Sveriges Revolution

10 röster
10382 visningar
uppladdat: 2005-03-31
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Under 1800-talets mitt började också folk i Sverige att göra uppror mot adeln. Adeln hade ju, även under sent 1700-tal, den största makten. De som gjorde uppror kallade sig ”medelklassen” och de ansåg sig själva som samhällets kärna och de mest kompetenta av dessa. De såg medelklassen som en stabil samhällsklass gentemot samhällets överklass och underklass. Dessa människor hade ofta riktat sig mot utvecklingen av revolutionen (politiska) i Frankrike och (industriella) i England. Ofta tog de också ställning till de olika revolutionerna, diskuterade det som hände därborta och även argumenterade det. Det är ganska lätt att själv tänka sig in i deras situation, ofta fattig, gammal och med en stor vrede. De ville engagera sig och bli medlem av något som inte fanns. Sedan såg de hur folk agerade i England och Frankrike. Antagligen snurrade en del tankar omkring i deras huvuden och kanske, kanske kunde de göra som folket i de där andra europeiska länderna?

Söndagen den 19 mars 1848 var det oroligheter i Stockholm. Den här episoden kallas för ”Revolution på svenska” eller ”Marsoroligheterna”. Folkmassor samlades och tågade mot Kungliga slottet i olika trupper. Nu var Oskar I kung, och han tyckte inte alls om det här. Det slutade med att man öppet sköt ut mot folkmassorna som stod hopträngda på stadens gator. 30 personer dödades och ännu fler skadades. Det var mycket ovanligt att folk dödades av politiska skäl, men Marsoroligheterna var ett undantag. Detta år skedde stora förändringar ute i Europa, som gjorde att folk ville ha revolution och uppror även här i Sverige. Det var nämligen därför som folk samlades utanför slottet den här dagen. Visserligen var det strängt förbjudet att skriva om Frankrikes revolution i tidningar och media nu, men rykten på den här tiden, de var inte att leka med. De spreds som löpeld. Marsoroligheterna blev snabbt en bortglömd episod i Svensk historia.

En person som skrev mycket om detta var Carl Jonas Love Almqvist. Han var en av Sveriges främsta författare och skribenter under 1800-talet. År 1839 skrev han en bok ”Det går an” som väckte stor skandal. I den skrev han om att kvinnan borde ha rätt till självförsörjning. Han tog också ställning till det borgerliga äktenskapet. Han skrev regelbundet i Aftonbladet, som också var den mest kända svenska tidningen under 1800-talet. Den grundades 1830 av Lars Johan Hierta. Almqvist gick i landsflykt 1851, för han hade blivit anklagad för förfalskning och giftmordsförsök. En triumf för liberalismens motståndare.

Politiken under detta sekel hade stor betydelse för de efterföljande. Familjen var traditionellt uppbyggd med en manlig föreståndare. Kvinnan ansågs inte som en självständig individ utan räknades till hushållet. Folket var inte som tidigare uppdelat i de olika stånden, utan nu splittrades det upp mer och mer.

Denna händelse är ett av dem viktigaste händelserna i sverige under 1800-talet. För det var vi detta skedet som det vanliga folket gjorde sin röst hörd. Dem läste om vad som skedde i frankrike och i england och i alla dem andra europesiska länderna ville att det skulle hända här i sverige. Folket gjorde uppror som kostade dem livet, sånt ser vi varje dag på tv, folk som gör up...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Sveriges Revolution

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-03-31]   Sveriges Revolution
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3794 [2024-03-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×