Diabetes (Diabetes Mellitus)

8615 visningar
uppladdat: 2005-04-10
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Allmänt om sjukdomen

Diabetes är en sjukdom som drabbar allt fler svenskar, man räknar med att ungefär 350 000 människor i Sverige, lever med denna sjukdom. De som lever med diabetes bär ständigt på en risk att få ett blodsockerfall, och tar mot detta dagliga sprutor av insulin som via magen eller låret där det vanligast sprutas in, sprids vidare ut i blodet. Det betyder att de människor som lever med diabetes inte har en jämn blodsockerhalt, utan det är något som ständigt måste kontrolleras.

Typ 1 diabetes
Det finns olika typer av diabetes, typ 1 och typ 2 är de mest kända och de som också drabbar oss i allt större omfång. Arvsanlagen för att få diabetes typ 1 är väldigt liten, även om man skulle ha både en mamma och en pappa med den sjukdomen är risken inte större än max 20 % för att den skulle ha spridit sig vidare till barnet. Man räknar med att ungefär 50 000 människor i Sverige lever med typ 1.
Människor som lever med diabetes typ 1 har själv ingen produktion av insulin, och detta är en orsak till varför man måste använda sprutor för att jämna ut blodsockerhalten. För en anledning som är okänd, angriper kroppens immunförsvar som kroppen själv producerar insulin, som finns i bukspottskörteln, vilket gör att kroppen drabbas av total insulinbrist. Symptomen för denna sjukdom visar sig först när cirka 70-80 % av de insulinproducerande cellerna har förstörts. Ett första tecken på detta kan vara en oerhörd trötthet och ökad törst. Varför detta händer vet man ännu idag inte, forskare tror att det krävs ett ärftligt anlag samt någon form av faktor från miljön, och hävdar att detta skulle kunna vara orsaken.
För att behandla denna typ av diabetes krävs det att man injekterar insulinet då detta förstörs om det kommer i kontakt med mag- eller tarmkanalens safter, vilket det skulle göra om man använde sig av tabletter.


Typ 2 diabetes

Typ 2 diabetes är den sjukdom som flest människor lever med, inte bara i Sverige utan över hela världen. Man räknar med att cirka 300 000 människor bara i Sverige bär på denna sjukdom. Det innebär ett procenttal på mellan tre och fyra. Här har det däremot påträffats att man löper större risk att få typ 2 genom arvsanlag. Man räknar med att över en miljon människor i Sverige bär på arvsanlagen för att kunna utveckla denna sjukdom. Sjukdomen uppkommer på grund av fet mat, stillasittande jobb osv. Kroppen har i detta fall inte slutat att producera insulin helt, men det är en begränsning som gör att kroppen inte får tillräckligt med detta.
Att drabbas av denna sjukdom riskerar allt fler som bryter upp sin levnadsstandard, och från att till exempel ha varit bosatt på landet och jobbat som bonde, och plötsligt flyttar in till stan och börjar arbeta på fabrik. Detta beror på omställningarna och oftast också på att man i och med att man byter livsstil också byter ut vardagliga rutiner och rutinmässiga tider för när man äter osv. Symptomen för att få diabetes typ 2 är densamma som vid typ 1, men det kan gå mycket längre tid förrän man upptäcker sjukdomen. Oftast lever många människor med diabetes typ 2 utan att de själva vet om det.


Hur uppkommer sjukdomen?

Många forskare har försökt få reda på orsaken till varför diabetes drabbar oss människor men det är ingen som har lyckats göra den upptäckten ännu. Sjukdomen kan uppkomma genom fetma, något som blir allt vanligare. Om en människa inte får den dagliga motion som vi behöver, samt kombinerar detta med mycket snabbmat och andra faktorer som bland annat stress händer det ofta att man får diabetes, eller någon typ av sjukdomen. Samma sak händer fast i omvänd ordning, om man äter för lite av den mat man måste få i sig, och om man doserar ut för mycket insulin i kroppen, då kan blodsockret sjunka drastiskt. Att dessa halter av blodsocker ständigt påverkas i och med hur vi lever våra liv gör det allt mer vanligt att fler och fler drabbas av diabetes. Det vanligaste är att man äter för lite, och på så sätt får symptom som svettningar, darrningar, hjärtklappningar samt en lätthet att växla vad det gäller humöret. Då kan man känna ett sug efter något sött, vid liknelse att en diabetiker alltid har något sött som en godisbit eller en sockerbit nära till hands om det skulle vara så att denne skulle få en insulinkänning.


Behandling av sjukdomen

Något direkt botemedel för att kunna bekämpa denna sjukdom har inte påvisats, men man vet idag hur man ska hindra den för att göra sig påmind i mindre utsträckning i en människas liv än vad man visste för bara några år sedan. Någon form av behandling mot diabetes började inte förrän år 1921, då läkarna lärde sig mer om hur man kunde överföra insulinet från djuren till människorna. De upphovsmän som kom fram till detta belönades också senare med nobelpriset. Många läkare och bland annat greker har försökt sig på att gissa hur man skall kunna bota denna sjukdom, och framför allt vad som är skälet till den. Det var en forskare vid namn Oscar Minkowskis s...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Diabetes (Diabetes Mellitus)

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-04-10]   Diabetes (Diabetes Mellitus)
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3919 [2024-04-25]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×