Radion

5 röster
14121 visningar
uppladdat: 2005-03-23
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Ordet ”radio” härstammar från det latinska ordet ra’ dio som betyder hjuleker. Ett logiskt sätt att tänka kring ordet ”radio” är att en hjuleker med navet som ”sändare” sänder ut radiovågor åt flera olika håll via ekrarna på hjulet. Det är ju faktiskt så en radio fungerar.


Historia

En engelsman vid namn JC Maxwell kom år 1864 på de grundläggande teorierna för elektromagnetiska fält och vågrörelser. Henrik Hertz var en tysk uppfinnare som blev väldigt intresserad av Maxwells teorier och arbetade vidare med hans idéer och 1888 uppfann han oscillatorn. En apparat med två klotformiga koppartrådar som en gnista kunde uppstå mellan. Elektromagnetiska fält spred sig runt gnistan åt alla håll.

Lite längre bort ställde Hertz en annan apparat med två kopparelektroder. Samtidigt som gnistan i oscillatorn uppstod så uppstod det en gnista i den andra apparaten. Hertz räknade då ut att den elektromagnetiska energin transporteras i luften till mottagaren i form av vågrörelser och att det sker med ljusets hastighet. Han hade kommit på grunden för radiosändning.
Några år senare gjorde upptäckte den ryska fysikern Alexander Popov att om man ansluter en isolerad tråd till mottagaren så blir den mer känslig. Den uppfinningen kallar vi idag för antenn.


Radions uppfinnare

Men han som räknas som radions uppfinnare var en italiensk fysiker vid namn Guglielmo Marconi. Han lyckades med hjälp av Maxwells teorier och Hertz och Popovs upptäckter konstruera den första radiosändaren med mottagare, och år 1895 lyckades han skicka ett trådlöst meddelande hela 1,5 km. Bara 6 år senare hade han förbättra sin apparat så pass att han kunde skicka ett meddelande över atlanten.


Användningsområden

Det är ju bra att kunna ha radio på båtar och flygplan så man kan hålla kontakten ifall det skulle uppstå nödsituationer. Svenska flottan hade i slutet av 1800-talet börjat göra försök med trådlöst telegraf och det fungerade rätt bra. Man nådde förbindelse på över 5 km. Fartygsradion som efter några år av utveckling nådde långt bortom horisonten, är en tidig form av radiokommunikation med människor som färdas. Under -20 talet gjorde man även framgångsrika försök med att placera in radio i bilar.


Radion i Sverige

Den 1 januari 1925 var en stor dag för det svenska folket och självklart också för den svenska radion. AB Radiotjänst började då sända radio över hela landet några timmar varje kväll. Premiärdagen började med en högmässa följt av en festkonsert och dramatisk uppläsning. Dagen avslutas med nyheter från TT och en väderleksrapport från SMHI.
När radion kom var det förstås en stor sensation och familjer som inte hade radio gick hem till grannarna eller någon annan när radion sände. Det är lätt att tänka nu att typ ”ofta man går hem till en kompis bara för att lyssna på radio”, men på den tiden hade man inte lika mycket att göra på kvällarna och det kunde vara trevligt att komma hem till någon annan och bara ta det lugnt och umgås.

Den första ”hallåmannen” var Sven Jerring. Han blir senare känd som ”farbror Sven” och blir populär med programmet Barnens brevlåda som sänds fram till 1972. Det första lokalprogrammet, en högmässa, sänds från Malmö. (Inget årtal hittat). År 1926 började man sända radio dagligen. Vardagar sände man en halvtimme mitt på dagen och på kvällen från kl. 18. På söndagar sänds högmässan och därefter sändningar på eftermiddagen och kvällen. 1928 kommer de första skolradioprogrammen att sändas och grammofontimmen startas. 1930 börjar man sända morgonandakter och år 1933 sänder radion drygt 8 timmar/dag.
Och allt detta sänds förståss från en och samma kanal.

Under krigsåren (1939-1945) spelade radion en viktig roll eftersom man via radio kunde leverera färska nyheter om vad som hände ute i världen. När kriget bröt ut sändes krismeddelande med radion och när det finska vinterkriget startade började Sverige också sända nyheter till utlandet.


Radion idag

Idag sänds det radio dagligen och en del kanaler sänder musik dygnet runt. Det finns också ett stort antal radiostationer på olika frekvenser. Alla kanaler sänder j...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Radion

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-03-23]   Radion
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3752 [2024-04-25]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×