Charles Robert Darwin

2 röster
10019 visningar
uppladdat: 2005-04-11
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Jag har valt att skriva ett arbete om Charles Robert Darwin och om hans teori om evolution. Och han vågade komma med sådana teorier, som gjorde honom känd. Och jag ville veta mer om han liv och teori.


Barndom

Charles Robert Darwin föddes i England den 12 februari 1809 i en liten stad, som ligger i Shrewsbury. Hans pappa hette Robert Darwin som var läkare och framgångsrik. Och mamma Susanna som var hemmafru. Hon dog när Charles var nio år gammal, och han kunde inte känna sin mamma så bra. Erasmus Darwin som var farfar till Charles, han var en känd vetenskapsman under sin tid i England. Våren 1817 började Charles i skolan i Shrewsbury. Charles var mycket lat i skolan, och hade mycket svårare att lära sig saker och ting. Han var mycket besvärligt elev tyckte lärarna. Och han tyckte att de flesta ämnen var lång tråkiga och han hade mycket dåligt betyg. Om Charles hade varit i tonåren idag så skulle hans betyg aldrig räckt för att komma in i gymnasiet. Han var en skam för hela familjen. Hans föräldrar skämdes över honom. Charles var inte intresserad av andras intresse, då skaffade han sig ett eget intresse, som inget barn hade önskat sig. Att samla på djur, växter, stenar och m.m.

Han gick ut och studerade naturen och samlade allt som såg intresserad ut. Varken hans bror eller hans systrar hade något intresse för sådant. Som barn var han pigg på att hitta på spännande saker. En dag plockade han en massa frukt från sin fars fruktträd, sedan gömde han den i buskarna och sprang in i huset och berättade med andan i halsen att han hade hittat en massa stulen frukt.

Som barn var han väldig obegåvad, En dag fick Charles dålig samvete det han har gjort i sin barndom. Några år senare började han i skolan i Shrewsbury, Han började när han var vid nio års ålder och slutade när han var sexton år. År 1825 flyttade Charles till Edinburgh för att läsa medicin. Hans pappa blev mycket stolt över sin son och kunde gå till sina vänner och säga att Hans son läser medicin.

Medicin var inte lätt linje, det var den svåraste linjen i den tiden. Men Charles tröttnade på lektionerna, han tyckte att det var långtråkiga lektioner, och stod inte med ut att se när patienterna opererades utan bedövning. I den tiden fick patienterna bita på nåt när de opererades. Så han övergav studiet om medicin. Det blev lätt för Charles att sluta med medicin studiet, men hans far var besviken, det blev en besvikelse för hans far, hans fars stolthet var över. År 1827 kom han istället in vid Christies College universitet i Campbridge där han tänkte avlägga en vanlig examen, för att sedan studera till präst.

Han träffade två män som var professor i universitet. Adam Sedgwick som var geolog och John Stevens Henslow som var biolog. De två männen hade stort betydelse för Charles framtid. Detta gjorde att Charles blev mer och mer intresserad av naturen. Professor Henslow hjälpte Charles ganska länge. Han hjälpte honom att ge Charles ett bättre självförtroende och samlade av prover från växt djur.

Men för att klara det, var han tvungen att läsa två böcker av biskop William Daley. Den ena var ”View of the Evidences of christiany” och den andra var ”Natural Theology” Dessa böcker menade att det var Gud som skapat allt. Ny trodde han att allt som stod i bibeln var sant. Charles började tappa intresset att bli präst. Charles var 22 år när han tog examen.
John Stevens Henslow rekommenderade med obetalt resa på en vetenskaplig expetition runt jorden. Resan betydde mycket för Charles. Han var mycket intresserad av växter och djur, så han skulle jämföra växter, djurarter och utforska dem. Han kunde åka genom att övertala sin pappa flera gånger. Fadern blev ännu besviken när sonen inte hade velat följa hans fotspår.

Den 27 december 1831 seglade fartyget HMS Regale i väg. Resan visade sig att den skulle bli en av de viktigaste i vetenskapens historia. Nu hade Charles fyllt med drömmar att verkställa. Han förväntade sig mycket av resan, och resan skulle stärka hans teori. Han la också mycket tid på utdöd fossil och levande organismer. De seglade över Atlanten mot Sydamerika och kom fram till Brasilien. Där såg han den underbara naturen växter, stenar och utdöd fossil.

Charles fick se rader av halvnakna slavar, som arbetade med att lasta och lossa fartyget i hamnen, och hans uppfostran hade fått honom att avsky allt vad slaveriet heter. En gång när Charles och Fitzroy var i land, blev Charles alldeles förvånad då kaptenen slog en liten slavpojke. Anledningen var att slavpojken hade gett Darwin ett glas vatten som inte var riktig rent. En annan gång försökte Darwin prata med en slav på spanska och viftade med armarna för att göra sig bättre förstådd. Men slaven förstod honom inte och trodde att Charles tänkte slå honom till straff. Därför sänkte slaven armarna och höll fram ansiktet för att bli slagen.

Då blev Charles förvånad och visade sin vänskap. Men slaven förstod inte. En gång såg han hur en grupp soldater tog fast några slavar som försökte fly, men en av slavarna en kvinna, valde döden hon hoppade ner från en hög klippa. Charles hade fått höra att hans inställning till slaveriet skulle förändras så snart han fick se hur det fungerade i praktiken. Men man kunde inte vänta sig på slavarnas frihet. Om en slav sa till sin herre att han var olycklig och ville bli fri, då skulle han få stryk. Men efter ett tag i Brasilien fortsatte resan till kusten mot Galapagosöarna. Sedan fortsatte resan till Nya Zeeland och Australien, dör korsade de indiska Oceanen. Och kom tillbaka till Brasilien.

Charles samlade prover där de stannade. I Sydamerika hittade han en fossil. Det var en utdöd art som kallades för jättetrögdjuret, som var sex meter lång och levde från några miljoner år sedan. Charles fortsatte upptäcka saker.

Han såg att fossil, växter och djur inte alls stämde med andra professorernas teori, att alla arter skulle vara oförändriga. Han la märke till att vissa fossil av utdöda arter hade stora likheter med ny levande arter. På Galapagosöarna vid ekvatorns kust hade han märkt att varje ö hade sin egen sköldpadda, härmfågel och fink. Vissa arter var lik men skillnaden var att de hade olika färger. Charles undrade hur människan kunde stå i snö utan att ha på sig mer än några djurhudar till skydd mot kylan. Vid den tiden visste man att fossil var bevarade lämningar efter sedan länge utdöda djur och växter.

Det som var besvärligt för Charles att fossil var djupt liggande under jorden. Fossilexperten George Cuvier förklarade för världen att gudomliga katastrofer som var och en hade dödat alla livsformer på jorden, där efter hade ett bättre djur och växtliv skapats. I Galapagosöarna såg Charles fåglar, reptiler och andra djur. Han hade aldrig sett just dessa arter tidigare, det verkade bara finns på de här öarna. Skeppet vägde någonstans mellan 255-242 ton och var 27 meter lång och 7,5 meter brett. Det fanns 70 man med på skeppet. Medan skeppet satte kursen söder ut, började Charles fundera över, varför förändringar skett i naturen. I Argentina la han märke till att gräset inte var lika grovt där djuren fått bete, som det var på pampas. Nu började Charles utvecklings lära att ta form. Resan tog 5 år mellan 1831-1836.

År 1836 var Charles i England. Han började skriva ner sina idéer och enorma samlingar växter, stenar och fossil. 1838 läste han en bok som handlade om människans utveckling, boken var skriven av Thomas Malthus. Men efter att ha läst boken så förstod han att hur allt utvecklades. Sedan jämförde han direkt Malthus forskning med sina egna. Charles jobbade mycket med sin teori och forskning och skrev mycket. Eftersom han kom från en rik familj var han aldrig tvungen att ha något inkomst, utan kunde ägna allt sin tid åt forskningen. Charles fick hjälp av Richard Owen, som senare skulle bli en av hans främsta och värsta meningsmotståndare.

I januari 1839 gifte han sig med sin kusin Emma Wedgwood. De bodde i London i tre år, men strax efter han gifta sig, blev han mycket sjuk. Och de köpte så småningom ett eget hus ett par mil utanför London. Men ingen visste exakt vad som var orsak om hans sjukdom. Charles och Emma fick tio barn tre dog som spädbarn. I detta hus skulle Charles bo nu i resten av sitt liv. På 1840-1850-talet så arbetade han med sin forskning och skrev mycket i sin lyxiga villa. Men så småningom skrev Charles om arternas uppkomst. Som sedan kallades ofta för ”boken som skakade världen” Charles hälsa blev sämre, då kunde han bara jobba några timmar, mer kunde han inte jobba. Några månader senare skrev han fler böcker om arternas uppkomst. Professor Albert Russel Wallace gick med på att Charles skulle fortsätta med teorin ensam. Eftersom Charles hade mycket mer material. Invånarna blev ännu mer rasande på boken som Charles skrev om arternas uppkomst. Eftersom på boken stod det att allt som stod på bibeln var inte sant. I bibeln stod det ungefär hur Gud skapat allt.

Det blev inte lätt för Charles att acceptera folket att teorin är sant. Många av hans vänner vända ryggen och ville inte veta något om Charles. Folket trodde inte på Charles, Men bara några vetenskapsmän. Det var inte bara folket som blev rasande, Kyrkan också. Folket såg Charles bok som Gud inte hade makten över världen längre. Så folket accepterade inte Charles längre. De hatade honom hans kusiner också.

Men det på...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Charles Robert Darwin

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2005-05-12

    Bra skrivet, intressant text.

Källhänvisning

Inactive member [2005-04-11]   Charles Robert Darwin
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3935 [2024-04-25]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×