Droger

2 röster
20916 visningar
uppladdat: 2005-04-15
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Lagar & Straff för Olika droger.

Många droger t ex narkotika är olagliga. Att använda narkotika är ett brott mot narkotikastrafflagen. Detta kan ge böter eller fängelse upp till ett halvt år. All användning av narkotika som inte är utskriven av läkare är ett brott mot narkotikastrafflagen. Blir du tagen för innehav av narkotika så tas medlet omedelbart i beslag.

I Sverige måste man vara 18 år för att köpa folköl i vanliga butiker (3,5 %). När man är 18 år får man också köpa alkohol ute på pubar, restauranger osv. För att få handla på systembolaget måste man ha fyllt 20 år. På systembolaget finns all dryck som innehåller mer än 3,5 % alkohol. Det är olagligt att sälja starkare alkohol i vanliga livsmedelsbutiker, kiosker osv.

Det finns många andra preparat man kan missbruka, t ex medel som man använder i vardagen som exempelvis tvättmedel. Det finns inga lagar som säger att dessa är olagliga att missbruka. Exempel: Butan som man använder i bla tändare. Aerosoler som finns i sprayförpackningar. Aceton, används som nagellackborttagningsmedel. Bensen, finns i bensin och används som sniffningspreparat. Terpentin, finns i skoputsmedel, fläckborttagningsmedel, målarfärg mm. Trikloretylen, finns i kontaktlim och används på kemtvätterier.


Alkohol

Alkohol är också en slags drog. Till och med vissa alkoholdrycker klassas som narkotika. T ex den ursprungliga engelska drycken Absinthe. Absinthe är en alkoholdryck med 70% volym. Den innehåller olika slags örter. Vissa av dom örterna innehåller Tujon. Tujon innehåller ett ämne som liknar det hallucinatoriska ämnet i cannabis. Absinthe, förbjöds redan på början av 1900-talet i Frankrike, Schweiz, Belgien och Holland. Först på senare år har den blivit förbjuden i Sverige. Men den är fortfarande laglig i T ex Tjeckien. Och smugglas årligen in av smugglare och privatpersoner.

Många brott hänger också ihop med alkohol. T ex alkoholsmuggling, hembränning av starksprit, försäljning till minderåriga mm. Det är kanske också Sveriges stränga alkoholpolitik som gör att denna typ av organiserad brottslighet ökar. Alkoholskatten är mycket hög i Sverige om man jämför med utomlands. Folk köper hällre billig sprit från en smugglare än att gå till systembolaget. Minderåriga köper alltså hällre från langare eller smugglare. Om man både hade sänkt åldersgräns och pris på alkohol. Hade denna typ av brottslighet minskat drastiskt.

Vi svenskar är uppe på europatoppen vad det gäller alkoholkonsumtion. Trots den hårda socialdemokratiska alkoholpolitiken. En genomsnittlig svensk dricker ungefär 6,5 liter alkohol per år. Då har man inte räknat med det övriga som alkoholdrycken innehåller, alltså 6,5 liter ren alkohol(etanol).

Även om staten tjänar mycket pengar på t ex Systembolaget. Så kostar alkoholproblemen mycket mer. Mellan 5 000 och 7 000 personer dör av alkoholrelaterade skador och sjukdomar varje år. Omkring en femtedel av alla som tas in på akutsjukvården har problem med alkohol. Och i den psykiatriska vården är 40 % av alla som tas in alkoholfall.

De som dricker tycker att det är mycket trevligt och avslappnande att dricka. Men ofta dan efter en fest eller liknande tänker de: Aldrig, aldrig igen.

Det som händer är att man får nåt som kallas en bakfylla. Alkohol är ett gift som kroppen inte tål speciellt bra. Förgiftningen märks inte förrän berusningen är över. Detta beror på att alkoholen innehåller medel som stimulerar hjärnan. När alkoholen förbränns och försvinner ut kroppen försvinner också stimulansen. Då blir nervsystemet extra känsligt, man kan då hjärtklappningar, svettningar, och ångest när man är bakfull. Detta kallas för abstinenser. Den värsta formen kallas för delirium tremens.


Effekter

Alla droger har olika ger olika effekter. Dvs. De påverkar kroppen på olika sätt. Det som påverkas mest i kroppen är levern och hjärnan. Det är levern som bryter ner alla gift i kroppen. Och alla droger ger ju förgiftningar och därför tar levern stryk. Hjärnan påverkas också. Den stimuleras olika beroende på vilken slags drog man använder. Vissa droger kan ge ökad t ex sexlust, minska smärtor genom att stimulera nervsystemet, göra en mer avslappnad mm. Självfallet har droger också biverkningar. T ex bakfylla som beskrivs tidigare i stycket om alkohol, försämrad inlärningsförmåga, skador på lever och andra organ mm.


Alkohol (etanol, etylalkohol) C2 H2 OH.

Framkallar beroende. Om man bara dricker lite alkohol ”lätt alkoholkonsumtion” minskar hämningarna och man känner sig mer självsäker. Om man dricker större mängder alkohol ”grov alkoholkonsumtion” dämpar det dom flesta sinnena. Smärtor kan minska, man kan få andningssvårigheter, man kan svimma av mm.

I Sverige räknar man med att 10-20 % av männen någon gång utvecklar alkoholberoende. Hos kvinnorna utvecklar ca 5-10 % alkoholberoende. Med en lätt mattematisk beräkning kan man konstatera: 10 + 20 / 2 = 15 5 + 10 / 2 = 7.5 + 15 = 22.5 / 2 = 11,25 .

Det betyder att 11,25 % av Sveriges befolkning någon gång utvecklat ett alkoholberoende.

Efter en berusning utvecklar man en ”bakfylla” som beskrivs tidigare i mitt arbete.


Amfetamin AAS (anabola & androgena steroider)

AAS bygger upp vävnader och andra muskler. Inom medicinen används den för att bygga upp just skadade muskler och vävnader. AAS liknar det kroppsegna hormonet kortisols som bygger upp muskler och vävnader. AAS motverkar också muskelnedbrytande medel( katabola medel).

Hjärnan påverkas också. Man accepterar hård träning lättare. Men AAS kan också ge bieffekter som trötthet och ökad aggressivitet.


Cannabis

Cannabis är efter alkoholen världens mest använda drog. Cannabis har använts som drog i flera tusen år. Man har hittat spår av att Inkaindianerna i Sydamerika redan använde drogen för 10 000 år sen.

Cannabis Sativa är en växt. Växtens blad täcks av en klibbig kåda. Denna kåda innehåller psykoaktiva substanser. S.k. Cannabinoider, i Cannabinoiderna finns substansen ”THC”(delta-9-tetrahydrocannabinol).
THC är ämnet som gör att man blir påverkad. Med slang: Hög.
Exempel på olika narkotikaprodukter som man tillvärkar av Cannabisplantan: Marijuana. Torkade blad som röks som cigarretter/cigarrer. THC innehåll 1-15 %. Hasch kakor som tillvärkas av kådan från plantan. Röks i pipa. Med slang: ”braja” ”holk” eller i cigarrett, med slang: ”Joint”. THC innehåll 8-15 %. Hascholja. Olja från växterna som droppas på tobak och röks som cigarrett. THC innehåll hela 40-60 %. Används som regel av missbrukare som varit beroende i längre tid. Om en person som aldrig missbrukat förut skulle använda en större mängd hascholja skulle förmodligen personen dö med tanke på det mycket höga THC innehållet.

När man använder cannabis kan man få hjärtklappningar, bli torr i mun och ögon och uppleva lätt yrsel. Detta händer under de första minuterna av berusningen. Berusnningseffekterna varierar från person till person. Efter en lite längre tid av intaget följer effekter som mild eufori, lyckokänsla, ökat självförtroende, ökat välbeffninade, man blir mer avkopplad och tidsuppfattningen ändras. Det känns som om tiden går saktare, olika färger och musik upplevs mer intensivt, man kan också uppleva hallucinationer.

Den som regelbundet använder cannabisprodukter kan få permanenta skador som permanent försämrad inlärningsförmåga. Om man använder cannabis ökar också risken att få diagnosen schizofreni.


Ecstasy, MDMA (metylen-dioxi-metaamfetamin)


Ecstasy, MDMA är ett amfetaminpreparat är stimulerande och har hallucinatoriska egenskaper. Det används mest av ungdomar i s.k. ”Ravepartyn”.

Den som tar MDMA känner starka eufori och kan känna sig förälskad i vem som helst och vad som helst i närheten. Man kan också drabbas av illamående och stark törst, muskelspänningar, kramp i käkarna, darrningar och svettningar, man kan också få illusioner om att föremål rör på sig eller att föremål blir större eller mindre. Bieffekter som man kan drabbas av kan vara oregelbunden hjärtverksamhet (arytmi), hjärtklappningar, blödningar och njursvikt kan inträffa vid större doseringar. Olika störningar i ”serotoninsystemet” i hjärnan kan uppkomma. Olika funktioner kan spåra ur. ”Serotoninsystemet” kontrollerar törst, hunger, kroppstemperatur mm. Eftersom ”serotoninsystemet” rubbas kan man dö av t ex värmeslag.


Heroin

Heroin kan ge en känsla av makt, styrka lycka. Därifrån namnet ”heros” som betyder hjälte på grekiska.

LSD

LSD är en drog sammansatt av 2 olika medel. Psilocybin & meskulin. Psilocybin är ett medel som finns i en svamp. Meskalin kommer från en mexikansk kaktusväxt.

LSD är ett psykosframkallande medel. Användaren kan få hallucinationer.
Effekterna är ganska ökända men forskare har kommit fram till att LSD inte är beroendeframkallande.


Kokain

Kokain säljs på den illegala marknaden i form av vitt pulver. Missbrukare intar medlet genom att sniffa eller snusa det. Man kan också injicera det uppvärmt och utblandat med vatten i en spruta.

När man använder kokain får man en känsla av starkt förhöjt stämningsläge, vällust(eufori), sexuell stimulering. Man får ett ökat självförtroende och ökad arbetsförmåga.

Ungefär en timme efter intaget kommer känslor av beklämning och ångest.
Kokain har givits till soldater i krig för att de skall bli mer motiverade och för att de skall orka mer. Kokain dämpar också hungern. Det används bl.a. av amerikanerna under Vietnam-kriget. Det tillsattes t ex i Coca Cola.


Morfin C17 H19 NO3

Ingår i gruppen opioider och är narkotikaklassat. Morfin ger en smärtstillande effekt. Används därför inom sjukvården. Har också använts i många krig, främst andra världskriget.


Nikotin C10 H14 N2

Nicotiana Tabacum eller Nicotiana Rustica är det latinska namnet på tobaksplantan som man framställer tobak av. Man röker eller snusar tobaken. På så sätt absorberas nikotinet av lungorna eller av munslemhinnan. Nikotin är en psykoaktiv drog som tas upp av receptorer i hjärnan. Då detta sker frisätts en substans som heter Noradrenalin.

Noradrenalinet är stimulerande och ökar välbefinnandet och gör så att man känner sig bättre till mods. Nikotinet påverkar nervcellerna i hjärta, blodkärl, andningsvägar och i skellettmuskulaturen. Puls och blodtryck stiger. Nikotinet är också beroendeframkallande.


Opioider

Opioider är en samlingsbeteckning på smärtstillande ämnen som värkar på ”opioidreceptorer” som finns i kroppen.
Opioider delas upp i 3 grupper:

1) Endorfiner, kroppsegna ämnen som dämpar smärtimpulser.

2) Opiater, ämnen från opiumvallmo t ex morfin & kodein.

3) Syntetiskt framställda, morfinliknande preparat. T ex metoden & petidin.

Alla opioider kan ha en euforiserande och beroendeframkallande effekt. Kan också ge abstinens. Alla opioider har också en kraftig smärtstillande effekt. Men om det doseras i stora mängder kan det hämma andning, ge pupillsammandragning och förstoppning.

Råopium är en mjölkaktig vätska, s.k. ”vallmosaft”. Vallmosaften utvinner man ur opiumvallmon (Paparer somniferum). Opiumvallmon är en röd blomma. Man utvinner saften genom att på mitten snitta blommans frökapslar.

Opium innehåller ett 20-tal olika ämnen, bl a morfin, noskapin, kodein, papaverin och thebain. Man raffinerar vätskan för att framställa t ex morfin.

Heroin(diacetylmorfin) (som beskrivs tidigare i arbetet) är ett snabbvärkande morfin. Heroinet ger en större ”kick” och har därför blivit populär bland missbrukare.

Opium, morfin, morfinpreparat och syntetiska morfinpreparat är alla narkotikaklassade. De 2 populäraste preparaten på den illegala marknaden är heroin och metanden.

Opiumpreparat kan tillföras ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Droger

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2012-01-28

    inget om meskalin??

Källhänvisning

Inactive member [2005-04-15]   Droger
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4043 [2023-06-08]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×