Neverwhere

2 röster
5402 visningar
uppladdat: 2005-04-14
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Newerwhere är skriven av författaren Neil Gaiman. Han skrev den samtidigt med att serien spelades in. Newerwhere är hans första bok som har tryckts på svenska. Nail Gaiman föddes i England år 1960. Idag bor han tillsammans med sin familj i Minneapolis i USA. Newerwhere kom ut på engelska 1996 och trycktes första gången på svenska 1998.

Richard Mayhew en man i medelåldern, levde ett normalt liv i London. Ett jobb, en lägenhet och en flickvän Jessica som han mött för 3 år sedan på en båttur i Frankrike. De hade förlovat sig för 18 månader sedan. En kväll när Richard och Jessica var på väg till en middag med Jessicas chef, såg Richard någon ligga på trottoarkanten. Det visade sig vara en ung sårad tjej. Richard bestämde sig för att hjälpa den unga tjejen, trots Jessicas motstånd och hot om att göra slut. Och drogs in i en värld han inte ens kunnat fantisera om.

Richard har den senaste tiden haft en mardröm som utspelar sig i en stor labyrint, i drömmen har det också funnits en stor best. Besten kommer springande mot honom och när han hoppar mot Richard vaknar han. Door en ung tjej från undre London, hon kommer från det före detta framstående huset Arch. Hela Doors familj blev mördade, Door hade tur, hon var bortrest när hennes familj mördades av Mr. Croup och Mr. Vandemar. Door flydde från dem när Richard hittade henne på trottoaren i London. Door försöker hitta personen som anlitade Mr. Croup och Mr. Vandemar. Markis de Carabas har en stor skuld till Doors pappa, eftersom Door är den enda levande kvar i huset Arch är det till henne han står i skuld till. Hunter är den bästa livvakten i hela undre London. Hon har dödat odjur över hela jorden, bl.a. alligator ”kungen” i ”undre” New York. Hon säger att när man dödar ett odjur får man en del av dess styrka, snabbhet, reflexer och sinnen. Mr. Croup och Mr. Vandemar är bästa och dyraste yrkesmördarna i undre London, ifall du vill att någon ska dö en smärtsam död och du är mycket rik är det Mr. Croup och Mr. Vandemar du ska vända dig till. Mr. Croup och Mr. Vandemar är ”halvdödliga”, de känner inte smärta som vi människor och de har levt i hundratals år. Deras senaste jobb var för 400 år sedan då de brände ner ett kloster, med munkarna kvar inuti. Man kan säga att de är lite galna eftersom de njuter av att döda och utsätta folk för tortyr och andra hemska saker.

Newerwhere utspelar sig i London och det så kallade undre London. Undre London är en mörk plats där de saker vi människor glömt hamnar, statyer, gamla böcker, skrifter m.m. I undre London finns inte solen efter som det ligger under jorden. Tiden verkar också gå en aning snabbare där. Här lever det folk som har ”sjunkit” ner  glömts bort av resten av världen. Det finns även vackra platser i undre London, Earlens hov och ängelns Islingtons palats.

Newerwhere är en fantasy/thriller/äventyrs bok. Den är nog anpassad för lite äldre ungdomar eftersom språket är en aning lättare än vuxenböcker men ändå svårare än i ungdomsböcker. Newerwhere är inte en speciellt lång bok, bara 290 sidor. Det är enligt mig en lättläst bok. Jag kom in i handlingen utan några problem eftersom den börjar med en gång. Översättaren Hans Berggren har gjort ett bra jobb när han översatte boken. Jag hittade inte några ”svengelska” meningar som man kan göra i vissa böcker som översatts från ett annat språk.

När man läser boken får man mycket funderingar om undre London. I början av boken hålls man i mörkret, du får inte reda mycket om det som föregår, utan du får lära dig om det under bokens gång. Man funderar också över vad som är rätt och fel, vänskap och fiendskap, skulle du svika dem som har förtroende för dig?

Newerwhere är en av de bättre böckerna jag har läst på sistone, kort men bra. Det jag tycker är bra i boken är att den har många vändningar i sig. När man tror att man har listat ut...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Neverwhere

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2005-04-14]   Neverwhere
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3966 [2023-06-08]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×