Ränessansen
57283 visningar
uppladdat: 2005-03-24
uppladdat: 2005-03-24
Inactive member
Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare.
Kommentera arbete
1.1 Motivering
Jag skulle vilja vet lite mer om Renässansen eftersom jag inte vet så mycket om ämnet. Till exempel om vad som är speciellt och vad man pratar om mest när det handlar om renässansen. Nu när vi skulle göra en rapport tyckte jag att det skulle bli kul. En riktig rapport skulle det bli. Inte som dom man gjorde på högstadiet utan något större. Lite mer ansvar.
1.2 Syfte
Syftet med den här rapporten är att få veta vilken betydelse Renässansen har för vår tid. Jag vill veta lite mer om Leonardo da Vinci och idéerna som man bara hört talas om. Om vissa personer gjort något som påverkar oss än idag. Och gamla byggnader som står kvar än idag.
1.3 Frågeställningar
Renässansen, Vad var det? Hur lång tid sträckte sig perioden?
Vad hände? Speciell händelse?
Viktiga personer eller byggnader.
Vilka idéer hade man?
Viken betydelse har renässansen för nutiden?
Vilka upptäckter och uppfinningar kom till under denna epok?
1.4 Metod
Men jag har sökt på ordet Renässansen och hittat bra sidor. På Skolans bibliotek fanns det fina böcker som anges i litteraturförteckningen och i historieboken stod det också fakta. Jag har antecknat efter varje steg. Jag hittade fakat som besvarat mina frågor.
1.5 Avgränsningar
Jag ville inte ta upp något om själva kyrkan nog för att det står lite om kyrkan och dess saker som hör till i mitt arbete. Jag tror de flesta vet att kyrkan har präglat samhället i stora delar av jordens tid. Jag har även valt att försöka begränsa arbetet till Italien, eftersom renässansen inte bara utspelade sig i Italien utan i nästan hela världen!
1.6 Källkritik
Jag har hittat bra material, böcker, Internet och tidningen Populär historia. Det material som jag hittat på Internet har jag godkänt om det är någon högskoleelev som lagt ut det eller att man hittat en historiesida. Men naturligtvis står det olika fakta i flera arbeten och böcker. Då har jag övervägt att ta alternativet som stått i böcker som är skrivna av vetenskapsmän i historia. På biblioteket fick jag hjälp att hitta en tidningsartikel om renässansen och jag hittade verkligen en bra artikel, som inte bara innehöll bra text utan även fina bilder vilket gör det mycket mer intressant att läsa. På biblioteket fanns det ”historielexikon” som jag kikade på en sväng men där stod det ungefär samma saker som de material jag redan hade.
2 Sammanfattning
2.1 Renässansen
Ordet renässans har italienskt ursprung och betyder pånyttfödelse.
Någon gång på 1400-talet talade man om en pånyttfödelse av antikens konster och vetenskaper. Men det var 1800-talet som skapade renässansbegreppet. En man vid namn Jacob Burckhardt som var kulturhistoriker skrev en bok som utgavs 1860. Den hette Renässanskulturen i Italien. Boken blev en av de bäst säljande och kommer fortfarande ut i nya upplagor.
I de italienska handelsstäderna växte affärsvinsterna som gjorde att man kunde lägga stora summor på konst och kultur. De italienska städerna fylldes av nya palats och kyrkor som byggdes väldigt höga. Florens var en riktig konstverkstad och på den tiden kunde man se arbetarnas arbete från dag till dag. Människorna i städerna fick ofrivilligt lära sig om de olika mästarna i skolan och varje dag såg de nya valvbågar, frekvenser och skulpturer växa fram.
Renässansen utgjorde med detta synsätt en kulturströmning som inte bara berörde konst och litteratur utan även människors tankevärld och självsyn. Människan hade kommit ur medeltidens kollektivism och öppnade sig. Under denna tid, pånyttföddes studiet av antikens språk, litteratur och konst, framför allt av den grekiska litteraturen på originalspråket. Under renässansen växte även nationalstaterna (Spanien, Frankrike och Storbritannien ) fram och de enväldiga kungadömena.
Den senare upptäckten skapade en brinnande lust att utforska den yttre världen, genom en ny realism i konsten, genom resor och världshandel. Därmed tog den västerländska kulturen ett språng framåt och lämnade den orientaliska och de andra kulturerna efter sig i utvecklingen.
Det var genierna som frigjort dessa nya idéer. Under 1800-talet dyrkade man genier som aldrig förr, och senare fick man se hur ovanligt många framträtt just under 1500-talet: Leonardo da Vinci, Michelangelo, och Shakespeare, Nicolaus Copernicus.
2.2 Leonardo da Vinci
Leonardo da Vinci är en av de typiska representanterna för renässansen. Både som vetenskapsman och som konstnär ställde Leonardo sitt skapande och sina tankar i relation till sitt liv. Den femtonde april år 1452 föddes han, som skulle bli en av renässansens största män. Han föddes i staden Vinci, inte så långt ifrån då en av Europas största konstmetropoler, Florens.
Leonardos pappa var notarie och hette Pierdo da Vinci, hans mamma var en väldigt ung bondkvinna och hon hette Caterina. Familjen flyttade lite senare till Florens.
Leonardo ägnade hela sitt liv till att utforska och lära känna den verkliga världen. Han spenderade sitt liv i Bland annat Florens och Milano
som båda ligger i Italien. År 1469 vid sjutton års ålder blev han lärling hos skulptören och målaren Andrea Verrocchio som hade en stor målarateljé. Han uppnådde där en stor teknisk färdighet och lärde sig att se och teckna föremål objektivt och funktionellt riktigt (Det innebar att måla av ett objekt så korrekt som möjligt). Andrea Verrocchio var en stor och känd konstnär på den tiden. Leonardo stannade på detta galleri i sju år, tills han kom att flytta till Milano.
Leonardo anses vara den mest universella och mångsidiga person under denna epok, fastän han var till en del självlärd och därmed hade skaffat sina kunskaper på egen hand. Sin talang kom han naturligtvis att använda till sin skisser på de uppfinningar han senare i livet skulle göra.
År 1472 kom han in i målningen. Och hans första större bild var, Konungarnas tillbedjan, som han höll på med under två år, 1481 – 1482. Efter de två åren var inte tavlan fullbordad. Man säger att hans första tavla var en milstolpe mellan lågrenässansen och högrenässansen. I sina målningar använde han alla sina kunskaper om perspektivet, atmosfären, människokroppen, draperingar och annat. Han målade massor med tavlor och många av dom blev inte ens klara. Det är han som har målat t.ex.
Mona Lisa och Nattvarden.
Leonardo var handlingens man, kan var som klippt och skuren för forskning. Men när han insåg att akademikerna i Florens inte räknade med verklighet då de forskade, som han gjorde själv, blev han bitter och lämnade staden för flytt till Milano.
Det hände mycket i Milano som kom att utvecklat Leonardos målande och tänkande ännu mer. Han blev även, i Milano väldigt intresserad av teknologi och mekanik. Han började efter ytterligare ett par år att arbeta hemma vid skrivbordet som militär- och civilingenjör. Vetenskapen som han höll på med innefattades mestadels av anatomi, biologi men även mycket av matematik och fysik. De här vetenskapliga aktiviteterna hindrade honom absolut inte ifrån att måla tavlor, tvärtom, han målade mer än aldrig någonsin förr.
Leonardo var en duktig antecknare som antecknade allt det som han observerade och gjorde. Men han hade sitt eget sätt att anteckna på, man får som ett intryck av att Leonardo var hemlighetsfull. I hans anteckningar och skrifter förekommer det ofta hemliga tecken och förkortningar. Han skrev även i spegelvänd skrift alltså i från höger till vänster istället för tvärtom. I Leonardos anteckningar fanns det inte bara lösningar på praktiska problem utan även konstruktioner på kanaler, palats och störst av allt var nog hans skisser på flygmaskiner och automatisering, som bevisar vilken stor tänkare han var, och hur långt fram i tiden han egentligen var i! Leonardos intressen skiftade väldigt kraftigt. I hans anteckningsböcker ser man noteringar om allt ifrån geometri, mekanik, geologi, astronomi och anatomi till botanik.
Leonardo lämnade Milano för att söka jobb. Först åkte han till de båda italienska städerna Manlua och Venice, där hade han inte hade någon större lycka med sitt jobbsökande och återvände senare till Milano där han faktiskt fick ett jobb som karttillverkare och militäringenjör hos hertigen av Milano. I Milano blev han kvar och bodde där i sjutton år.
Genom sin far Ser Pierdo da Vinci, notarie i det styrande rådet i Florens, hade han kontakter med militärer i denna stora stadsstat. Genom att studera Arkimedes, Platon och speciellt Bitruvius olika arbeten så lärde han sig mycket av romarnas gamla teknologi och militära metoder.
Leonardo skrev en bok om mekanismer, och huvudämnena i den här boken var de mekanismer som Leonardo faktiskt kommit på själv allihopa. Bland andra Friktionshjul, Hävarmar och vevstakar, Kugghjul, skruven, han gjorde även principen till Helikoptern.
År 1519 den 2 maj dog Leonardo. Då bodde han hos den franske kungen Frans I, som gav Leonardo husrum och en liten pension.
2.3 Viktiga personer
Michelangelo var en framstående italiensk skulptör, bildkonstnär, arkitekt och diktare. Michelangelo studerade i Florens och lärde sig där bl. a. skulptörens konst. Han använde sedan skickligt de kunskaperna då han skulpterade David som sen stod i Florens katedral. Han gjorde även stora takmålningar i kyrkor (t. ex. Sixtinska taket i Peterskyrkan) och många statyer av stormän och gravmonument. Han var den italienska högrenässansens mest nydanande och inflytelserike bildkonstnär. Och han tog intryck från Leonardo.
Shakespeare var engelsk författare. Han var ansedd som världslitteraturens störste dramatiker. Han skrev många pjäser t.ex. Romeo och Julia, En Midsommarnattsdröm.
Brunelleschi var den första renässans arkitekten.
Nicolaus Copernicus som kom från Poland. Det var denna man som satte upp världsbilden att solen var centrum i världsalltet, man kallar den formen Heliocentrisk. Innan han publicerade sin teori väntade han trettio år, efter att han kommit på den. Copernicus var rädd för hur omvärlden och kyrkans reaktion skulle bli.
2.4 Arkitektur och Byggnader
Man la hellre ner sina pengar och sin tid på att utveckla konsten och att bygga nya fina byggnader istället för att ge sig ut i krig.
De byggde dom byggnader dom tycktes behöva. Man byggde färdigt och utsmyckade de gamla och nya byggnaderna så att de blev vackra. Man använde sig av de kunskaper man hade, de duktiga konstnärer hade man för att återskapa den värld som man var så fascinerad av. Och det var inte bara stormännen vid makten som fascinerades av antiken, utan också folket som återskapade och de kunniga konstnärerna som här fick chansen att visa sina kunskaper och sitt arbete.
En renässansbyggnad (t.ex. en kyrka eller ett palats) är symmetrisk, och hela byggnaden är geometrisk exakt. Den är dekorerad med samma byggnads element som man använde under romerska antiken: platta reliefer av pelare och kolonner (pilastrar), kapitäl och arkadbågar.
En man vid namn Brunelleschi som verkade inom arkitektur i Florens, han gjorde ritningarna till den stora kupolen till katedralen i Florens och hittebarnshuset. Till hittebarnshuset kom de barn som var födda utanför ett äktenskap, för att bo och få bra utbildning.
2.5 Idéerna
Den nya idévärlden det var vad man kallade renässansen. Under den här tiden började man sätta människan i centrum. Man var inte längre tvungen att hålla sig till de gamla traditionerna, eller visst var man det, men nu hade människan fått en friare vilja i samhället. Till en början var de nya idéerna bara till för av de rikare människorna men sedan började dom nya idéerna påverka hela samhället.
Under renässansen började nämligen människorna upptäcka individen inom sig själva och världen utanför sig. Genom den upptäckten föddes den typiska "renässansmänniskan", som djärvt och ibland hänsynslöst förverkligade sina innersta drömmar och begär, men också en ny konst och diktning, som ville fånga just det individuella och unika hos varje människa.
2.6 Upptäckter och Uppfinningar
En av de viktiga händelserna inom renässansen var uppfinningen av boktryckarkonsten. Tidigare så skrevs allt för hand. Men år 1438 uppfann Gutenberg konsten att trycka text med gjutna bokstavstyper. Cirka arton år senare så trycktes den första Bibeln med denna teknik.
Det var under denna tidsepok som till exempel Columbus reste till Amerika som han trodde var Indien. Man upptäckte senare sjövägen till Indien och att Europa inte var världscentrum utan att det fanns något mer där ute. Alltså fler kontinenter.
3. Anlays
Det har varit lite svårt på ett sätt men samtidigt lätt på det andra. Det finns så många böcker och texter om Renässansen att man nästan blir vild. Men eftersom det är under en sådan lång epok, nästan 300 år, är det ju ganska svårt att sammanfatta ett så stort ämne, tycker jag. Samtidigt vet jag inte riktigt om jag fått fram allt det jag hade velat veta om renässansen. Men jag har även lärt mig mer än vad jag trodde jag skulle göra. Jag tycker att det är en väldigt intressant epok som jag jobbat om.Den betydelse renässansen har får vår tid finns det inget exakt svar till men genom egna tankar får man fundera och dra egna slutsatser.
Hur har då denna epok påverkat dagens samhälle?
Jo, under renässansen började människorna leta sig ut ur sina ”grottor” eller vad jag nu ska kalla de och började förverkliga sina drömmar. Samtidigt kan 1400-talets Italien kännas avlägset, men det kan man faktiskt likna med vår tid. Jag kan tänka mig speciellt under 70-talets ”Flower-Power”-period då människan frigjorde sig och försökte förverkliga sig själva.
Jag tror att renässansen har gjort oss mer kulturella och vidsynta. Vi är mer öppna som människor och kan lära oss av varandra (förhoppningsvis).
Men jag anser att, utan bland andra Leonardo da Vinci och de andra stora männen skulle inte de idéer som uppfanns under renässansen ha funnits och påverkat världen idag. Det var ju faktisk Leonardo som gjorde den ”första” ritningen på en människa och även på helikoptern som säkert var början på våra flygplan. Det var något som jag fascinerades av, att han på den tiden (slutet av 1400-talet) kunde tänka så långt, att framtiden bara var ett faktum. En annan sak var ju Copernicus som satte upp den sanna världsbilden, att solen var och är centrum. Med andra ord fanns det väldigt duktiga tänkare på den tiden. Och nu på vår tid har vi forskare och vetenskapsmän som utvecklat och framfört dessa gamla teorier i kanske andra former. Jag tycker att det är otroligt vad mycket människorna gjorde under renässansen, utan el och värmeelement, som jag inte kan tänka mig att leva utan.
De gamla byggnaderna som gjordes under renässansen var stora och pampiga. Jag tycker att dom är...
...läs fortsättningen genom att logga in dig.
Medlemskap krävs
För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.Kontot skapar du endast via facebook.
Källor för arbetet
Saknas
Kommentarer på arbetet
-
Inactive member 2005-10-25
du har stavat fel på Renässans
-
Inactive member 2009-12-03
Tack så mycket! Jag fick lära mig hur mycket som helst när jag läste det här. Ett stort tack
-
Inactive member 2012-04-23
Grymt! Hjälpte mig jätte mycket faktiskt! Tack!
Liknande arbeten
Källhänvisning
Inactive member [2005-03-24] RänessansenMimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3758 [2024-12-10]
Rapportera det här arbetet
Är det något du ogillar med arbetet?
Rapportera