Jeppe på berget

18017 visningar
uppladdat: 2005-03-23
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Författare: Ludvig Holberg

Jeppe på berget handlar om en man(eller fyllesvin) som heter Jeppe.
Jeppe är en exmilitär som bor på landet med sin fru Nille och deras barn. Jeppe är en väldigt lat man och han gör aldrig något vettigt. Nille är den som får ta hand om deras lilla gård då mannen ligger full i kökssoffan.
En dag så kommer godsägaren och kräver att han ska få sina pengar efter att ha gett med sig ett flertal gånger då de stått utan pengar. Efter mycket om och men så går han med på att få pengarna vid ett senare tillfälle om hon kan få Jeppe ur sängen och börja göra lite nyttigt. Så när godsägaren gått rusar Nille efter mäster Erik, som är en mattpiska, och tvingar Jeppe ur sängen. Efter mycket utskällning så tvingar Nille iväg Jeppe för att köpa grönsåpa. Så jeppe tar på sig lite kläder och ger sig iväg.

Under sin färd till staden så klagar han på det ena efter det andra bland annat varför ingen frågar: ”Varför dricker du Jeppe?”. Efter ett tag så kommer han förbi skomakaren Jacobs stuga. Där stannar Jeppe för att tigga till sig ett gals sprit eller två, men utan några större framgångar. Efter ett tag så tar hans spritlust över och han går med på att köpa upp lite av de pengar som var avsedda för grönsåpan. Tyvärr så är hans spritlust allt för stor och efter ett tag så har han inte bara druckit sig jätte onykter utan han har även spenderat alla pengar. Jeppe försöker då att få lite mer sprit på kredit men blir då utkastad.

Jeppe stupar senare vid vägkanten där han blir liggande. Efter ett tag så kommer Baronen med sina män och upptäcker Jeppe liggandes vid vägkanten och baronen säger till sina män att han vill bli underhållen och att de ska använda Jeppe genom att spela honom ett spratt. Det sprattet blev att dom skulle lura honom att Jeppe är Baronen. De tar med sig Jeppe till Baronens slott där dom klär honom i Baronens kläder och lyckas övertala honom, genom att säga att han drömde att han var Jeppe, att han är Baronen. Jeppe tillbringar en längre tid i Baronens slott där han dricker och dricker och med tiden så blir han elakare och elakare. Till slut så är han en riktig tyrann. Till slut så super de ner honom så att han somnar och lägger honom ute i skogen. Där hittar senare hans fru Nille honom och hon blir tokig. Efter ett tag så kommer Baronens men hem till Nille och Jeppe för att hämta Jeppe för att han skall straffas. Han skall straffas för att han har utsagt sig för att vara Baronen. Han straff skall bli döden och de lyckas lura honom att dricka gift som i själva verket bara är sprit. När han slocknat så lägger de honom ute i skogen med en stor summa pengar. När Jeppe sedan vaknar upp och ser den stor summa pengar som han fått går han genast till skomakaren för att köpa sprit. När han kommer dit så börjar de undra var han har fått en så stor summa pengar ifrån och efter ett tag så tycker de även att han är lite högfärdig, lite för fin för dem.
Det hela slutar med att de slår ner Jeppe och själ hans pengar. Dyster och sårad ger sig sedan Jeppe hemåt, där Nille brutit av mäster Erik, och söker sömn bland halmen i ladan.


Fakta: Ludvig Holberg:

Ludvig Holberg var en norsk-dansk författare som levde mellan 1684-1754.
Efter att han hade studerat vid en latinskola i Bergen så inskrevs han vid Köpenhamns universitet 1702. Han blev senare professor i latinska vältalighet och historia. Han tog mycket efter det europeiska kulturlivet och utgav han den första Europahistorien skriven på danska och så skrev han även Introduction til Natur- og Folke-Rettens Kundskab som är en lättillgänglig av den skeptiska rationalismen. Holberg skrev hela 25 komedier varav många prydde te...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Jeppe på berget

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-03-23]   Jeppe på berget
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3744 [2023-02-05]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×