Romantiken

9 röster
40343 visningar
uppladdat: 2005-03-23
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Romantiken 1800 – 1850

Romantiken som epok är mycket svår att greppa tag om. Men det är i alla fall klart att den började sprida sig i Europa och sedan, så småningom, till Amerika. Den romantiska elden fick bränsle överallt, och på så vis kom romantiken att bli många olika genrer istället för en stor. Gemensamt för alla är att de innehåller mycket känslor, fantasier, naturdyrkan, längtan efter något nytt då man var trött på upplysningstidens tjat om förnuft och vetenskap. Författare, poeter, konstnärer struntade i alla ramar och började skriva som de själva ville.

Romantiken i Tyskland.

Man brukar säga att romantiken började i Tyskland i slutet av 1700 - talet, under en period som kallas ”sturm und drang” (storm och längtan). Denna periods huvudperson var Wolfgang von Goethe.
Goethe och andra författare i Tyskland under den här perioden var oppositionella och republikanska. De var emot de konservativa regenterna och såg sig själva som genier, vilket är det minsta man kan säga om Goethe som är en av litteraturhistoriens största diktare.
Hans och andras idéer påverkade författare i andra länder i Europa, t.ex. Walter Scott i Storbritannien.

Romantiken i Storbritannien.

I Storbritannien skapades i början av 1800 – talet den historiska romanen. Den innehåller detaljrika, kärleksfulla, historiska miljöer och denna genre skapades egentligen av en enda man; skotten Walter Scott.
Scott skrev ett trettiotal romaner och var den mest lästa romanförfattaren i början av 1800 – talet. Det gjorde att han tjänade kolossalt mycket pengar och blev den förste att kunna blir rik på sitt författarskap. Hans idag mest berömda verk är riddarhistorien Ivanhoe. Scotts romaner handlar ofta om de gamla krigen mellan Skottland och England.
Författare hade tidigare sett ner på romanskrivande, men tack vare Scott ändrades den inställningen och hans böcker gjorde, som sagt, dundersuccé. En annan framstående brittsik romantisk författare var Mary Shelley.


Romantiken i Sverige.

Romantiken togs till Sverige tack vare diktaren Tomas Torild som 1785 hade skrivit versen ”Passionerna” och flyttade till Stockholm för att slå sig fram som poet. Det gick mindre bra, Torild ansåg nämligen att en sann poet ska bryta mot alla litterära regler. Hans åsikter om detta delades inte av Svenska Akademin och Torild förespråkade dessutom franska revolutionen, vilket slutligen ledde till att han blev utvisad ur landet.
Men med honom hade den nya Europeiska litteraturen nått Sverige, och den fick snabbt fäste i studentstäderna Lund och Uppsala.
En person hade en framträdande roll i början var Per Daniel Amadeus Atterbom, som brukar kallas den svenska romantikens eldsjäl. Två andra kända svenska romantiker är två av våra största diktare genom tiderna, nämligen Erik Johan Stagnelius och Esaias Tegnér.
Stagnelius är ett perfekt exempel på ett romantiskt geni, och det finns inte många svenska lyriker som kan mäta sig med honom. Tyvärr så dog han innan sin 30 – års dag och de flesta av hans dikter har getts ut efter hans död. Han kom från Öland från en prästfamilj men flyttade till södermalm i Stockholm. Han var aldrig särskilt omtyckt, utan sågs som en opiumätande enstöring som skrev överspända dikter.

Esaias Tegnér däremot var en omtyckt ämbetsman från Värmland som skrev Sveriges första bestseller 1825; ”Frithiofs saga”.
Tegnér började dock sin karriär med att skriva politiska dikter om Napoleon, Franska revolutionen och Sveriges krig mot Ryssland. Efter några år kom han in mer på den romantiska idealismen, men politiken fanns fortfarande kvar. Man brukar säga att Tegnér som diktare är både upplysningsman som hyllar ”klarhet och ljus”, men samtidigt en romantiker som ser dikaren som en person som kan uppenbara det ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Romantiken

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2005-03-23]   Romantiken
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3733 [2024-05-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×