Klass(iska) representationer : Klassmärkta femininiteter i Fanny Ambjörnssons avhandling "I en klass för sig"

1 röster
3365 visningar
uppladdat: 2005-02-03
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Bakgrund/Frågeställning: När Fanny Ambjörnssons bok "I en klass för sig ? Genus, klass och sexualitet bland gymnasietjejer" publicerades 2004 fick den ett mottagande få avhandlingar kan räkna med. Den recenserades och diskuterades i tidskrifter, dagstidningar och på olika myndigheters hemsidor. Ambjörnsson följde under ett år kvinnor på två olika gymnasieprogram; ett studieförberedande (Samhällsprogrammet, S) och ett yrkesinriktat (Barn- och Fritidsprogrammet, BF). Boken avser analysera hur klass, sexualitet och etnicitet spelar roll för konstruktionen av genus. Den är en central intervention inom genusforskningen och som sådan är den intressant att studeras närmare. I den här uppsatsen analyseras hur klassmärkta femininiteter, ett begrepp hämtat från den brittiska sociologen Beverly Skeggs, representeras i Ambjörnssons avhandling; hur ser arbetarklasskvinnorna ut i Ambjörnssons text? Vilka uttryck ges de och vilka attityder och hållningar blir de bärare av ? och vad får Ambjörnssons framställningar av arbetarklasskvinnorna för konsekvenser för det projekt hon skriver in sig i? Syfte: Att genom en närläsning försöka blottlägga de diskursiva framställningar av arbetarklasskvinnor som går att spåra i texten, och problematisera Ambjörnssons etnografiska angreppssätt. Tre teman studeras närmare: beskrivningar av klass, sexualitet samt etnicitet. Utgångspunkter: Uppsatsen tar sin utgångspunkt i kunskapsfältet cultural studies och dess kritiska etnografi, där begreppet representation står i centrum. Postkolonialt inspirerad forskning samt feministisk forskning med rötter i Bourdieus tankegods skapar en teoretisk grund för analysen. Vidare är Foucaults förståelse av kopplingen mellan makt och kunskap central, liksom Gramscis hegemonibegrepp. Slutsatser/Resultat: I en avslutande diskussion argumenterar uppsatsen för att Ambjörnsson, trots en intressant och viktig ansats, genom sin text representerar kvinnorna i BF-klassen på ett sätt som kan kopplas till traditionella framställningar av arbetarklasskvinnor...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Klass(iska) representationer : Klassmärkta femininiteter i Fanny Ambjörnssons avhandling "I en klass för sig"

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2005-02-03]   Klass(iska) representationer : Klassmärkta femininiteter i Fanny Ambjörnssons avhandling "I en klass för sig"
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=38268 [2024-04-18]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×