Kommunikation mellan hundar

4 röster
23732 visningar
uppladdat: 2001-01-22
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning
Jag tycker hunden är ett mycket intressant djur och när vi skulle jobba om kommunikation, så tänkte jag att hunden och dess kommunikation är ett ämne för mig.

I detta arbete tänker jag ta reda på hur hunden kommunicerar, och jag tänker främst inrikta mig på hur hunden kommunicerar med sitt kroppsspråk, revir markering och ta upp hur mycket med information som egentligen ges av hundens kroppslukter. Jag tänker även berätta lite hur hunden kommunicerar med sin röst.


Kroppsspråket
Hunden är ett fantastiskt djur och med sin kropp förmedlar den en oerhördmängd av sina känslor, tankar och behov, och allt detta genom ett detaljerat kroppsspråk.

Och eftersom vi människor inte förstår hundarnas skall och ylande speciellt mycket, så får vi information om vad hunden tycker och tänker genom hundens kroppsspråk. Men vi förstår självklart lite av de hundarna vill säga oss genom sina skall och ylanden. T.ex. när hunden morrar så vet vi att vi inte ska kela med den utan att hunden är aggressiv och vi ska vara passiva mot den. Man kan säga att huden ger ut en rikedom av fakta med sitt kroppsspråk, genom små förändringar av öronen, svansen, läpparna, rygghår och hållning av kroppen ger huden fakta om allt. Och något som är viktigt att poängtera är att hunden aldrig bara kommunicerar med en kroppsdel utan hela kroppen samarbetar alltid vid kommunikation till oss.

Med ett samarbete mellan hundens ögon och kroppshållning kan den ge ut information om den till exempel är dominant eller om den är mer underlägsen. Om den är dominant tar den ögonkontakt med en stirrande blick och står upprätt med sin kropp och små morrar med munnen. Om då huden är underlägsen håller den inte kvar sin ögonkontakt utan kollar mer ner i marken och kryper ihop med sin kropp och gnäller lite med munnen. Och på samma sätt ger vi människor ut information om vi är dominant eller mer underlägsen.

Med sin svans ger hunden oftast ut information om den är glad, rädd, skäms och bl.a. jakthundar ger ut information om den har spanat in något. Om den är glad viftar den svansen fram och tillbaka åt sidorna och om hunden vill leka så viftar den gärna på svansen. När den är rädd så viker den in svansen mellan benen och kryper ihop med kroppen. Detta gör huden ofta om den har gjort något dumt och skäms.

Om man är ute och jagar med sin jakthund och den stannar och spänner svansen rakt bakåt, med en framtass lite lätt upp dragen från marken. Då vill hunden visa att den spanat in något. Och med svansen rakt bak och tassen i vädret vill den visa en linje mot målet som den siktat in. Honhundar har ofta svansen uppe i för att hanhundar ska kunna komma och lukta. Och med att lukta på honans analsäckar och bäckenbottenkörtlar får hunden information om könet och även bland vissa hundar kan den få reda på dens familj. Om du kliar en hund någon gång t.ex. när den ligger ner, kommer du att märka att ibland så börjar hunden sparka med ena bakbenet. Och detta gör den för att den vill visa sin belåtenhet för att du kliar honom.

Som ni kanske märkt är aldrig hundens kroppshållning statiskt utan den förändras hela tiden efter hundens känslor. Den lugna hunden har avslappnad svans och öron, men när den blir uppmärksam höjer den svansen och reser på öronen. Om hunden nu känner sig aggressiv eller på tryckt lyfter den svansen ytterligare, reser på rygghåren och drar läpparna bakåt så att tänderna visas.

Rösten
Hundarnas förmåga att kommunicera med rösten är otroligt effektiv. När hunden är valp och är i en kull, lär sig mamman till hundarna röstskillnaderna mellan valparna mycket snabbt. Hon lär sig bl.a. röstskillnaderna för hunger, smärta och belåtenhet. Hundar uttrycker sig med olika ljudvarianter, rättare sagt 5 st., valpskrik, gnällande, varningsmorrande, skall och tjut. Varningsmorrande och skall använder hundarna när dom vill varna någon. Och gällande skall och tjut för att få uppmärksamhet. Vi människor lär oss på, i stort sätt, samma sätt hundarnas röstskillnader för hunger, njutning och andra vanliga skall/gnällande. Men det är fortfarande mycket med ljud som vi inte förstår från hunden.

Noggranna analyser av hundtjut och vargtjut har visat att inget av dessa djur har ett likadant tjut. Utan varje hund/varg har egna tjut, lika unikt som att vi har fingeravtryck. Somliga hundar ylar, försöker sjunga. Detta tycks vara ett gensvar på skall och annan musik som stimulerar hunden. Ylande är mer vanligt bland vargarnas kommunikation än vid hundarnas, hundarna använder mer skall i sin kommunikation. Hundar och vajar som ylar/skäller mer än vissa andra vill visa deras dominans. Hundens hörsel är mycket väl utvecklad och detta gör att hundarna kan höra något som är 4 ggr längre bort än det vi människor kan.
Revirmarkering
Som vi alla har märkt så pissar ofta hundarna och detta är s.k. revirmarkeringar. Rastar man hunden i områden där det redan är mycket med revirmarkeringar så pinkar hunden fler ggr och detta för att markera att han varit här och att det är hans område. Man kan säga att han lämnar ett sorts visitkort. Det är inte ovanligt att hundar som bor i städer sprider ut urin 8-12 ggr på en 5 timmars period. Med den urin som hundarna lämnar ger dom de andra hundarna upplysningar om deras status. I urinen som hunden producerar innehåller kemiska ämnen som kallas feromoner.

Dessa finns i saliv, avföring och urin och i slid- och förhudssekret. Med att blanda eller täcka kroppens avfallsprodukter med dessa feromoner, används det för att ge och sprida information om hundens status. Det är denna blandning som ger hundens urin en stark illaluktande doft.

Feromonerna ger även information om tikens parningsberedskap, d.v.s. när tiken är i löpen, och om hanhundens styrka och rangplacering. Hanhundarna försöker lämna så mycket med information om sig i nos höjd vi stolpar och träd för att göra det lättare för tikar att upptäcka och få information om hanen som lämnade den. Sen kanske du undrar varför hundarna alltid krafsar efteråt dom har lämnat någon sorts avföring, detta är för att markera med en pil mot doftmarkeringen. Men även krafsningarna är doftmarkeringar, hunden lämnar ett sekret som avsöndras från svettkörtlarna i tassarna.

Jag har ovan tagit och skrivit att hundarna lämnas massor med information i avföring. Men hundarna lämnar massor av information även i all kroppslukt. I hundens saliv, öronsekret och svettkörtlar produceras samma information men inte i samma mängder, utan det räcker med lite svett från svettkörtlarna så ger den massor av information. Och du kanske har frågat dig själv någon gång varför hundarna går och luktar på varandra så mycket och detta beror på att, all denna information får hundar genom att gå och nosa på varandras öron och även läppar.

Det är mycket tack vare hundarnas väl utvecklade luktsinne som gör att dom kan känna av alla dess dofter och få så mycket med fakta/information om andra hundar. Och om vi jämför människans lukt sinne mot hundens så kommer vi att märka att hunden har va 220 miljoner luktsinnesceller i nosen, medan vi människor har omkring 5 miljoner.


Diskussion
Själv har jag haft hund och jag tycker det är som man brukar säga, människans bäste vän. Och att vi, två olika däggdjur, kan kommunicera med varandra och förstå varandra så br...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Kommunikation mellan hundar

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Eva Andersson 2021-03-15

    Vår hund morrar ordentligt när han vill kela med oss och han t o m uppträder som om han vore brunstig. Samtidigt bemöter han mig mycket ömt och kärleksfullt. I det närmaste påminner han om en katt. Jag tror därför att det är grundläggande, för förståelsen av en hunds beteende, att alltid ta med i beaktande, att alla individer är olika och de fungerar inte nödvändigtvis efter ett schema som är utformat av människor.

Källhänvisning

Inactive member [2001-01-22]   Kommunikation mellan hundar
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=388 [2024-03-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×