Sandor slash Ida

11 röster
18768 visningar
uppladdat: 2005-04-19
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Detta arbete är en recension och analys av författaren Sara Kadefors ”Sandor slash Ida”.

Baksidestext:
HON ÄR SNYGG OCH POPULÄR.
HAN ÄR EN NOBODY.
HON BOR MITT I STOCKHOLMS CITY.
HAN I EN HÅLA UTANFÖR GÖTEBORG.
HON SITTER I TIMMAR PÅ KAFÉ MED SINA POLARE.
HAN ÄGNAR ALL TID ÅT DANSEN.
HON HAR TRÖTTNAT PÅ SEX.
HAN ÄR OSKULD.
HON KALLAS FÖR BIMBO.
HAN FÖR BÖGJÄVEL.
HON HATAR SITT LIV.
HAN HATAR SITT LIV.
HON HETER IDA.
HAN HETER SANDOR.


Lättläst

Det som genomsyrar hela boken är alla dialoger, vilket förenklade innehållet och språket. Skulle dialogerna vara brydsamma och inte vara ”ungdomliga” (d.v.s. en massa svordomar )så skulle boken vara förskönad.


Den felaktiga tolkningen

I början hade jag svårt att få den verkliga uppfattningen av Ida, eftersom jag ansåg henne vara en partygalen tonåring, med bara en sak i huvudet, att leva loppan. I början fick man följa hennes meningslösa festande men snart kom det att ändras. Hon var en intelligent tjej som kanske hade fått njuta för mycket av livets goda, och insett att festandet inte bara var det livet handlade om. Ida började inse att skolan var något att satsa på, eftersom hon började oroa sig för betygen. Bakom allt festande dolde det sig en ensam person som sökte efter någon som Sandor..


Ida + mamman + pappan = familj

För mig förekommer inte den tanken på att mina föräldrar kan separera. Mitt liv utan båda föräldrarna i min närvaro, som älskar varandra och mig går inte att föreställa. Mitt liv skulle vara demolerat utan dem.
Det är då omöjligt att sätta mig in i Idas position eftersom att jag aldrig upplevt en skilsmässa.

Men jag fick den förnimmelsen av att Ida behövde sin pappa som bodde i USA, åtminstone i Sverige. Hon visade klart och tydligt att det var kämpigt att leva med en sjuk mamma, eftersom hon försökte para ihop mamman med en kille, vilket inte lyckades särskilt väl.

Visade Idas pappa kärleken till sitt barn på ett idealiskt vis? Givetvis råder det delade meningar om det, men jag har svårt att förstå hur man kan smita ifrån verkligheten, genom att lämna sin hustru och sitt barn (Ida), resa till USA och bosätta sig där. Det han i praktiken gjorde var att lämna Ida åt mamman, eller rättare sagt mamman åt Ida. Man kan inte tro att pengar löser alla problem (han skickade pengar och brev), för det krävs mycket mer att ha ett barn i huset och att ta hand om det.
Man kan flytta på grund av olika anledningar, men flytten verkade en aning konstig. Han skaffade sig en annan kvinna och flyttade till USA där han fick jobb. Är det bara så man gör?

Enligt min uppfattning uppfyllde inte Idas pappa rollen av en drömfader, han behövdes mer här hemma i Sverige än där. Givetvis verkade han vara en snäll man, som ofta skrev brev osv. men Ida behövde mer än bara pappersark, hon ville leva med sin far.


Mamman

Idas mamma var givetvis ingen hjältinna och inte den perfekta modern, men man får inte förtränga faktumet att hon var sjuk. Mamman frågade Ida hur hon mådde och var någorlunda intresserad av Idas liv, tillskillnad från Cillas (Idas väns) mamma som enbart softade framför tv apparaten, och var helt instängd i sin lilla tv värld. Cillas mamma var frisk, men en dålig förebild för mödrar. Vi friska människor kan nog inte förstå hur det är att vara sjuk, utan vi måste uppleva det så man bör visa medlidande med Idas mor. Det var jobbigt att läsa om hur hårt Ida påverkades av mammans depression, och livet som kretsade kring mamman. Mammans liv handlade nästan enbart om att sova. Tänk att var dag behöva känna oro över att ens mamma kan dö!

Det mest hemska med det hela var att det inte enbart var mamman som påverkas utan det var naturligtvis Ida som tvingades leva med henne. Depressionen medförde att Ida var tvungen att handla, diska, städa…
Det är imponerande att Ida tog ansvaret över dessa sysslor, utan att bryta ihop. Ida lämnade hemmet en gång för en lite längre tid för att leva ihop med Lukas (en pojkvän), men hon insåg att livet där hemma var bättre, trots omständigheterna. Hon gick in i huset och kände den doften, som hon en gång avskytt, och kunde plötsligt känna glädjen över det hon hade. Genast kändes doften angenäm. Men vad hände sedan? Mamman hittades halvt levande i sin säng. Då kom skuldkänslorna. För det är så livet i största allmänhet är, vi känner inte glädjen av något förrän vi förlorat det.


En bok för killar eller tjejer?

Växlandet mellan Sandors och Idas perspektiv var ett klokt val av författaren (ena stunden läste man om Sandor och hans tankar och andra om Idas). Detta gör boken mer levande, ger en möjligheten till att se problem från olika synvinklar och den lyckas skapa den intima närvarokänslan. Det finns även andra böcker som har samma struktur, t.ex. ”Påtänd”, men där har författaren krånglat till det, eftersom det är runt fem olika personer det rör sig om, och detta medför att man ständigt måste sätta sig in i en annan människas livssituation, vilket är ganska påfrestande. Jag uppskattar att Kadefors inte blandade in för många personer i historien, utan huvudpersoner var just Sandor och Ida, och boken handlade om deras problem.

Detta växlande mellan Sandor och Ida, mellan två olika kön, gör det omöjligt att klassificera boken som en tjej- eller killbok. Jag fick den känslan av att varken Sandors eller Idas historia var dominant i boken. Kaderfors lyckades fördela det på ett skickligt sätt. För att ingen petig feminist skulle anklaga Kadefors för en bok som enbart tar upp mannens problem började boken med Sandors perspektiv, och sist med Idas… Jämställdhet… Kadefors har nog tystat jämställdhetsmakarna. Hon har skrivit en bok om ungdomsproblem.


Internet - en fälla?

Ett tecken som gör boken mer trovärdig är mailen de skrev, då de ljög för varandra. Varför ljög de? Dåligt självförtroende kunde vara en av orsakerna. De kände sig inte lyckliga och därför vill de skapa en falsk image, för att locka den andre genom en påhittad identitet.
Jag känner själv till problemet. För det är så livet är, vi vill att andra människor skall få den perfekta uppfattningen av en. Tyvärr så rostar alla lögner.

Det stora problemet, med allt chattande, är att personen man chattar med kan vara (och är ofta) en annan person än de uppger sig vara möjligtvis. en mördare. Det är riskabelt att träffa nya människor genom Internet, för vi har alla läst om de olyckor som sker genom att unga flickor träffat män, som sedan förfört dem. Allt är så riskabelt.


Åsikter

Det finns en del positiva åsikter att förmedla eftersom inte alla böcker får ta emot Agustpriset. Kaderfors beskriver livet för två helt skilda människor. Det är inte många pojkar som dansar balett, vilket är ett udda intresse, men Ida som själv är en vild tonåring inser att det finns fler saker här i livet än att enbart festa. Båda är speciella men de hittar varandra. De är olika utifrån, men de har många gemensamma åsikter. Jag uppskattar det att hon valde just dessa personer vilka var så olika varandra. Ida älskade honom trots hans utländska bakgrund, balett intresset, konstiga familj och ovanligt lugna temperament.

Moralen i ett nötskal var att två helt olika människor kan älska varandra, för kärleken har väl inga gränser?
Vad tycker jag om boken? Jag förstår att många uppskattar boken för den är mycket realistisk, lättläst och fängslande men ärligt talat så är jag inte en stor entusiast av den typen av böcker. Jag är ing...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Sandor slash Ida

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-04-19]   Sandor slash Ida
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4106 [2024-04-23]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×