Shakespeare

8 röster
28707 visningar
uppladdat: 2005-04-15
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Varför jag valde att jobba om Shakespeare.

Det första jag tänker på när jag hör hans namn, William Shakespeare, är pjäsen Romeo & Julia. Det finns många stora kärleksberättelser, t ex Pyramos, Tisbe, Orfeus och Eurydike. Men den största är nog Romeo & Julia, av William Shakespeare. Därför har jag valt att arbeta om William Shakespeare, eftersom han har mycket romantik, kärlek och passion i sina verk.


Lite kort fakta om Shakespeare

Den kanske största av renässansdiktarna var engelsmannen William Shakespeare(1564-1616). William Shakespeare föddes 23 April, 1564 i Stratford-upon-Avon i Warwickshire, nordväst om London. Man vet ganska lite om Shakespeares uppväxt och övriga liv. Några namnteckningar är de enda bevisligen autentiska proven på hans handstil. Ett enda brev till honom är i behåll. Men man vet att vid 18-års ålder, så gifte han sig med den 8 år äldre Anne Hathaway. Sju månader senare föddes dottern Susanna. 1585 föddes tvillingarna Hamnet och Judith. Tyvvär så avled Hamnet vid 11-års ålder. Hans ända pojke. En man vid namn Robert Green gjorde en häntydning som pekade på att Shakespeare kom till London år 1597. Då var Shakespeare ca 25 år. I London blev han ganska snart en känd teaterman. Shakespeare bygge ”Globe Theatre” år 1599 efter stora ekonomiska framgångar. Han bodde i London i ytterliggare 12 år. Efter det flyttade han tillbaka till Stratford-upon-Avon, där han avled år 1616.


Recension av Romeo & Julia

Författaren är såklart William Shakespeare. Han har inte själv kommit på berättelsen som de flesta andra berättelser han är känd för. När Shakespeare läste eller såg en bra berättelse i en bok eller i en pjäs, så gjorde han en egen version av den. Sen är det ju många som har gjort om Romeo & Julia. Det finns t ex många moderna filmer som är baserade på Romeo & Julia. T ex ”Romeo must die” av Joel Silver.

Jag har själv sätt filmen och jämfört den med den ursprungliga versionen. I grunden så är handlingen den samma. Men den italienska småstadsmiljön i Verona har ersatts med Oakland, en stad i delstaten Kalifornien. I Shakespeares version är det en konflikt mellan familjerna Montague och Capulet. I filmen har dessa ersatts med en chinesisk maffia och en afro-amerikansk maffia. En chinesisk ”kampsportssnubbe” har ersatta Romeo och en vacker mulatska har ersatt Julia.

Jag rekommenderar öppet till alla att se den. Jag tyckte att det var mycket fräckare och roligare med automatvapen och kamsport. Mer Action! Mindre romantik. Det gillade jag. Fast det är ju bara min åsikt.

Nu åter till Shakespeares version.
Berättelsen utspelar sig i 1400-talets Italien( då uppdelade provinser), närmare bestämt i staden Verona. De viktigaste personerna är naturligtvis Romeo, en sjuttonårig pojke och den fjortonåriga flickan Julia. Romeos och Julias familjer är dödliga fiender, pga. detta kan de inte visa sin kärlek öppet. Julias föräldrar har planerat att Julia skall gifta sig med Greven Paris. Hon trotsar detta beslut efter att ha mött Romeo på en maskeradfest.

Som sagt så är Romeos och Julias familjer fiender. Romeo råkar döda en av Julias kusiner i ett bråk. Detta försämrar såklart chanserna för att Romeo och Julia skall få vara tillsammans. Romeo blir landsförvisad, dvs. Han måste fly staden. Men först tillbringar de en natt ihop sedan Romeo klättrat upp till Julias balkong. När Romeo kommer tillbaka från sin flykt, hittar han Julia medvetslös. Han tror att Julia är död och tar därför självmord. Julia vaknar upp och finner Romeo död, i sin förtvivlan tar hon sitt liv. Familjerna Montague o Capulet blir så rörda av tragedin att de sluter fred.

Själv är jag inte så förtjust i Kärleksberättelser. Trots att jag kan vara ganska så romantisk av mig, det beror på vilken tjej jag är med.. Men Romeo & Julia gillade jag faktiskt. Berättelsen spelar känslorik tonårskärlek. Det visar att ungdomen inte har förändrats särskilt mycket sedan 1400-talet. Språket gillade jag dock inte, eftersom jag vet att ungdomar i den åldern inte skull...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Shakespeare

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-04-15]   Shakespeare
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4040 [2024-07-20]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×