Införande och effekter av miljöledningssystem i LKAB Svappavaara: med avseende på organisationens mottagande

1749 visningar
uppladdat: 2005-01-01
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
För att leva upp till ökande omvärldskrav har miljöledningssystemstandarder tagits fram som ett hjälpmedel. LKAB Svappavaara har fungerat som ett pilotprojekt i LKABs pågående arbete med att införa miljöledningsstandarden ISO 14001 i hela koncernen. Syftet med detta examensarbete har varit att utvärdera effekterna av införandet av miljöledningssystem i LKAB Svappavaara med avseende på mottagandet i organisationen. Arbetet ska också ge vägledning inför framtida arbete med att införa miljöledningssystem inom LKAB. Arbetet har avgränsats till att endast behandla organisatoriska delar av miljöledningssystemet: kommunikation, utbildning, ledningens arbete, integrering av miljöledningssystem i kvalitetsledningssystem, revision och anställdas delaktighet. Undersökningen har genomförts genom intervjuer, enkät samt litteraturstudier. Slutsatser från arbetet:
  • Effekter som uppstått i företaget efter införandet är förbättringar i det organisatoriska arbetet, det har blivit mer ordning och reda i verksamheten och miljöarbetet har systematiserats. Miljöprestanda har ännu inte förbättrats men kommer troligtvis att göra det i framtiden eftersom förståelsen för miljöarbetet har ökat och miljön anses vara en del av det dagliga arbetet.
  • Den lokala ledningen har tillsatt tillräckligt med resurser, stöd och engagemang för miljöarbetet, vilket är viktigt för ett lyckat miljöarbete. Den lokala ledningen hade behövt mer stöd och resurser från stödfunktioner under införandet.
  • Information kan förbättra anställdas delaktighet och attityd gentemot miljöledningssystem. Behov av utökad information till medarbetare, entreprenörer och andra inblandade i företagets verksamhet har framkommit.
  • Utbildningen som getts i samband med införandet av miljöledningssystem anses ha varit givande. Det har varit bra med den anpassade utbildning som gavs i Svappavaara. Visst behov av ytterligare utbildning framkom.
  • Införandet har underlättats av att LKAB redan arbetade efter kvalitetsledningssystem. Miljö, arbetsmiljö och kvalitet hör ihop på ett naturligt sätt i Svappavaara och därför anses det positivt med integrerade revisioner.
  • Anställda är delaktiga i miljöarbetet utifrån befattning. Anställdas delaktighet är en förutsättning för att lyckas med att införa och driva ett miljöledningssystem samt förbättra miljöprestanda, det är därför viktigt att försöka öka anställdas delaktighet. Ett sätt att åstadkomma ökad delaktighet är att bryta ned detaljerade miljömål och anpassa dem till den enskilda arbetsplatsen. Detta ökar också integreringen av miljöledningsarbetet i det övriga arbetet.

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Införande och effekter av miljöledningssystem i LKAB Svappavaara: med avseende på organisationens mottagande

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-01-01]   Införande och effekter av miljöledningssystem i LKAB Svappavaara: med avseende på organisationens mottagande
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=39345 [2024-05-10]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×