Vindkraft

2 röster
12394 visningar
uppladdat: 2000-07-05
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Hur vind fungerar

Fördelen med att utnyttja vind som energikälla är framför allt att energin i vinden är obegränsad. Egentligen är det inte själva vinden som är energin utan det är solen. Solens strålar värmer upp luften och får den att stiga. Annan luft som är kall rusar till för att ersätta vakuumet efter den stigande luften och bildar en vind.

Ett modernt vindkraftverk är helt automatiskt. En dator styr när vindkraftverket ska sätta igång, stänger av vinkraftverket om vinden blir för hård o.s.v. o.s.v.
Det samlar upp ungefär 50% av vindens energi och enligt forskarna är det bara möjligt att samla upp 60% vilket betyder att utvecklingen inom vindkraft måste vara väldigt bra…
För att ett vindkraftverk överhuvudtaget ska producera energi så måste vindhastigheten ligga på 4 – 25 m/s. Är vinden för hög så kan vindkraftverket stannas med hjälp av två metoder det första kallas "Stall-reglering" det är engelska och uttalas stål. Principen är den samma som när ett flygplan ska landa. Vid inflygning höjer piloten flygplanets nos successivt och vid en viss vinkel orkar inte luftströmmen följa vingens översida utan släpper. Därmed minskar lyftkraften och flygplanet sjunker. För vindkraftverkets del är det den ökande vindhastigheten som gör att anblåsningsvinkeln växer och vid märkvind börjar bladen ”stalla”. Det andra alternativet är att göra bladen vridbara, ”bladvinkelreglering”. Denna metod används främst på större vindkraftverk och genom att vrida bladen får vinden mindre anblåsningsyta som gör att effekten minskar.


Vindkraftverkets delar

De flesta vindkraft verk ser ungefär likadana ut. Under marken finns en stor betongplatta vars uppgift är att hålla vindkraftverket på plats. Själva vindkraftverket är c:a 40 meter högt och längst upp sitter maskinhuset och rotorbladen.

Ett vindkraftverk består av två eller tre blad1 beroende på storlek och genomsnittlig vindstyrka och det är dom som snurrar i vinden.
Naven2 är tillsammans med gunglagringen3 fäst i växellådan4 som styr hur mycket energi som ska utvinnas. (utvinns för mycket av energin i vinden så stannar vindkraftverket.
Skivbromsen5 ser till så att bladen inte börjar rotera för fort, detta klarar växellådan ganska bra själv men skivbromsen är ett bra komplement till detta…
Generatorn6 förvandlar rotorbladens rörelse till elektricitet som sedan förs till ett elkraftverk.
Girmotorn7 ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Vindkraft

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2000-07-05]   Vindkraft
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=39 [2024-04-19]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×