Stalin

24 röster
36433 visningar
uppladdat: 2005-03-31
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Stalin är en av historiens mest fasansfulla person som någonsin har härskat. Han slår Hitler stort i antalet döda på sitt samvete och detta visar också att han inte drog sig för att mörda några personer i sin väg för att komma dit han ville.

Stalin föddes i Georgien, dåvarande Gori, 21 december, 1879. Som liten blev Stalin väldigt hårt uppfostrad av sin far, han blev ofta misshandlad och hade ingen som brydde sig om honom. Han blev tidigt iväg skickad till byns kyrkskola för att efter den fortsätta läsa till präst. Stalin vantrivdes och gick därför, i ren protest, med i en olaglig socialdemokratisk sammanslutning när han var arton år gammal. Denna sammanslutning jobbade för Karl Marx lära och det var också här Stalin råkade på Marx idéer för första gången. När skolan fick nys om att Stalin gått med i den socialdemokratiska sammanslutningen blev han avstängd från skolan och ryktet, som färdas mycket snabbt, gjorde också att han blev jagad av den tsariska hemliga polisen.

Efter två år i fångenskap gick Stalin under jorden och började jobba för det bolsjevikparti som 1912 valde honom till ledamot i sin centralkommitté.
Inte visste de då att detta var början till Stalins hemska storhet som kom att påverka nästan 60 miljoner Sovjetunioners liv.

Efter oktoberrevolutionen 1917 och den bolsjevikiska statskuppen började Stalin att klättra i den Sovjetunioniska possessions listan. Han blev först vald till folkkommissarie i den första sovjetregeringen, för att två år senare bli invald i det centraliserade partiets politbyrå.
Det var ifrån politbyrån, Stalin 1922 kunde ta posten som partiets generalsekreterare och detta trots den ”älskade” ledaren Lenins många varningar.

Efter Lenins död, 1924, var det två kandidater som mycket gärna ville ha den efterlängtade posten som landets regent. Den ena var Stalin själv och den andra Leo Trotskij. De båda var mycket omtyckta av folket och maktkampen var mycket jämn men var tvungen att avgöras. Stalin vann p.g.a. sin förmåga att tala till folket och fick 1924 ta över makten efter den ”hyllade” Lenin.

Stalins tankar om hur landet skulle se ut och styras hade sedan länge legat och bubblat i bakhuvudet på honom. Han ville att hela landet skulle industrialiseras för att komma ikapp de 50 åren västvärlden låg före dem och lade fram en femårsplan för hur detta skulle fungera. Hela industriproduktionen skulle öka med 180 procent, investeringarna skulle öka med 220 procent och konsumtionen med 70 procent. Detta var helt omöjligt för Sovjetunionen som inte hade ett högt producerande jordbruk vilket behövdes. Stalin som hatade att inte få sin vilja igenom gick inte med på det faktum att hans femårsplan inte skulle kunna gå att genomföra. Han blundade helt enkelt för detta.

Istället för att lyssna på bönderna som han en gång lovat att göra i sitt tal då han behövde deras röster struntade han i dem och bestämde att alla bönder skulle börja arbeta på kollektivjordbruk. Detta för att kunna ha uppsikt över bönderna och få dem att jobba hårdare och mer. Flera bönder slaktade i ren protest sina boskap istället för att inställa sig i de olika s.k. kolchoserna. Detta ledde till missväxt och flera Sovjetunioner kom att dö av svälten som skapades. Stalin avrättade eller skickade de som vägrade att gå till kolchoser till olika arbetsläger, där de fick slita skjortan av sig tills de dog.

Många kom att protestera mot Stalin, men ingen hade tillräckligt stor makt för att kunna stoppa honom. Alla som stod i Stalins väg mördades vilket gjorde att väldigt många kom att dö onaturligt under Stalins tid som regent. Stalin såg fiender i alla. Trots att Stalin var den som bestämde i landet ville inte folket tro på att det var han som skapat de olika arbetslägren. De trodde Stalin var ovetande om folkets lidande och hoppades att han snart skulle få reda på det och stoppa alla hemskheter som skedde runt om i landet. Stalins avrättnings system höll sig mer eller mindre ända tills hans död, 5 mars, 1953. Han dog av en hjärnblödning i sitt hem och mördades konstigt nog inte av någon heml...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Stalin

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-03-31]   Stalin
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3806 [2023-06-02]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×