Titanic och familjen Pålsson

1 röster
7642 visningar
uppladdat: 2005-04-05
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Jag har valt att arbeta om Titanic. Jag antar att det flesta har sett filmen med Leonardo Dicaprio och Kate Winslet i huvudrollerna. Deras rollfigurer Rose och Jack fanns inte på riktigt, men många andra som är med i filmen fanns på riktigt. Många har blivit kända efter katastrofen, exempel är kaptenen Edvard John Smith och konstruktören Thomas Andrews. Men de allra flesta som var med på Titanic är idag helt okända. Många människor var fattiga emigranter som reste i tredje klass. På en kyrkogård i Halifax i Kalifonien begravdes många av Titanics offer. En del av dem hade då inte ens kunnat bli identifierade. På en av gravarna står texten ”Unknown child”. Där ligger en liten pojke som hittades i vattnet dagarna efter katastrofen, ingen kunde säga vem han var.
128 personer på Titanic kom från Sverige. Några av dem var familjen Pålsson från Bjuv i Skåne. Nils Pålsson arbetade i gruvan i Bjuv och hans fru Alma var hemma med familjens små barn. Efter en strejk ville inte Nils arbeta i gruvan längre, men de enda alternativen var att arbeta i en tegelstensfabrik eller bli jordbrukare. Nils valde att emigrera. Han kom till Chicago där han fick jobb som spårvagnskonduktör och efter två år kunde han skicka hem tillräckligt med pengar för att hans fru Alma, 29 år gammal, och de fyra små barnen kunde komma efter. Barnen var Gösta, 2 år, Stina 3 år, Paul 5 år och Torborg 8 år.

Alma och barnen steg på Titanic i Southampton och biljetten kostade 21 pund.
På båten träffade de August Wennerström som de blev bekanta med. Han var en journalist från Malmö som hade valt att emigrera sedan han varit med att ge ut en olaglig tidning. Egentligen hette han August Andersson men han hade angett en väns efternamn då han köpte biljetten till Titanic.
Familjen Pålsson vaknade på natten då båten stötte emot isberget. Alma förstod inte hur allvarligt det var utan tog sig tid att klä på de fyra barnen och sig själv innan hon gick upp på däck. Vid det laget kunde hon inte få tag på någon livbåt. På A-däck mötte hon på nytt August och när båten började sjunka bad hon honom att hålla i två av barnen. Då båten stötte emot vattnet med stor fart kastades de av den ner i vattnet och August tappade greppet om barnen som försvann i havet. August överlevde katastrofen och hans vittnesmål är det enda som kan säga oss vad som hände familjen Pålsson.

Almas kropp hittades några dagar efter att skeppet sjunkit. I anteckningarna berättas att hon var fullt påklädd men utan strumpor. På hennes finger satt fortfarande vigselringen, i hennes fickor hittades en plånbok med 65 kronor i, ett brev från hennes man och ett munspel. Det finns även nedskrivet hur det gick till då Nils fick reda på sin familjs tragiska öde.

Han kom fram till disken där Clerk Ivar Holmström som arbetade för White Star Line satt. Clerk har beskrivit honom som mycket blek och med ett sjukligt utseende. Han frågade på bruten engelska om hans fru och barn hade blivit inräknade bland de räddade. Clerk ögnade igenom listan över de tredjeklass passagerare som blivit räddade men kunde inte hitta deras namn.

”De kanske inte åkte.” Föreslog Clerk hoppfullt och ögnade igenom en annan lista, den över vilka som hade checkat in på båten.
”Din familj var med på båten, men ingen av dem har blivit registrerade efter olyckan.” Sa han slutligen.

Nils blev hjälpt till en stol där hans ansikte blev baddat med kallt vatten innan han återfick fattningen. En vän kunde tillslut hjälpa honom ut på gatan. Nils hade förlorat hela sin familj. Men han ville inte ge upp. Han läste i tidningen att en pojke som ingen visste vem det var räddats och sökte i flera år efter honom, utan resultat. Tillslut tvingades han acceptera att hela hans familj hade omkommit.
Efter katastrofen cirkulerade flera båtar runt platsen där Titanic sjunkit och flera månader efter katastrofen hittades kroppar i vattnet. När de som hittats skulle begravas var det fortfarande 43 stycken som inte kunde identifieras.

Den 21 april hittades en liten pojke i vattnet Han var det enda barnet som hittades som inte kunde identifieras. Besättningen på båten som fann honom berördes djupt av hans öde och bestämde sig för att bekosta hans begravning. Hans begravning besöktes av flera hundra personer som ville hedra den lilla pojken som ingen visste vem han var.
I papperna om honom står att läsa att han var ungefär i två års åldern klädd i en grå jacka, med ljust hår och utan speciella kännetecken. Längst ner på sidan står slarvigt nedskrivet med bläck;
”Kanske Mrs Pålssons barn.”

Eftersom man inte kunde veta säkert om han var Gösta Pålsson, Alma och Nils tvååriga son så fick han en egen gravsten bredvid nära den plats där Alma var begravd.
På hans gravsten står att läsa översatt till svenska;
”Till minne av ett okänt barn vars kvarlevor hittades efter Titanickatastrofen, den 15 April 1912”
Genom åren har många besökt hans grav och spekulationerna om vem han egentligen var har varit många. 2001 beslutades att hans grav skulle grävas upp och med hjälp av DNA...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Titanic och familjen Pålsson

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2005-04-05]   Titanic och familjen Pålsson
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3842 [2024-05-03]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×