Mitt Personliga Program

3 röster
10337 visningar
uppladdat: 2005-04-19
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Mitt Personliga Program

Målsättning:

1. Förbättra min styrka
2. Förbättra min kondition
3. Förbättra min spänst
4. Sluta äta småsaker

1. Jag vill öka eller bibehålla min styrka inför kommande mönstring. Jag ska gå på gym 2-3 gånger i veckan. Varje pass ska vara ca 1,5-2 timmar långt. Jag ska be om hjälp så jag kan få ett tränings schema som passar mig. Jag tänkte be Ulf Gunnarson göra ett åt mig. Han tävlar i tyngdlyftning (Sveriges starkaste man 2000) så jag hoppas att jag kan få lite tips om övningar.
Om jag skulle missa något pass av nån anledning så ska jag försöka att träna hemma med hjälp av hantlar och min egen vikt.

2. Konditionen tänkte jag också förbättra genom att försöka komma ut och springa nån gång i veckan. Jag ska även försöka cykla på motions- eller spiningcykel. Sen tror jag att jag får lite gratis i och med att jag har lagbollspel 2 gånger i veckan och vecka 7-9 ska jag praktisera som idrottslärare.

3. Spänsten är mest för skoj skull för jag har alltid viljat dunka på de höga basketkorgarna och det är en sån liten bit kvar. Spänsten ska jag förbättra igenom att träna ben och vader och jag tror inte det skadar att jag hoppar lite hopprep.

4. Jag ska försöka att sluta med att äta småsaker hela tiden. I vanliga fall så äter jag kakor, läsk, godis mm. Tandläkaren sa att jag ska sluta med det för nu har jag fått ett hål i en av mina tänder och det har jag aldrig haft förut. Jag har en väldigt bra viljestyrka som jag ska försöka använda för att uppnå detta mål. Sen har jag satt upp en lapp på kylskåpet som ska försöka förhindra mitt sug efter socker. Till sist ska jag köpa en ny tandborste.

I träningsdagboken ska jag skriva olika siffror som visar hur jag har klarat mig under dagen, om jag har ätit mycket Go saker eller om jag har klarat mig bra.

1: Åt inget mellan måltiderna
2. Tog nån liten sak
3. Skärpning Robin


Dessa fyra saker ska göra att jag kommer att må som en prins och jag kommer att vara i fysisk form som aldrig förr. Jag hoppas att jag kommer att klara av allt som jag vill förbättra annars så kommer jag nog bli ganska besviken på mig själv.


Utvärdering

Allt började bra, jag tränade 3 gånger i veckan, jag var med på alla idrotts pass. Jag hade ökat min styrka i vissa muskelgrupper och det kändes som jag hade fått bättre kondition. Sen en vacker dag hände det som inte fick hända. Jag hade vilat upp mig på sportlovet och kom tillbaka till skolan helt ovetande om att denna dag skulle sabba, ja kanske hela mitt liv. Hela dagen hade jag ett stort leende på läpparna ända tills en bit in på lagbollspelet som var min sista lektion på dagen. Vi värmde upp lite med basket som jag tycker är kul. Det var som vanligt, alla var lite oseriösa och våldsamma och det var väl inget konstigt med det. Men när man får tag på bollen och sen kommer en takling bakifrån så man far rätt in i väggen och faller ihop som ett korthus börjar man tänka efter. Jag fick ganska snabbt skjuts till akutmottagningen där jag fick sitta och vänta ganska länge innan jag fick reda på att jag hade en bruten arm och att den var bruten så den låg mot en led och skavde eller vad det nu var.
Doktorn sa att jag skulle ha gipset i fem veckor och det betyder att jag missar 20 idrottslektioner och 15 träningspass. Nu har ju jag varit med på idrotten och jag har även tränat men inte på samma sätt som jag brukar.
Nog om detta, jag ska försöka att skriva en utvärdering på de förutsättningar jag har.


Styrka:

Jag börjar med hur det var innan jag bröt armen. Jag tränade tre gånger i veckan som jag hade planerat och jag fixade ett schema som jag följde men jag ändrade om några saker så det skulle passa mig bättre. Jag bibehöll styrkan, jag blev även starkare i axlar och biceps. Jag tror det är ganska svårt att öka så mycket i styrka på så kort tid efter som jag har tränat så pass länge innan.

Saker som jag skulle vilja ändra på: Jag skulle ha använt min egen kroppsvikt mer. Några armhävningar och pullups i trappan varje dag innan jag går och lägger mig skulle vara bra. Det är även saker som man kan göra hemma utan att ha massa dyr utrustning.
Sen ska jag ändra så jag har väldigt varierande övningar. För jag gör samma övningar varje gång jag tränar. Ändå om du tränar mycket triceps och sen byter triceps övning så känns det på ett annat ställe än vanligt.


Träningen anpassad för äldre: Jag anser att detta program som jag har inte är anpassat åt t.ex. äldre människor eftersom dom har börjat att bryta ner sina muskler och skelettet börjar urkallkas. Därför ska de helst inte gå på gym och använda vikter utan det kanske räcker att försöka ta hem mat kassarna från affären. Om man har ledsnat på det så kan man alltid köpa ett par ”rubber band” som gör motstånd när man drar i dom. Det går att träna både överkroppen och benen. När man inte orkar hålla emot så är det bara att släppa tillbaka. Så det är svårt att skada sig och lätt att ta med sig om man ska bort.


Slutsats: Jag är nöjd med min planering och mitt utförande även om det inte blev riktigt som jag tänkt mig i slutändan. Strax innan jag bröt armen så hade jag ökat min muskelstyrka i vissa övningar och man blir ju genast gladare och mer motiverad men sen kan ju saker förändras. Jag kommer ju inte få börja träna på ett tag så när jag kommer tillbaka så har jag nåt att göra och jag kommer att fortsätta med mitt schema som jag har nu.


Kondition:

Jag gjorde inte något steptest innan jag började med mitt program men det känns som om jag har fått bättre kondition. Jag följde inte riktigt mitt schema som jag hade tänkt, jag var inte ute och sprang så mycket som jag hade velat. Vädret och humöret tillät mig inte. Från början var det jätte kallt och helt plötsligt så blev det halt som bara den. Jag var även förkyld lite grann, och det spelade in sin roll. Det här lät ju inte så bra, men nu kommer den positiva biten. Jag har varit med på samtliga idrottslektioner ( 4 lektioner i veckan ) sen har jag varit idrotts lärare i 3 veckor och då har jag haft fullt upp, särskilt när det var skridskor. Något som jag har glömt skriva i dagboken är att jag har varit ute och gått 2,5-5 km varje dag. Jag har en liten runda som jag brukar gå om jag har lite att göra. Den är 2,5 km lång och ibland går jag två rundor, så då kan du räkna ut hur långt det blir.


Saker som jag skulle vilja ändra på: Jag skulle ha försökt åka skidor mer medan det fanns snö. Jag har bara åkt skidor en gång i år och det var när vi var i storlien tre dagar. När snön helt plötsligt försvann så skulle jag ha börjat cykla. Jag hade ju trots allt köpt en ny cykel på sportlovet som jag inte han använda så mycket. Om jag skulle ha gjort dessa två saker lite mer så skulle jag ha fått bättre kondition men även benstyrka och armstyrka.


Träningen anpassad för äldre: Jag skulle rekommendera de äldre att inte vara ute och springa ut ifall man skulle kollapsa ute på nåt elljusspår eller nåt liknande. Därför anser jag att kanske vatten träning i basäng skulle passa bättre. Antingen simma eller vatten gympa. På detta sätt kan man sluta när man vill och ta en fika eller en kopp kaffe. Det finns även gympa på land där du utför rörelser med armar och ben samtidigt med musik till. Det är oftast en grupp kanske en gång i veckan som följer en ledare till nån gymnastik hall. Jag vet att det finns en i Krokom, för ditt brukar min kära mamma gå. I den gruppen finns alla åldrar från 14-70 år så det är inte försent än.

Slutsats: Jag tycker att jag har misslyckats lite med utförandet av konditions utvecklingen även fast det känns som jag har förbättrat konditionen. Men de gånger jag sprang och cyklade kändes bra och jag var nöjd efteråt.


Spänst:


Jag har försökt att träna ben och vader så mycket som möjligt. Jag vet inte riktigt om jag har förbättrat spänsten så mycket som jag har velat men jag tror jag satt ett lite för högt krav med tanke på den tiden jag har haft. Om jag skulle fortsätta som jag har gjort så kommer jag nog i alla fall att uppnå mitt mål så småning om.

Saker som jag skulle vilja ändra på: Jag tror inte jag vill ändra på nåt speciellt allt har ju gått bra tror jag. Bara jag får lite mer tid så går det nog.

Träningen anpassad för äldre: Om jag ska vara ärlig så tror jag inte att det är så många i den äldre åldersgruppen som vill dunka en basketboll. Men om de nu skulle vela det så kan de använda samma lätta metod som mig. Jag använde en vadmaskin som inte alls är så avancerad och den är relativt säker så man behöver inte vara rädd att försöka. Hopprep är väll inte heller nån nyhet som jag behöver introducera.

Slutsats: Tränings programmet var bra, bara jag får hålla på ett tag så. Jag ska fortsätta med det ett tag så får vi se vad som händer när det närmar sig sommaren.


Matvanor:

Jag har försökt att ändra mina matvanor fast det har gått lite upp och ner. Jag har lagt märke till att jag oftast äter på helger, efter tuffare träningar och när det har varit hockey på tv. Jag skulle inte säga att jag har förbättrat mig så mycket fast jag har tänkt efter när jag har tagit nånting. Jag har också lagt märke till när jag äter kakor mm så det kanske är lättare att sluta nu. ( hoppas jag )

Saker som jag skulle vilja ändra på: Jag skulle vilja ändra på nåt fast jag vet inte vad. Det har ju inte gått överdrivet bra. Om du har nåt bra förslag så säg till för jag är en socker beroende kille i mina bästa år.

Mat vanor för äldre: Många äldre har ålders diabetes (typ 2) och då är det ju inte bra att äta saker som det finns socker i så man får se upp med vad man stoppar i sig. De äldre som inte har ålder diabetes ska också passa sig för det finns stor risk att de får det om de tar en sockerbit för mycket i kaffet. Det finns speciella ”sockerbitar” som man kan köpa som är väldigt bra.
(Min farmor har såna, de är små som pärlsocker och paketeras i en tablettask ser det ut som)
Sen finns det ju socker fritt godis också som är goda.

Slutsats: Jag har tagit det lugnare med smågodiset men jag äter fortfarande ganska mycket.
Jag fyllde i mitt personliga program de dagar jag kom ihåg och här är resultatet.

1:or 8 stycken
2:or 5 stycken
3:or 6 stycken

Det är ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Mitt Personliga Program

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-04-19]   Mitt Personliga Program
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4104 [2024-05-01]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×