Kuba demokrat eller diktatur

9 röster
18887 visningar
uppladdat: 2005-04-12
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
1. Inledning

Från början tänkte jag att jag skulle skriva ett arbete om Kina men när jag tänkte efter så måste jag säga att jag inte har en personlig relation till Kina. Däremot Kuba har jag alltid varit väldigt intresserad av plus att min syster har varit där två gånger och berättat en hel del. Kuba har dessutom en väldigt intressant historia som är värd att läsa mer om. Ett problem med att skriva om Kuba, som jag viste redan innan, är att den mesta information som finns om Kuba är väldigt vinklad till och med dom historiska bitarna är ibland vinklade.


1.1 Problemformulering
Fidel Castro har styrt Kuba sedan revolutionen många är för Castro men många är också emot honom. Huvuddelen av dom som är emot Castro och hans regim har aldrig upplevt tiden före och har då inget att jämföra med. Det blir lätt att då bara se det negativa som exempelvis blockaden och att man inte har så mycket yttrandefrihet. Dom positiva sakerna med en kommunist diktatur så som att utbildningen är gratis och att klass skillnaderna är små är lätta att förbise då dom flesta ser det som en självklarhet. Många kubaner ”flyr” till Florida och den kvot som kubanska regeringen har satt för hur många som lagligt får åka till U. S. A. varje år är alltid full.


1.2 Syfte

Jag valde att arbeta om Kuba på grund av att jag ville lära mig mer om landet, historien och dom stora kubanska männen. En annan anledning är att jag ofta får frågor om vem ”Che” är och jag måste faktiskt erkänna att innan jag skrev det här arbetet visste jag inte riktigt…


1.3 Frågeställningar

Vad kommer att hända när Fidel dör?
Vem är Fidel Castro?
Hur såg Fidel Castros liv ut innan han träffade Che Guevara och vad tyckte han då?
Vem var Che Guevara?
Hur såg Kuba ut innan revolutionen?
Hur styrdes Kuba innan revolutionen?
Vad baserar sig Kubas ekonomi på och hur ser den ut?
Hur kommer det att gå för Kuba i framtiden?
Hur har U. S. A. påverkat Kubas Utveckling?
Vad kommer Kubas ekonomi grunda sig på i framtiden?
Hur ser kubanernas vardag ut?
Vad är en demokrati?


1.4 Källkritik

Dom flesta texter som finns om Kuba är väldigt vinklade antingen är dom strikt emot Castro eller så är dom väldigtpositiva till Castro. Det är otroligt synd att jag inte förstår spanska för då hade man kunnat läsa kubanska sidor om Kuba. De internetsidor som jag har läst på är bara engelska och i vissa fall svenska. Det innebär att det är amerikanare eller svenskar som skrivit och då är det ganska så Castro fientligt med undantag från www.Chelives.com och www.WordIQ.com. Che lives är för Castro och WordIQ är överraskande neutrala.


1.5 Metod

Från början ville jag jobba med Kina men efter ett tag så bestämde jag mig ändå för att skriva om Kuba. Detta gjorde att jag kom igång lite sent. När jag berättade hemma att jag skulle skriva om Kuba sa min mamma att Annika (min syster) hade skrivit ett arbete om Kuba på gymnasiet. Så jag letade rätt på det och mycket av det som står i arbetet som handlar om hur människorna och stämningen är på Kuba är taget därifrån. Att hitta information om Kuba var inte särskilt svårt, det var svårare att veta vad man ska skriva om för det finns så mycket. Därför fick jag vara väldigt noga med att följa frågeställningarna och dispositionen. Ibland märkte jag att jag hade skrivit om saker som jag inte hade tänkt skriva om och då var jag tvungen att stryka något från dispositionen Den historiska biten om Kuba var den lättaste biten att skriva med tanke på att det inte finns några ställningstaganden att göra och att man kan lita på det mesta som man läser. Efter det att jag skrivit ihop den historiska biten så skulle jag börja skriva om Che Guevara Fidel Castro och Raul Castro då hittade jag en jättebra hemsida (www.wordIQ.com) där man i princip kunde hitta information om alla kända människor genom tiderna. När jag hade skrivit både den historiska delen och om männen så upptäckte jag att jag hade skrivit sak flera gånger så jag satt en hel kväll, 4.5 timme, och rättade och klippte och klistrade för att det skulle stämma och inte vara upprepande. Så började det riktigt svåra, att skriva diskussion. Diskussionen i mitt arbete är en blandning mellan mina och andras åsikter. Jag har också försökt väcka tankar och nya frågor om Kuba och dess framtid.


1.6 Begrepp och uttryck

”Den speciella perioden” är tiden från det att Castro började tillåta kubaner att inneha utländsk valuta så som dollar ända fram tills idag. ”Den speciella perioden” ska avslutas när Kuba är så industrialiserat att dom klarar sig utan turismen.

”Embargot” handelsblockaden mellan U. S. A. och Kuba


2. Kuba, ett land i Västindien

Kuba är ett land i Karibien och består av en ö på cirka 114 500 kvadratkilometer samt några andra småöar. Den största bebodda ön är Isla de Pinos. Kuba har grannländer åt alla håll österut ligger Haiti och dominikanska republiken, i norr ligger Florida och USA väster ut ligger Mellanamerika och Mexico. Kuba är en ganska så ”platt” ö och den högsta toppen ligger 1980 meter över havet. Klimatet på Kuba är tropiskt och temperaturen ligger på mellan 22 och 28 grader Celsius. Cykloner är inte ovanliga på Kuba. Det regnar ungefär 1500 millimeter per år.

På Kuba bor det ca 11,180000 människor och sjuttio procent av dem är vita och kommer ursprungligen från Spanien. Resten av befolkningen är svarta eller mullater. Huvudstaden på Kuba är Havana (La Habana) som också är den största staden med cirka 2.1 miljoner (2 100 000) invånare.

Andra stora städer på Kuba är Santiago de Kuba, Santa Clara och Guantanamo. Cirka sextio procent av Kubas befolkning bor i städer.


2.1 Massmedia

På Kuba finns det två stycken olika tidningar, ”Granma” och ”Juvetad” de kommer ut varje dag och är statligt ägda båda två detta är ett sätt för staten att kontrollera vad Kubanerna får veta. Det finns också fem stycken Tv och radio stationer som sänder över hela Kuba. Det finns även ett antal stationer, mest radio, som sänds av exilkubaner från Florida, dessa kanaler är ofta Castro fientliga och är olagliga. På Kuba finns det bara en enda bank och det är Kubas nationalbank (Banco nacional de Cuba).


3. Tre män som betytt mycket för Kuba

3.1 Fidel Castro

Dr: Fidel Alejandro Castro Ruz föddes 1926 i en stad vid namn Birán. Hans familj var djupt troende praktiserande katoliker. Fidel har studerat mycket i sitt liv. Han gick på Jesuits grundskola och efter det flyttade han in till Havanna och studerade på Colegio Belén (ungefär gymnasium). Senare studerade han på Havannas universitet för att bli jurist.

Det var på grund av eller tack vare hans juridiska utbildning som det som hände hände. När det kommunistiska partiet på Kuba bildades förbjöd Castro alla som var troende att vara med i partiet. Castro själv är ateist och har inte varit praktiserande katolik sedan han var barn. Idag är Fidel Castro president i statsrådet och president i minister rådet. Många kubaner ser honom som en far och vill inte tänka på vad som kommer att hända när han dör.


3.2 Che Guevara

Ernesto Rafael ”Che” Guevara de la Serna föddes i Argentina den 4 maj 1928. I hans födelseattest står det 4 juli förmodligen för att dölja att hans mamma hade varit gravid i tre månader innan hon gifte sig med hans pappa.

Che Guevaras pappas morfar utvandrade från Irland under 1800-talet. Che var äldst av fem syskon och växte upp i den vänstervridna övre medelklassen i Rosario. Han började läsa medicin vid Buenos Aires universitet och avslutade sina studier 25 år gammal år 1953.
Mitt i sina studier hade han tagit ett friår och rest runt i Sydamerika på en motorcykel tillsammans med en kompis. Det var under den resan som han fick sin politiska uppfattning, de två viktigaste sakerna var att han trodde att USA var källan till vad som hände i Sydamerika och att väpnad kamp var det enda sättet för dom fattiga att ta tillbaka vad som var deras. Che hann med tre revolutioner under sin livstid Kuba, Kongo och Bolivia.

Efter revolutionen på Kuba blev han högsta chef för Kubas nationalbank och industriminister senare blev han också fängelsedirektör. Han var många gånger i Moskva och förhandlade om olika saker.

Che Guevara ville att Fidel Castro tillsammans med den kubanska armén skulle hjälpa till att genomföra revolution i Bolivia. Men Castro ville inte det så Che Guevara sa upp alla sina plikter på Kuba och även sitt kubanska hedersmedborgarskap och åkte till Bolivia.

Che var i Bolivia främst för att utbilda Comunistas Bolivianos Nativos som var den bolivianska kommunist rörelsen. De kämpade mot den bolivianska armén från början, men efter ett tag la sig USA och CIA i och det var det som gjorde att det blev svårt.

Revolutionen tog slut fort när en förrädare avslöjade deras läger för den bolivianska armén och dom omringades. Che tillfångatogs och avrättades hans sista ord var: Jag vet att du skall döda mig, gör det fegis, du skall bara döda en man.


3.3 Raul Castro

Raul Castro Ruz föddes 1931 den 3 juni fem år efter Fidel Castro. Raul deltog aktivt i studentstriderna även innan Batista tog makten över Kuba. Han medverkade i attacken mot Moncada barackerna för det fick han 1 år och 10 månader i fängelse han kom lindrigt undan i jämförelse med Fidel som fick 15 år. Idag är Raul andra sekreterare i centrala kommittén och vicepresident.


4. Kubas historia

4.1 För revolutionär historia

Den tredje augusti 1492 seglande Christoffer Columbus från Spanien och han kom till Kuba den 12 oktober samma år. När han såg det som skulle bli Kuba beskrev han ön som: ”Det härligaste ett öga kan skåda.” Eftersom Columbus var spanjor blev Kuba en spansk koloni. Ön förblev en spansk koloni ända fram till 1898 då Kuba togs över av USA som en följd av spansk-amerikanska kriget.

USA hade bara kontrollen över Kuba i fyra år fram till 1902, då blev Kuba självständigt. Men självständigheten var bara officiell. På riktigt så hade USA makten på grund av det stora inflytandet på den ekonomiska marknaden och militären. En annan anledning till att USA hade så mycket makt kan ha varit att dollarn var en ”säkrare” valuta.

1952 ägde den första av två revolutioner rum på Kuba. Fulgencio Batista tog makten över landet. Han hade haft makten sedan 1933 på grund av att han var överste i Kubas armé.


4.2 Revolutionen

Fidel Castro försökte kort efter det att Batista tagit makten avsätta honom i domstol. Då utnämnde sig Batista till diktator och fallet blev nerlagt. Efter det bestämde sig Castro för att göra något åt regimen med hjälp av väpnad kamp.

De var 165 män som skulle anfalla Moncada kasernen, det var planerat att anfallet skulle börja klockan kvart över fem på morgonen den 26 juli. En bil med sergeantsklädda rebeller körde upp framför grinden och skrek åt vakten att öppna grinden för generalen kommer. Vakterna ställde sig i givakt då tvingade rebellerna dom att lämna ifrån sig vapnen. Tanken var att andra rebeller samtidigt skulle smyga sig in på området och samtidigt rusa in i logementet. I den stunden kom en armésergeant ut ur ett av husen han såg vad som hände och larmade dom andra. Åtta rebeller och cirka 20 regerings soldater dog. Regeringssoldaterna hade inom en vecka spårat 61 rebeller och torterat dom till döds.

Fidel Castro, Raul Castro och tio till blev förda till ett fängelse. Två månader senare höll Fidel sitt kända försvarstal som avslutas med frasen: Döm mig, det betyder in ingenting. Historien skall frikänna mig. Han blev dömd till 15 års fängelse men de blev alla frisläppta inom två år i allmän amnesti. Efter att Fidel blev frisläppt var han tvungen att gå i exil på grund av att många ville se honom död, även Batista hade gett order till den hemliga polisen att döda Castro.

Bröderna Castro (Fidel och Raúl) träffade Che Guevara i Mexico City när dom förberedde deras återkomst till Kuba för att ta över ön. Che blev medlem i vad som kallades 26-juli rörelsen och han var den enda personen som inte var kuban. Det var Che Guevara tillsammans med Fidel Castro som planerade revolutionen.

I december 1956 inledde Fidel anfallet mot Kuba det var cirka 80 rebeller bland andra Raul Castro och Che Guevara. Men Batista hade blivit förvarnad om att de kom. 50 000 soldater jagade dem över Kuba. Efter fyra dagars jakt blev rebellerna omringade, undertiden som de sov, av regeringssoldaterna. De öppnade eld och kastade granater, trots det så dog bara tre av rebeller resten flydde. Inom ett par dagar hade blev dom flesta fångade. De åtta som överlevde flydde upp i Sierra Maestra berg, senare kom det nio till som hade lyckats fly.

När 26-juli rörelsen hade kontroll över Sierra Maestra på Kuba agerade Che som bödel och det sägs från olika källor att han under sin tid på Kuba avrättade, personligen, mellan 500 och 1700 politiska fångar, spioner och oliktänkande.

Efter ett halvår hade Fidel med hjälp av bönderna i Sierra Maestra lyckats utöka rebelltruppernas antal till 300. Castro lurade hela världen inklusive Batista att rebellerna var många fler än vad dom egentligen var. Det gjorde man genom att bjuda in en amerikansk journalist och under intervjun bytte hans soldater kläder med varandra och gick förbi bakom, man lurade också journalisten och sa att det fanns många fler läger uppe i bergen.

Den första april 1958 tyckte Fidel att dom var till räckligt många för slutoffensiven. Under slutoffensiven växte rebellernas antal till cirka 3000. Den 31 december flydde Batista och alla höga officerare, maffiabossar, politiker, affärsmän, poliser och godsägare. När Havanna togs över var Fidel Castro själv i Santiago och där höll han sitt första offentliga tal som ledare för kubanerna.
I en intervju som Fidel gjorde under revolutionen sa han att våra tankar är varken fascistiska eller kommunistiska vi vill bara ha fria val på Kuba. Efter revolutionen sa han att vi inte har tid med fria val och annan demokrati nu ska vi bygga upp det här landet. Efter några år sa han att Kuba skulle byggas upp efter en Marxist-leninistisk modell, det är samma system som forna Sovjetunionen använde.


4.3 Efter revolutionen

Castro bestämde att alla amerikanska storföretag på Kuba skulle tillhöra Kubanska staten och som följd av det bestämde USA: s regering att all handel med Kuba ska förbjudas.

Kuba blev invaderat år 1961 av 1350 exil kubaner, exilkubanerna var tränade av CIA i Bolivia och meningen var att man skulle störta Castro. Detta invasionsförsök kallas Grisbukten. Man landsteg i Kubas sydligaste bukt och man tänkte sig att man skulle få stöd av befolkningen för att sedan ta sig till Havanna. Man fick inget stöd från befolkningen och sanningen var att Castro viste redan innan om invasionen och hade fängslat 35 000 personer som man mistsänkte skulle ansluta sig till exilkubanerna. 19 exilkubaner dödades och resten tillfångatogs nio ställdes inför rätta och fem avrättades.

CIA var säkra på att kubanerna skulle hälsa dom som hjältar och ansluta sig till dom men det gjorde dom inte. Anledningen till att USA inte skickade in amerikanska militären var att president John F Kennedy var felunderrättad. Ingen hade velat säga till honom hur stort motståndet var och han underskattade kubanerna rejält. Attacken blev ett totalt misslyckande och USA gjorde inga nya försök. Än idag är förbindelserna mellan Kuba och USA kyliga.


4.4 Blockaden

Efter det att den nya kubanska regeringen med Fidel Castro i spetsen hade förstatligat alla amerikanska företag så hämnades USA. De slutade sälja olja till Kuba och USA upprättade en handelsblockad. Det innebär att all handel mellan dom två länderna är förbjuden. Alla fartyg som seglar till Kuba svartlistas och även ett par länder i Västeuropa anslöt sig till blockaden. Det betydde att Kuba förlorade en gigantisk sockermarknad. Dagen efter USA: s införande av blockaden och socker exportens slut tog Sovjet över hela leveransen av socker och Sovjet började exportera olja till Kuba. Kuba hade länge ett avtal med Sovjet som innebar att Sovjet skickade olja till Kuba och att Kuba skickade socker och andra jordbruks produkter till Sovjet. Under tiden som Sovjet fanns hade Kuba inget problem med handelsblockaden.

När Sovjetunionen kollapsade år 1991 förlorade Kuba sin stora marknad och sitt bistånd från Sovjet. Idag beror en hel del av Kubas fattigdom på att dom inte har några exportländer. Kuba är det typiska ulandet i den meningen att dom har koncentrerat sig på en enda gröda; sockret. Kuba har två andra varor som jag tror skulle bli väldigt populärt i både USA och andra länder; rommen och cigarrerna. Om Kuba inte hade haft handelsblockaden hade dollarna förmodligen strömmat in. Många ungdomar på Kuba vill att USA ska upphäva blockaden men samtidigt finns det en risk att det bildas en överklass av dom som handlar med amerikanska företag. Redan idag finns det en uppdelning mellan dom som har tillgång till dollar och dom som inte har det.
Kuba står inför många stora förändringar och frågeställningar som; Vad händer när Fidel dör? Kommer blockaden att upphöra? Hur ska man i längden klara sig utan sovjetstatens stöd? Kommer det att vara ett fortsatt kommunistiskt styre? Svar på dessa frågor kommer vi tids nog att få reda på.


5. Diskussion och slutsatser

5.1 Diskussion

Jag har hört innan jag började arbeta om Kuba en hel del om dom kubanska frihetskämparna jag tror att, på grund av att jag har växt upp i en vänstervriden familj, jag har haft en väldigt vinklad bild av dom och hela situationen på Kuba. Därför blev jag väldigt förvånad när jag läste om vissa saker till exempel fånglägren i början av Castros styre. Samtidigt var det bra för att jag fick en mindre vinklad bild av Kuba.


Hur kommer det att gå för Kuba i framtiden?

Vilken roll spelar Castro för Kuba? Castro känns på något sätt evig om man tanker på att majoriteten av Kubas befolkning föddes efter det att han tagit makten på Kuba. Detta är något som missgynnar Castro med tanke på att den yngre delen av kubanerna inte kan jämföra med tiden innan. Då det sociala skyddsnätet inte existerade och ingen demokrati fanns. Många av dom som växt upp under Castro ser det som är bra så självklart att det blir väldigt lätt att se dom negativa sidorna så som att yttrande friheten och att dom inte kan resa som dom vill.


Hur har U. S. A. påverkat Kubas utveckling?

U. S. A. har i alla tider sedan Kuba blev en spansk koloni haft ett finger med i både kubansk inrikes och utrikes politik. Under Castros tid på Kuba har U. S. A. haft en handels blockad mot Kuba. U. S. A. påstår att blockaden är till för att tvinga Castro att införa fria val. Jag tror att Castro använder sig av blockaden för att svetsa samman det kubanska folket mot U. S. A. och kapitalismen. U. S. A. har också på många andra sätt försökt att få bort Castro. Dom har bland annat förgiftat en låda med Fidels favorit cigarrer. CIA har också förutom invasionen av grisbukten bombat ett kubanskt sockerbruk. Kubanska högsta domstolen kräver nu ersättning för dom som har dött och även för sockerbruket som blivit bombat samtidigt så kräver dom att U. S. A. ska sluta lägga sig i Kubas inrikespolitik. Än idag stöder U. S. A. olika grupper på Kuba som är emot Castro.


Vad kommer Kubas ekonomi att grunda sig på i framtiden och hur ska invånarna få mat för dagen?

Fidel Castro sade i början av den speciella perioden att Kuba skulle använda pengarna som man fick från turismen till att industrialisera landet så att man senare kunde avveckla turist industrin. Kubas mål är att till slut vara helt oberoende av alla andra länder, detta tror jag är helt omöjligt för inget land kan isolera sig helt. Människor i landet vill alltid resa och det finns alltid någon som tycker annorlunda.

Hur hade Kuba sätt ut idag om inte revolutionen hade genomförts?
Det är väldigt svårt att veta med tanke på att det ända icke kommunistiska Kuba som vi kan jämföra med är det som fanns på 1950 talet och ett icke kommunistiskt Kuba hade nog utvecklats på 50 år eller så hade någon annan tagit makten.


Hur ser kubanernas vardag ut?

Något som är väldigt viktigt att förstå är att kubanerna lever ett relativt vanligt liv som du och jag. Något som är speciellt med kubanerna är att dom pratar väldigt mycket politik hela tiden och att dom faktiskt har rösträtt. Dom röstar cirka en gång i månaden om allt möjligt. Då röstar man främst i delstaterna om alla möjliga småsaker. En ganska så felaktig bild som många har om Kuba är att man inte får prata om politiska saker. Tvärtom så får man, enlig min syster prata hur mycket man vill bara man inte går till aktion.


Vad är demokrati?

Många av oss i västvärlden ser det med demokrati ganska så svart och vitt. Jag skulle vilja säga at om demokrati - diktatur är svart och vitt så ligger Kuba i gråzonen. Bara det faktum att man inte har fria val tycker inte jag gör att man kan säga att Kuba är en diktatur. Andra saker som att det är lika lätt för alla att utbilda s...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Kuba demokrat eller diktatur

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2009-05-14

    Tycker du och din syrra alltså att de råder "rådde" demokrati på Kuba?? trots att det bara fanns en regering att rösta på - Castros!! Två legala tevekanaler, få tidningar osv??? hmm... det du skriver om vinklad information, så är det ju med allt vi läser. Det kallas att DU som skribent ska vara KÄLLKRITISK!

Källhänvisning

Inactive member [2005-04-12]   Kuba demokrat eller diktatur
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3947 [2024-03-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×