga kvinnor så de blev förälskade i han. Krishna utförde mycket hjältedåd, bragder och kärleksstrapatser.



Hur ska en hindu leva?
En hindu bör leva så att de offrar och ber till gudarna, delta i religiösa fester och riter, ha respekt för de äldre och visa vördnad för ålderdom och visdom, vara delaktig i arbetet hemma och visa hänsyn för de i samma kast och inom familjen. De som är riktigt religiösa och rättroende ska inte äta kött, dricka alkohol och i många indiska delstater är det förbjudet att dricka alkohol, ljuga, stjäla, skada eller döda något levande. De hinduer är vegetarianer eller veganer bortsett från dem som är i de lägsta kasterna. Det är ovanligt att det går omkring hönor eller svin i en hinduisk by. Om man ser ett svin kan det tyda på att det troligtvis bor en muslim i byn eller en lågkastig by. I några delar av Indien slaktar man kor, och äter köttet. Men för många hinduer är kon helig och kossorna symboliserar moderlighet och ömhet. De föder fram oxar som jobbar på åkern utan att klaga. Men inte vem som helst kan bli en hindu, man måste födas in i en kast, och sedan präglas av den indiska kulturen som vilar mycket på religionen. Endel fanatiska grupper i Indien vill att hela landet ska ha hinduism som religion och de 100 muslimer som bor i Indien känner sig påtryckta. När Indien separerades från den engelska kolonin så utbröt det häftiga strider emellan muslimer och Indier, många miljoner dog. Då kom de överens att den delen av Indien där det bodde mest muslimer fick bilda en egen stat, och där bildades Pakistan. Eftersom så delades Pakistan och ena delen kallas nu för Bangladesh, och den andra för Pakistan då.

Kaster
Ca 1500 före Kristus, så marscherade det in ariska (som är ljushyade) trupper från norr in på den Indiska halvön, där det bodde Dravider, som var mörkhyade. De övertog många byar och städer, och utnämnde sig själva till en härskarklass. Deras religion plus dravidernas religion smälte då samman och bildade Hinduismen. Strax efter detta så införde Arierna ett kastsystem på fyra:
De högsta var präster, brahminer (brahmaner)
Krigare och ämbetsmän.
bönder, köpmän och hantverkare.
Tjänare och slavar.
De tre högsta kasterna var arier, och naturligtvis var den sista kasten enbart dravider, de som hade blivit besegrade. Många religiösa och filosofiska skrifter som fanns då samlades i de berömda vedaböckerna som är en samling på heliga religiösa diktsamlingar. Veda betyder veta på svenska. I en gammal sägen sägs det hur de fyra kasterna uppkom. Det var ut brahmans huvud den högsta kasten kom från, prästerna och brahminerna. Ur armarna kom de starka krigarna ut ifrån och bönderna kom ifrån de muskulösa låren, medan tjänarna och slavarna kom ur fötterna. Man kan tro att brahminerna är rika och ståtliga, men det finns även fattiga sådana, men de är precis lika aktade som en rik. Ur de fyra kasterna har det vuxit fram flera tusen. Man kan inte byta till en annan kast, och man äter inte med andra som är från lägre kaster. Man gifter sig också ofta med någon person inom sin egen kast. De lägsta kasterna har ingen respekt för, och de tar hand om döda djur, och deras skinn, tvättar, sopar, städar m.m. Ett barn från de lägsta kasterna får inte gå i skolan, och de vuxna får inte gå i templet, inte hämta vatten i samma brunn som resten av samhället och inte heller deltaga i högtidliga festligheter. Om en person från en högre kast skulle ta i en som är bland de lägsta så blir de ”smutsiga” och måste utföra reningsriter och be. En man vid namn Mahatma Gandhi blev en stor kämpe men mördades 1948, och som ville hjälpa de ”kastlösa” ur deras fattigdom. Han kom själv från en hög kast från en rik familj, men han ville hjälpa dessa Harijans. Harijans betyder ”guds barn”. Idag har Harijans det bättre, de får hämta vatten ur byns brunn och är framgångsrika affärsmän, och några har t.o.m. valts in i parlamentet. Redan 1950 så fastslogs en lag att kastsystemen skulle upphävas. I den indiska grundlagen står det att man inte får jobb diskrimineras bara för att man kommer från en låg kast. Men tyvärr så lever kastsystemet kvar bland det indiska folket. För att kunna bli en hindu så måste man vara född i en kast och leva i den indiska kulturen. Så en människa som kommer låt oss säga från Sverige anses inte som en riktig hindu.


What you give is what you get returned
Karma
Det sägs att om man föds i en låg kast så bevisar detta att man har levt dåligt i sitt tidigare liv, d.v.s. karma. Karma är ett energifält runt omkring en som snappar upp allt man gör och följer med en tills man dör, och reinkarnation. Med karma så menas det att om man utför goda gärningar och levt rättfärdigt, kommer det att utgöra om man kommer att bli ett djur, eller i en högre kast, eller t.o.m. uppnå Moksha. Så de människor som har fötts i en låg kast får skylla sig själv, eftersom de då inte tydligen kan ha levt ett rättfärdigt liv tidigare. Men de personer som föds i en låg kast gör sitt yttersta för att kunna komma högre upp i nästa liv. Harijan och brahminerna ska då alltså inte försöka bryta sig ut ur sin kast, eftersom de ska försöka göra det bästa av deras position i samhället och få bra karma. En brahmin sade: ”Alla får skörda frukter från sitt föregående liv. Karma är sträng men rättvist, det är bara att hoppas att man lever rättfärdigt och får en högre lott i nästa liv. Det är inte orättvist, alla har ju samma möjlighet att leva rätt”

Tiden
För hinduerna är tiden – kala - oändlig. Tiden har alltid funnits och kommer alltid att finnas. Efter 100 Brahma-år ska jorden gå under tillsammans med Brahma. Hundra Brahma år är kringom 311 040 000 000 000 år. Alltså 311 biljoner år. Våran tidsålder kallas Kaliyuga och är den första, eftersom vi redan är flera miljoner år in på den. Så Shiva har aldrig förstört världen än.

Befrielsen – Moksha
Hinduernas mål med detta liv är att komma närmare Moksha. En hindu tror på återfödelse, tills man har gjort så bra ifrån sig så sin atman (själ) kommer till Moksha, då återförenas man med Världssjälen. Moksha kan man nästan se som de kristnas himlen. För att uppnå Moksha måste man gå olika vägar. Eftersom många hinduer tror på olika gudar, d.v.s. polyteism, så finns det många olika vägar att uppnå Moksha.
Jag tar upp några av de mest populära:

Gärningarnas väg
Detta är en vanlig väg bland dagens hinduer. Men även om detta är en populär väg så är det långt ifrån alla hinduer som följer ahisma. Genom att utföra osjälviska gärningar, om man är noga med böner, offer och andra riter plus att det finns fem reglar man måste följa.
Inte stjäla
inte skada någonting som lever
Inte tala osanning
Vara generös
Leva troget

Bhakti (hängighetens väg)
Människor som väljer denna väg har Krishna som den ende guden och de tillber Krishna genom att t.ex. sjunga sånger, offra o.s.v. Om man visar sin kärlek till Krishna nog mycket uppnår man Moksha. Hare-Krishna sekten går efter denna väg.

Jainismens väg
Denna är lite ovanlig väg. De som har valt denna väg dyrkar ingen Gud, utan lever genom att inte döda något levande. Får att uppnå dessa svåra mål bär de duk för munnen så de inte ska andas in något som de kan döda och är vitklädda för att upptäcka djur som kanske har fastnat på beklädnaden. De har också något som kallas för ahisma, som betyder icke-våld. Men detta följer alla hinduer hursomhelst. Den hemskaste synden man kan begå är att döda.

Försakelsens väg
Denna väg är bland den svåraste. Men uppoffrar allt som heter lust och nöjen, för att ge sig ut på vandring för att hitta lärdom. Endel extrema asketer kan hänga upp sig i krokar, titta in i solen tills de blir blinda, andra går uppför Himalayas toppar med knappt nå kläder på kroppen. Äldre hinduiska män väljer denna väg när de inte har så länge kvar att leva.

Yoga
Detta har blivit populärt i västvärlden, men den används inte där för att uppnå Moksha precis… Hinduerna menar att om man tränar sin kropp och sinne förenar man sig med gud.

Kunskapens väg
De mycket lärda hinduerna granskar de heliga skrifterna och funderar kring dessa för att försöka förstå och sen uppnå Moksha. De andliga lärarna inom kallas guru och är högt respekterade.

Bhagavadgita
I diktsamlingen Mahabharata som är världens största diktverk finns delen Bhagavadgita som är kanske den populäraste. Bhagavadgita ses som nya testamentet för en kristen. Det är en diktsamling på sanskrit, ett språk relaterad till svenska. Den handlar om samtalet mellan guden Krishna och en prins som skulle ut i ett krig. Krishna säger till prinsen att han ska slåss med andlig vishet. Vidare i boken så står det att man ska handla osjälviskt och ha Gudskärlek. Bhagavadgita är Krishnas budskap till människorna.


AUM
Aum är en symbol och hinduister börjar alltid sina böner eller mantror som är med ordet AUM som uttalas ”åm”. Aum har mer än 500 betydelser, men i stort sett betyder det ”ljudet av gud” och alla ljuds begynnelse.

Högtider

Holifesten. Det är en glad och livlig festlighet. Kvinnor klappar till männen på rumpan på skämt och de kastar färgpulver och färgat vatten på varandra, speciellt ungdomar gillar den här högtiden. Holifesten prisas till Krishnas minne efter hans rackartyg som han hade för sig i sin ungdom.
Divalifesten. Lakshmi hedras speciellt på detta nyårs- och ljusfirande. Eftersom Lakshmi står för rikedom så öppnar många bankkonton under denna helg. Folk smäller smällare och skjuter raketer, och folk ger varandra gåvor. Folk medverkar i sång, dans och skådespel om avater och gudar. Divalihelgen är mycket omtyckt och efterlängtad.
Dashahra. Denna högtid är i hela tio dagar och är i Ramas och på vissa ställen Durgas ära. Man spelar upp dramatiska scener ur Ramayana (en helig skrift) och i slutet av högtiden så kastar man en staty av en kvinnlig gud i en sjö eller i en flod.

Puja
Puja är en morgonbön som alla hinduister gör. Man ringer i en klocka för att ringa dit gudarna, sedan så läser man böner och kupar händerna över en låga. Sedan för man ihop händerna sedan höjer man de mot pannan. Man svängar ljuset fram och tillbaka tills man har läst klart bönerna, och sedan är det slu

Analys
Detta jobb som jag nu har gjort har varit intressant eftersom det är en stor religion med många anhängare. Jag vet ju en del från massmedia och en kompis hur islam t.ex. fungerar och vad de tycker och tänker. Men med hinduism så är det inte lika mycket uppståndelse och en ganska isolerande religion. Ju mer jag nu har jobbat med hinduism märker jag mer och mer eftersom att hinduism är en sagolik tro. Det finns många gudar med häftiga krafter och symboler i överflöd. Om deras gudar kan man nästan skriva en barnbok. Religionen kan jag tycka är en smula gammalmodig och inte så trovärdigt, men det skulle vara kul att vara en hindu som trodde på alla dessa gudar, men man måste se det från en realistisk synvinkel tycker jag. Men jag kan tänka mig att de är så många som tror på hinduism är kanske för att de inte riktigt vet vilka religioner utanför Indiens gränser, och eftersom de födds in i en kast och lever i den indiska kulturen kan de nog inte bryta sig ur den. Men hursomhelst så vill ju religionen inget ont, motsatsen. När de har så många gudar med alla dessa krafter och förmågor är det nog många som vill leva efter hur gudarna ser ut och vad de har för budskap.

De jag kan tycka är lite patetiskt och överdrivet är det hära med Jainismerna. Visst, det är ett bra levnadsgrund att inte döda något, men om det går till överdrift som jag tycker att det gör så är det bara synd om anhängarna. Tänk så mycket det missar i livet, men om de är nöjda och trygga i det de gör, så varför inte? Det är samma med Hare Krishna och alla andra sekter överhuvudtaget.

Sekter har jag stött på, och har hört att det är inte så hemskt att vara med i en sekt, värst är det när man ska gå ut och när man kommer på att det man gör strider mot ens natur. Det jag tycker är bra med hinduism är att man får välja själv hur man ska leva och uppnå sin befrielse. Det är en smart religion egentligen, jag menar, ju bättre man lever, ju bättre får man i nästa liv. Det är ju ur-smart, och om alla i hela världen tror jag att det skulle vara bättre. Med deras karma så är det också eget ansvar hur man ska bete sig och leva. Ingen annan ska leva ens eget liv. Men om nu inte karma finns (och även) så är det ju synd om dessa ”kastlösa” hinduer. De tror ju lika mycket och skulle offra mer om det bara fanns tillgångar. Det är imponerande för mig att de avskaffade kasterna redan på 50-talet. Det är väldigt imponerande. Men det är ju en annan femma att detta inte följs. Och det är synd. Kaster är ett diskriminerande system som är gräsligt. Jag undrar om det står någonstans i någon helig skrift om kaster. Men som man säger så är det svårt att lära en gammal hund att sitta, men jag har lärt mig att ingenting är omöjligt, och om Indien sakta tar bort kasterna så hoppas jag att problemen med svält i alla fall minska. Endel menar och säger att om man slaktar alla kor som går omkring i städer och i byar så skulle svältproblemen upphöra, men ingen äter ju kött…

I Indien lever ett stort antal hinduer, och hinduer i sin ordning ska inte döda något levande. Men om jag då ska spräcka idyllen så innehar Indien kärnvapen. Jag tycker att det är svagt av hinduer, fast, visst måste de kunna försvara sig, men om de nu är så pass religiösa att kunna tro på alla gudar och demoner som är lutar lite åt det barnsligare hållet, borde de inte ha kärnvapen. Det tycker jag är fegt eftersom jag tycker att man ska hålla vid det man tror, inte hoppa in i något sidospår. Är man hindu så är man.

Skillnader mellan hinduismen...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Hinduism

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2005-05-10

    Jätte bra! Du skrev både på et

  • Inactive member 2006-05-28

    Bra arbete! Även jag hämtade i

  • Inactive member 2007-09-23

    skit bra jobbar! Har även jag

  • Inactive member 2007-12-10

    tack för all information de hj

  • Inactive member 2008-03-15

    Tack. Ditt arbete har hjälpt m

  • Inactive member 2008-11-04

    Ett av de bästa arbeten som jag sett, fast en fråga på "då sa Gud till Brahma". Gud?

  • Inactive member 2013-01-19

    Tack!

Källhänvisning

Inactive member [2005-02-11]   Hinduism
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3705 [2024-04-19]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×