Tips och råd om att flytta hemifrån!

9 röster
34715 visningar
uppladdat: 2005-04-19
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Innehållsförteckning

1: Inledning

2: Hyres- eller bostadsrätt?
2a: Så hittar du en bostad
2b: Olika sätt att bo.
2c: om själva flytten
2d: detta ska du veta innan du köper en lägenhet
2e: Så ska inomhus luften vara

3: Värt att veta om mat och hushåll grejor
3a: Källsortering.
3b: ät rätt så räcker pengarna längre
3c: Så förvara mat
3d: Så hittar du en säng som passar dig

4: Ekonomi
4a: rörliga priser
4b: köpa på kredit- tar slut på din ekonomi
4c: öppet köp och bytesrätt
4d: vad händer om jag inte betalar räkningarna i tid?
4e: Betala, spara, låna och kris
4f: Så gör du upp en budget

5: Försäkringar
5a: de nödvändigaste försäkringarna
5b: licenser

6: Övrigt
6a: tvätta
6b: städa
6c: regler
6d: nyttiga sajter

1. Inledningen

Att flytta hemifrån är det många som vill och ser fram emot. Men hur stor koll har du egentligen? Vet du vad det innebär när du flyttar hemifrån? Du vet nog en hel del men inte allt.
Hur kommer du att ha råd? Hur viktigt är det egentligen med försäkringar och licenser?
Hur inreder jag bäst och vad är bäst att köpa?
Ekonomin är nog det svåraste för de flesta. Men vi hoppas att vi, med den här broschyren kan ge dig en del svar på dina frågor.


2. Hyres- eller bostadsrätt?

Här kommer vi att förklara vad det är som gäller i en hyresrätt respektive bostadsrätt. Du kommer även att få en del tips & råd vad du ska kolla på INNAN du köper lägenheten, och hur ska inomhus luften vara?
Det ska vi försöka förklara för dig.

2a. Så hittar du en bostad
- Mäklare
- Studiekåren
- Fastighetsägareförenings & bostadsförmedling
- Arbetsgivare (kan ha tjänste- personalbostäder)
- Dagstidning. Läs annonser och sätt eventuellt in en annons
- Kontakter. Fråga alla du känner. Värdarna har numera mer frihet att välja hyresgästerna
- Lappar på anslagstavlor till exempel i stora mataffärer. Läs lappar och sätt upp lappar.
- Privat bostadsförmedling (förmedlar ofta både första och andrahandskontakter på lägenheter och rum)
- Fastighetsägarna. Kommunen och fastighetsägareföreningen har register. Skriv ett trevligt brev till de värdar som har intressanta lägenheter och ring några gånger. Värden vill veta att du kan betala och inte kommer att störa eller förstöra.


Bostadsförmedlingen

Ett hyreskontrakt ska inte kosta något. Om man har förstahandskontrakt så hyr man direkt av värden. Andrahandskontrakt innebär att man hyr av den som har förstahandskontrakt.


2b. Olika sätt att bo

Hyreslägenhet

När det är första gången som man ska flytta hemifrån så brukar man flytta till en hyreslägenhet, eftersom det kostar inget att få den. Det svåraste är att få tag på en. Du betalar en månadsavgift.


Bostadsrätt

Om du har tänkt att ha en bostadsrätt så ska du först köpa lägenheten, sedan kommer en månadsavgift varje månad som du ska betala till bostadsrättsföreningen som du har gått med i.
Du får själv ta ansvar för kranar och tapetsering.


Möblerat rum

Om du inte vill bo i hyreslägenhet eller bostadsrätt så kan du bo i ett möblerat rum eller omöblerat rum hos någon.
Hyr du mindre än nio månader så har du mindre rättigheter än de som hyr lägenhet. Fast om du hyr längre än nio månader så ska du ett skrivet avtal om uppsägningstiden och hyran. Om den som äger bostaden flyttar så måste du också flytta, även fast du har rätt till en viss uppsägningstid.


Studentbostad

Studentbostäder kan vara svåra att komma åt särskilt om de ligger bra till. Ställ dig i kö så fort som möjligt, ring någon köansvarig innan du vet om du har kommit in. Det kan vara värt att ringa även om du inte studerar. Finns det tomma rum brukar även icke studerande kunna få hyra.
Villkor och standard varierar mellan studentkostnaderna.
Det brukar också finnas olika typer av bostäder på varje ort, alltifrån klassiska rum med kök, badrum och korridor .


Kollektiv

Ett kollektiv kan vara ett par kompisar som hyr en stor lägenhet ihop eller i ett kollektivhus där var och en har sin lägenhet. Får du bostad i ett kollektivhus är det ungefär som att bo i en vanlig hyreslägenhet fast man delar matsal.

Flyttar du in i ett kollektiv i en stor våning så kan villkoren vara lite oklara.
Se till att det finns ett skriftligt avtal med de regler som gäller för uppsägning, städning av gemensamma utrymmen.
Villkoren kan variera kraftigt, till exempel beroende på om kollektivet huserar i en vanlig hyreslägenhet eller om det äger bostaden.


2c. Om själva flytten

En bra sak är det att skriva ner allt som du ska ha med dig och vad som ska stanna kvar hos dina föräldrar om det är första gången som du ska flytta. Du borde även skriva ner vad du ska köpa ca priserna på det, har du inte råd att köpa allt på en gång får du köpa det viktigaste. Ett tips är att handla på IKEA eller gå på loppis. På loppis finns det fina saker till lågt pris, men kolla alltid möblernas kvalitet och det skadar inte att pruta.

När du sen ska flytta alla möbler och lådor kan du be en kompis som har körkort, bil och släp. Att köra det vill säga om du själv inte har körkort och tillgång till någon bil. Annars kan du åka till en bensinstation som hyr ut släp eller lätt lastbilar.

En sak som är viktig är att ett par veckor innan du ska flytta måste du ha meddelat adressändring hos. Du ska ha beställt ett abonnemang till hemtelefonen, ring 902 00 och meddela att du ska ha tv i lägenheten, ring 020-91 00 00 därmed licens och det viktigaste är att beställa försäkringar. Glöm inte att göra det ett par veckor innan du flyttar.


2d. Detta ska du ta reda på innan du flyttar in eller köper lägenheten

Innan du flyttar hemifrån är det mycket du ska tänka på. Speciellt när du tittar på en lägenhet och vad som gäller där du ska bo.

När du tittar på en lägenhet ska du kolla precis allt, från golv till tak. I köket ska du kolla om arbetsytorna är i rätt höjd, är det gas eller el spis. Är det gasspis känn så inte är glapp i knapparna, var gas knappen sitter och fungerar allt i köket? Spis? Kyl - frys?

I badrummet ska du kolla om tapeterna tåler vatten, är det kakel kolla om det helt fräscht, om det finns mögelfläckar, sticker mattan upp en bit, är den väl fäst och lutar golvet åt avloppet? Du bör även titta bakom och under badkaret och även bakom toalettstolen.

När det gäller sovrummet ska du kolla var garderoberna finns, är lägenheten lyhörd, om du hör trafiken, hur ligger sovrummet mot en gata eller väl trafikerad väg.

I vardagsrummet ska först och främst kolla var det finns en tv antenuttag. Är huset ansluten till kabel tv?

I hallen ska du kolla om där finns någon plats för förvaring för vinter/sommarkläder?
Det finns mycket mer att kolla och ta reda på. Hur känsliga är golven och är de lätta att hålla rena, kan man torka av tapeterna med fuktig trasa, är fönsterna täta, är elementen elektriska eller vattenuppvärmd, är de elektriska så kan du själv styra värmen. Sen ska du möblera efter var du har el uttag (kontakter) och om de är jordade eller inte.


2e. Så ska inomhus luften vara

Att inomhus luften är dålig kan bero på mycket. Det kan vara redan när huset byggdes. Det är t.ex. okunnighet och bristande ansvar, taskiga kombinationer av material och konstruktionssätt men även de hundratals kemiska ämnen som avdunstar från byggmaterial, som lim, färg, lack, spånskivor, flytspackel m.m.
Andra saker det kan bero på som kan vara lite mer vanliga är:
− att tilluftsventiler saknas eller har täppts till.
− Luftväxlingen minskats eller stängts av i fläktsystemet p.g.a. störande drag eller fläktljud.
− Luftväxlingen har minskats för att man vill spara energi och minska kostnaderna för att värma luften.
− Ventilationskanaler, ventiler och eventuella luftfilter har inte renats.
− Fläkten står still.

Är det då dålig luft inomhus, finns det många sätt att upptäcka det. Bland annat kan ytterdörren vara seg att öppna, fukt på fönsterna inomhus, luften känns fuktig och unken, svamp, mögel (som kan orsaka astma, utslag, infektioner och slemhinneirritationer.), dammkvalster och radongas.

Bostaden ska vara bra ventilerad så att luftfuktigheten hålls nere. Är du en allergiker eller röker inomhus bör ventilationen vara en full luftväxling per timme annars räcker det med en halv luftväxling per timme. Men tänk på att när du håller på i köket eller badrummet ska det växlas luft 3 gånger per timme.

Har du problem med inomhusluften ska du som bor i hyreshus prata med värden om problemet. Medan du som bort i bostadsrätt ska vända dig till bostadsrättsföreningen.


3. Värt att veta om mat och hushålls grejor

Att köpa dyraste inredningen är inte alltid det bästa. Du kan få det lika lyxigt, trivsamt och mysigt i lägenheten med den billigaste inredningen.
Att gå på reor är alltid bra, annars finns där mycket på Ullared (Gekås).
Det vi nu ska förklara är vilka hushålls kemikalier du använder till vad, hur du får det mest praktiska köket. Som vi hoppas att du kan få nytta av.


Källsortering

Hur du ska källsortera beror mycket på cad för sorts källsortering du har. Vissa har mer att sortera vissa mindre. Du kan få sortera allt från restavfall till metall. Men all sortering du gör ska du rengöra eller skölja ur, det som går och dela på. Här är några sorteringar du kan ha:

Hårdplast: Hårdplast är bland annat dunkar, burkar, saftflaskor, plastkorkar, snusdosor, tablettkarta, vissa tvättmedelförpackningar, vinkorkar m.m.

Och glöm inte att dela på sakerna. Det kan finnas metall med i plastflaskor. Går det inte att dela så ska du slänga den där det är mest. Det vill säga är det mest metall ska du slänga den bland metall och detsamma om det är plast.

Mjukplast: är plastpåsar, plastfolie, emballage, olika sorters säckar av plast, frigolit och köttråg m.m. Är det något som är för smutsigt och inte går att rengöra, kan du inte återvinna det utan för slänga det som restavfall. Även detta ska du dela på om det går och tänk på att mycket kan se ut som metall men det kan vara mjukplast.

Metall: är konservburkar, kaviartub, aluminiumfolie, metall lock, kapsyler, tablettkartor m.m. Går det ätt trycka ihop det och göra det mindre ska du göra det, har du färgburkar eller dylikt, ska de vara tömda på innehåll och locket ska vara avtaget. Är det rester kvar i burkarna, ska du lämna den till miljöboden.

Ofärgat och färgat glas: Oförgat glas det vill säga vitt glas ska vara för sig och färgat glas (gröna, bruna eller vad flaskan/burken har för färg) ska vara för sig. Flaskor som kan pantas ska man också göra det!

Tänk på att ta av locken eller korkarna. Och att spishäll, ugnslucka, glaskeramik, porslins, keramik, kristall, glödlampor, lysrör, fönsterglas m.m. INTE ska slängas bland ofärgat eller färgat glas.

Papper: så som kartonger, omslagspapper, mjölkpaket och dylikt, tvättmedelspaket, wellpapp, kuvert, papperskassar m.m. När du har rengjort detta (tillexempel mjölkpaket) se till att de har torkat. Sen kan du lägga tillexempel mjölkpaket i ett cornflakespaket, så tar det mindre plats.

Tidningar: Där ska du slänga alla möjliga tidningar: dagstidningar, veckotidningar, telefonkataloger, pocketböcker, pappersark m.m. Du kan även slänga vanliga böcker där, men då måste du först ta av den hårda pärmen och limbindningen.

Organiskt avfall: Här ska du slänga allt som kan brytas ner biologiskt genom rötning eller kompostering. Då ska du slänga matrester, frukt och grönsaker, hushållspapper, servetter, äggskal, kaffesump, melittapåsar, potatisskal m.m.

Farligt avfall: Här ska du slänga olika sorters bekämpningsmedel, lösningsmedel, färgrester, lim, oljor, fotokemikalier, termometrar, barometrar, reläer, frätande ämnen, batterier, lysrör och lågenergilampor.

Detta får absolut inte kastas bland restavfall eller ställa dem bland grovsopor! Du ska antingen lämna det i en miljöbod eller så finns det kanske ett annat insamlingssystem i kommunen.

Restavfall: Här ska du slänga allt som inte går att sortera till något annat, tillexempel blöjor, bindor/tamponger, trasig keramik, dammsugarpåsar, söndriga skor/stövlar, tops, skitiga förpackningar m.m.

Innan du slänger det kan du kontrollera om det inte finns något du kan slänga någon annanstans, om inte så släng restavfallet.


3b. Så räcker pengarna längre

- Handla ALDRIG när du är hungrig, blir lättare att man handlar snacks än nyttig mat.
- Planera veckans mat så att du köper det som man ska äta den veckan. Ha en fisk dag, kött dag, pasta dag, vegetarisk dag, och sopp dag.
- Storhandla en gång i veckan.
- Utnyttja extrapriser.
- Jämför priserna så att du köper det billigaste.
- Läs alltid innehålls förteckningarna
- Kolla bäst före datum
- Handla i lågpris affärer
- Med en frys kan du sänka dina matkostnader genom att handla mycket när priset är lågt och sedan ta bara fram så mycket som går åt vid varje tillfälle.
- Ta med matlåda istället för att äta lunch ute.
- Utnyttja studentrabatter, handla på rea.
- Använd kontantkort på mobiltelefonen, med abonnemang finns det risk att du ringer för mer än vad du ha råd till.
- Undersök om en del kurslitteratur finns att låna på biblioteket eller köp begagnade böcker.
- Betala alltid räkningar i tid. Annars finns risk för betalningsanmärkningar och du får problem med att hyra lägenhet, öppna telefonabonnemang eller låna pengar.
- Boendekostnader har flera kostnader som telefonabonnemang, bredband, tv-avgift och hemförsäkring.
- Se upp för lån utöver studielånet. Om du inte kan spara så kan du inte låna pengar heller.
- Studerar du på heltid så får du studielån på 4528 kr och studiebidrag på 2372 kr sammanlagt är det 6900 kronor.
- Varje halvår så ska du betala 150 kr i uppläggningsavgift
- Om man har arbete vid sidan av så blir ekonomin bättre .
- På hösten kan man tjäna upp till 56494 kronor utan att studiebidraget påverkas


3c. Förvara mat

När man bor hemma så behöver man aldrig köpa mat eller laga mat, men när du flyttar hemifrån så måste du göra allt själv.
Matplanering
- Ät mycket potatis, rotfrukt, pasta, ris och mörkt bröd. 2/3 av dagens mat ska bestå av basmat.
- Är man nyttig så ska man äta magra och fiberrika produkter.
- Kroppen får protein genom fisk och kött, vegetarianer ska äta proteinrik mat.
- Ät mycket potatis de är billiga och nyttiga, variera genom att göra mos, gratäng med mera.
- Frysta grönsaker kan vara godare och billigare än de färska grönsakerna därför de är fel säsong. Rotfrukterna är billiga och mycket vitaminrika.
- Ät mycket frukt välj efter säsong.
- Ät järnrik mat tillexempel: äggula, gröna grönsaker, jordgubbar, bananer, mörkt bröd och lever.
- Laga och baka mycket för färdigmat är dyrare än råvaror.
- Gör du en stor sats eller lagar mycket så kan du frysa ner det och äta det en annan gång.
- Ibland kan du köpa något onyttigt annars kommer du att få panik typ en gång i veckan.
Förvaring
− Kylskåpet ska vara mellan +6- +12grader.
− Svalen +2 - +6
− Frysen –18grader. Mat som man ska frysa ska man lägga i frysen så snabbt som möjligt efter att den har svalnat. Djupfrysning är ingen bra ide. Fett är känsligt att frysa för länge man ska inte frysa det mer än ett år, om det är riktigt feta saker så kan de bara frysas några månader.
− Mat som inte är förpackad ska man lägga i burkar, aluminiumfolie eller plastpåsar. Lägg maten i täta förpackningar så att det inte kommer in luft eller fukt kommer ut.
− Märk förpackningarna så glömmer du inte vad du har frusit in.
− Var försiktig med att frysa in köttfärs, fisk och kyckling för de är riktigt känsliga.
− Smak och konsistens blir sämre om man fryser om och om igen, grönsaker kan bli sladdriga och ljust bröd kan bli smuligt.
− Ris, flingor, mjöl, spagetti med mera ska förvaras torrt det får inte va värmare än normal rumstemperatur, och inte nära stark luktande mat. Produkterna varar rätt länge.
− Mjölk, fil, grädde, smör och ost med mera ska vara i kylen. Läst alltid på bäst före datum.
− Visp och mellangrädde kan frysas fast det går inte att vispa den eftersom den har varit i frysen, men går bra att ha till sås och soppor.
− Osten håller länge men om den möglar så ska man skära bort en rejäl bit för all mögel syns inte. Lägg osten i en plastpåse för då behåller den smaken och blir inte uttorkad. Blanda aldrig olika ostsorter i samma påse. Dessertostar är färsk och går bra att frysa de andra går inte för de blir smuliga. Ost smakar bäst när den har varit framme ett tag.
− Ägg förvaras i kylen de håller några veckor. På förpackningen finns det bäst före dag. Hela ägg går inte att frysa men uppvispade ägg, separata ägggulor och äggvitor kan du frysa.
− Torkade kryddor passar perfekt i fönstret. Kryddor ska vara där det är svalt och mörkt annars kan de förlora smak. Färdig mala kryddor förlorar snabbare smak än de kryddor som är hela. Torkade kryddor håller inte mer än två- tre månader.
Kryddorna ska inte vara nära spisen för feta ånger och varmluft är dödar smaken för kryddorna. Färska örter kan frysas och torkas.
− Salt och socker kan förvaras hur länge som helst men de ska förvaras där det är torrt så att det inte klumpar. Även sirap och honung kan också förvaras hur länge som helst.
− Fisk och skaldjur ska förvaras där det är kallast i kylen. Om du inte ska äta de samma dag så är det bäst om du lägger de i frysen.
− Fet fisk kan vara i frysen i tre månader och mager i ett år. Rökt fisk håller lite längre. Packa in fisken så att den inte sprider lukt. Ansjovis, sardeller, sill inläggningar och kaviar ska vara i kylen.
− Kött och fågel förvaras i svalen där det är 0- +4grader. Var noga med att läsa bäst före datum. Köpt köttfärs ska läggas i frysen om du inte ska till laga den samma dag eller dagen efter. Helst ska inte otillagat kött ligga i kylen mer än ett dygn. Förvara med några hål i plasten och lägg en tallrik över.
− I frysen klarar nöt, kalv, kyckling, kalkon och annat magert kött upp till ett år. Mager köttfärs och fläskkött klarar att vara i frysen i ett halvt år. Fläskfärs och fet köttfärs klarar tre månader. Färdiga kötträtter kan frysas i ett halv år.
− Charkvaror som köttbullar, falukorv, leverpastej och salami. Läs på förpackningarna eller fråga i disken hur länge de varar.
− Rökta varor är minst känsliga medan leverpastej och blodpudding är väldigt känsliga. Okokt fläskkorv och köttkorv ska kokas så snart som möjligt sedan ska de förvaras i kylen. Charkvaror kan man frysa men oftast är de feta så de klarar bara några månader i frysen.
− Man ser direkt när grönsakerna är ruttna. Om man vill att de ska vara länge så ska man förvara de rätt. De flesta grönsakerna och rotfrukterna trivs bäst om de ligger i svalen.
− Potatis vill ha mellan +4- +6grader. Om det är kallare så blir stärkelsen till socker och konsistensen blir vattning.
− Tomat, paprika och gurka vill ha mellan +12- +14grader. Paprika och gurka ska ha plast om sig men tomater ska inte ligga i plastpåse utan utanför. Om du vill att avokadon ska mogna fortare så lägg de tillsammans med tomaterna.
− Sallad, kål, broccoli, dill, persilja, potatis och rotfrukt vill ha det mörkt omkring sig. Tvätta sallad, kål och broccoli lägg de i påsar med luft. Tvätta dill och persiljestjälkarna som blommor och sätt de i ett glas med varmt vatten.
− Svamp vill ligga i papperspåse eller ask. Grönsaker kan vara i frysen i ett år. Frys aldrig rå tomat, gurka, sallad och rädisor.
− Frukt ska förvaras svalt i kyl eller sval helst +5-10grader. Det går också bra i skafferiet.
− Bananer får inte ha mindre än +15grader.
− Melon ska ligga i rumtemperatur.
Bär håller bara några dygn i kylskåpet. Bär, äpplemos, rabarber eller annan frukt som man fryser kan vara i frysen i max ett år.
− Smör, margarin, och olja ska förvaras mörkt svalt och mörkt. Det ska vara slutna förpackningar. Oljan ska inte vara i kylen för den kan bli grumlig.
Tips
- Läs alltid på förpackningarna
- Jäst är färskvara förvaras i kylen får inte frysas. Torrjäst håller ca 6månader. Öppnad påse håller några månader.
- Mjuktbröd och bullar förvaras i burk eller i plastpåse. När det är varmt ute så kan man lägga brödet i kylen fast trivs bättre i rumstemperatur.
- Matbröd utan fett kan frysas upp till ett halv år.
- Vetebröd upp till 4månader.
- Småkakor ska förvaras kallt på grund av att de innehåller fett. Det är bättre att frysa än att de ligger i burk. Går det att frysa upp till några månader.
- Mjuka kakor ska ligga i plast påse eller ha aluminiumfolie kan frysas upp till tre- sex månade. Ju mer fett desto mindre kan de frysas.

Vin ska förvaras mörkt. Den bästa temperaturen är +13- 18grader. Vin vill aldrig ha vibrationer så ha aldrig vin över kylen.
Öppnad vinflaska håller några veckor. De bästa är om man häller vinet över i en mindre flaska för då kommer det inte in någon luft. Rödvin som är öppnad håller någon vecka

- Dyra viner till dyra rätter och enkla till enkla rätter.
- Lätta rödviner passar till kalv, fläsk och lamm.
- Mörka röda viner är bra till nötkött som tillexempel oxfilé, vilt och fågel.
- Torra viner till skaldjur
- Smakrika vita viner som Chardonnay och bourgogne är bra till fiskrätter.
- Alsaceviner passar till rökt fisk.
- Champagne passar till allt.

Röda viner ska serveras i rumstemperatur helst +18grader förutom ljusa röda viner ska ha +14- 15grader. Om man vill kyla vinet så ska man göra det några dagar innan.
Vita viner och rosévinen ska vara kalla. Desto sötare vin desto kallare ska de va när de serveras. Häll upp lite vin och fyll på efter hand annars blir vinet varmt och då blir det inte gott. Vit vin trivs bäst i vinkylare eller en hink med is.

- Vita viner dricks före röda
- Torra före söta
- Ljusa före mörka
- Ta det billigare före det dyra.
- Om du dricker röda vinet före de vita så känner du inte smaken av det vita.

− Är kaffet malet så förlorar de snabbt smak de ska användas inom någon vecka. Häll aldrig över till en annan förpackning. Hela böner håller längre.
− Te håller länge om de förvaras i en sluten förpackning.
− Kakao håller rätt länge. Läs på förpackningen hur länge den varar.
− Läs på förpackningen hur länge saften håller.
− Hållbarheten på juicen beror på om juicen säljs som koncentrat i tetrapack eller i fryst koncentrat. Öppnad förpackning ska vara i kylen.
− Kolsyrade drycker dom läsk, mineralvatten och öl ska förvaras där det är svalt och mörkt.


3d. Så hittar du en säng som passar dig

Det är inte alltid så lätt att hitta en säng som passar just dig. Men vi ska försöka hjälpa dig på traven genom att ge ett par råd om hur man väljer en säng och vad, du som har allergi, bör tänka på.

Det första du bör göra är att provligga sängen en stund och se hur den känns. Fyller den ut svanken om du både ligger på rygg och sidan? Sjunker axeln ner så att du får rätt stöd för nacken? Då är den nog perfekt för dig. Men om du har ryggproblem bör du först rådfråga en sjukgymnast eller en arbetsterapeut. Men även om du har ryggproblem eller inte så ska sängen vara mins 20cm längre än du och så bred att du kan sträcka ut dina armbågar åt sidorna och ligga bekvämt.

Vill du veta mer om sängen ska du kolla efter Möbelfakta - systemets märke, som redogör vad det är för möbeltyp, namn, formgivare, tillverkare eller importör, totalmått och material men även om tillverkarens miljöarbete, utsläpp i omgivningen, material i möbeln, möjlighet att återvinna material samt avgränsningar vad det gäller material och kemikalier.

Du som har allergi, t.ex. kvalsterallergi, bör köpa en säng med ribbotten och polyetermadrass, som är till för just dig med allergi. Men vill du ändå tvunget ha en säng med resårbotten bör du välja en som har pocketspiraler och att sängklädseln går att ta av och tvätt. Den ska helst tåla att bli tvättad i 60 grader, då de allergiframkallande kvalster dör vid 57,3 grader.

Sist men inte mins ska jag nämna att du bör kolla vilken komfortzon sängen tillhör. Komfortzonerna anger man mellan 1 och 10, då 1 är det hårdaste. Och ju tyngre du är desto lägre komfortzon behöver du. Och kom ihåg, att den dyraste sängen är inte alltid den bästa med den bästa kvaliteten.


4. Ekonomi

Att få pengarna att räcka till är en konst, som vi ska hjälpa dig att finslipa. Vi ska berätta för dig vad som händer när du inte betalar räkningar i tid. Vi ska även tala om vad som egentligen menas med öppetköp, bytesrätt och varför man inte bör ha kreditkort.

4a. Rörliga priser

Billigaste sparränta:
- Custadiakontospar 4,25%
Billigaste telefoni:
- Fast telefon.
- Sverige telefon 08-18 telerabatten är standard 12,8 öre/minut
- Fast telefon till mobila vardagar 08-18 Euroball: 1; 39öre/minut
Lägsta el priset
- 20 000 kwh inklusive avgift för cerfikat men exklusive nätavgift .
- Fast pris 12månader: Hydro energi, syd 35,7 öre/kilowattimme

Lägsta bensinpris
- Jet 9:75 kronor


4b. Köpa på kredit- tar slut på din ekonomi

För att få kredit så ska man vara myndig, ha stadig inkomst och inte ha några betalningsmärkningar. Man får en prövningstid och se om man klarar av att betala lånet.

Det finns tre sätt att låna:
1: lån i bank där finns det olika typer av lån. Där finns lån med eller utan säkerhet.
Säkerheten är fast egendom, bostadsrätter, premieobligationer eller borgen. Det menas med att en eller flera personer betalar istället för att du gör det.
När du tar ett lån hos en bank eller finansbolag upprättas ofta ett skulderbrev. Det är ett bevis att du lånar. Har man varit medlem i ett fackförening i minst sex månader så kan banken bevilja ett lån för 50000 på max 10tio år.

2: Kontokredit kan man söka om lönekontokredit eller checkkredit i den bank där din lön sätts in. Kreditbelopp är mellan 5000-150000kronor eller en månadslön.
Det går bra att söka kredit hos vissa kontokortsföretag eller i vissa butiker.
Många kort kan användas bara i några få butiker fast Visa och Mastercard kan användas i många butiker.


Hög ränta

Räntan på kontokrediter varierar mer är oftast högre än banklåneräntorna.


Fast årlig avgift

På många kontokrediter ska man betala en fast avgift den kallas limitavgiften fast det beror på om du använder krediten eller inte.


Räntefria kreditköp

Hemelektronikbranschen vill att man helst ska betala av sin skuld på sex, 12 eller 24månader utan räntekostnad.
De kallas räntefria kreditköp men den kan försämras om du missar att betala av. Kostnaden blir högre så läs avtalet innan du bestämmer dig för att köpa på kredit.

3. avbetalningsköp Man betalar en kontantinsats på 20 % när man gör upp köpet. Säljaren har rätt att ta tillbaka varan om köparen inte kan betala under en månad.


Vad kostar krediten

Om man handlar på kredit så ska man betala ränta. Ibland tillkommer fasta kostnader och fast årsavgift. Den kallas för limitränta.

Effektiva räntan så kan man jämföra olika kreditkostnader. Den tar fram den totala kreditkostnaderna plus alla andra räntor som räknas fram i den sammanlagda kreditkostnaden.
Kreditkostnaden ökar ju längre kredit tiden är.
Det blir dyrare om man ska ha betalningsfria månader.
Alla som har lån gör en skatteavdrag på 30% upp till 100 000kronor efter är avdraget 21%.

Man har rätt att lösa in ett lån i god tid innan. Är det rörlig ränta så kostar det ingenting. Löser man in en fast ränta i god tid innan så får kreditgivaren ge ut en avgift.

Kan man inte betala av skulden då ska man kontakta kreditgivaren direkt, om du inte gör det så ökar dröjesmål räntor, inkassokostnader.

Har man många små räntor så är det bättre om man tar ett banklån.

Har du köpt en vara på kredit och varan är trasig och säljaren vill inte ge rättelse då kan du hålla inne med betalningarna tills du har fått rättelse
Medlemslån Dyrt kreditkort
Lån 15000 150000
Kreditkostnad 2000 10000
Ränta/år 9% 25%
Årsavgift/limitränta 0 300 (2 % limitränta)
Effektiv ränta 14% 34%
Återbetalning 3år 6år
Att betala
första månaden 530 800


4c. Öppet köp och bytesrätt

Om du ångrar köpet så lämna tillbaka varan och du får pengar tillbaka.

- Det finns ingen lag att enskilda affärer måste sälja sina varor på öppet köp och du kan inte heller begära det. Många affärer säljer varor på öppet köp utan att du behöver begära det.
- Skyltar i butik om öppet köp. Tveksam? Fråga!
- Affärer som ej säljer på öppet köp måste du begära det om affären går med på det är det viktigt att det undertecknas på kvittot.
Vill du lämna tillbaka varan så tänk på
- Att lämna tillbaka varan innan öppet köp tiden går ut.
- Att det är du som har ansvaret för varan sedan den lämnats till dig och fram tills du lämnar tillbaka den till säljaren.
- Att lämna tillbaka förpackningen i så gott skick som möjligt.
- Att du normalt ska visa upp kvittot eller på annat sätt visa att du har köpt varan i butiken.
Bytesrätt
- En del affärer kan erbjuda bytesrätt om de inte säljer på öppet köp.
- Om du ångrar ditt köp erbjudas ibland tillgodokvitto, då får du inte tillbaks dina pengar utan du får välja något annat.
- Skyldigheterna vid bytesrätt är i princip detsamma som vid öppetköp, så tänk på att i dessa fall är att spara kvittot och ta reda på hur lång tid du har på dig att byta innan du betalar.
- Vissa varor säljs nästan aldrig på öppetköp eller med bytesrätt.


4d. Vad händer om du inte betalar räkningarna i tid?

Det kan sluta illa om du inte betalar in räkningarna i tid, det börjar med en liten summa sedan växer skulden fort.
Det kan börja med en fel parkeringsavgift på 600kr sen får du en påminnelseavgift på 50kr. Efter påminnelsen gör du bäst i att betala annars kan skulden blir stor.

För sedan blir det ett inkassokrav på 160kr och då är du uppe i 810kr. Det kommer en extra kostnad på 340kr plus dröjsmålsränta på 30kr, betalningsföreläggande på 300.

Du känner att det blir dyrare och dyrare men nu kanske du inte ha råd med att betala för nu har summan blivit så hög som 148kronor. Då blir det utmätning vilket blir 1000kronor till plus att du nu blir märkt i 3år hos kreditupplysnings företaget. I stället för 600kronor blir du nu tvungen att betala 2480kr.

Man kan även beskriva det så här, du har köpt något eller bara fått en vanlig räkning och du glömmer att betala den. Då får du en påminnelse plus en liten extra summa för det företaget haft jobb med att skicka ut den. Om du glömmer den också eller slarvar bort den får du ett inkassokrav med ännu en extra kostnad, och ju fler brev du får desto högre blir kostnaden/räkningen. Nu börjar det bli krisigt. Ännu värre om du inte betalar nu heller, för då får du ett brev från kronofogden med delgivningskvitto som du har 10 dagar på dig att betala skulderna. Detta är det sista chansen för sen blir du registrerad hos kreditupplysningens företagen och du får en betalningsmärkning och nu är det kört för dig i tre år. När du har en betalningsanmärkning kan du bli nekad att ta lån, hyreskontrakt, ett kontokort, anställning, mobil och telefonabonnemang.
Nu när du vet vad som händer om du inte betalar en räkning i tid hoppas att vi har fått dig att inse hur viktigt det är att lägga undan pengar till räkningarna.


4e. Betala, spara, låna och kris

Betala
- Det är bäst att betala med giro så slipper du höga avgifter i banken eller postkassa. Skaffa bank eller postgiro där du är kund.
- Betala kontant eller använd betalnings kort.
Spara
- Det är viktigt att spara pengar varje månad.
- Ska du ta ut pengar många gånger om året så välj ett sparkonto med fria uttag
Låna
- När man lånar så ska man betala senare.
- Studiemedel och bostadslån får man se som framtida investeringar.
- Det bästa är om man har sparat mycket för då behöver man inte låna så mycket.
- Fråga hur hög den effektiva räntan är alltså den sammanlagda kostnaden från lånet (räntan, uppläggningskostnader med mera).
Kris
- Vänta inte utan gör något åt det direkt.
- Minska utgifterna flytta till billigare bostad eller hyr ut den några månader (fråga värden om tillstånd). Du kan dra in på några grejor
- Ta ett extra jobb
- Gå till pantbanken om du inte har råd att hämta ut det så lämna aldrig din käraste ägodel.
- Låna pengar på bank eller post. Fast om du inte kan betala tillbaka det så ska du inte låna.
- Kontakta fordringsägarna för om du har tur så kan du vänta med att betala.
- Kommunens konsumentrådgivare eller social kontoret kan ge dig en ekonomisk rådgivning.
- Social kontoret vänder man sig till om man inte klarar sitt dagliga försörjning.


4f. Så gör du upp en budget

Flytten påverkar plånboken du får räkna med att den blir tunnare.
Utgifterna är större än vad du tror. Lägg upp en budget med inkomster och utgifter, så att du vet hur mycket pengar du kan röra dig med.

Fasta kostnader är: Hyra, avbetalningar på lån, el, telefon, tv reparationer, premmunation, försäkringar och busskort.

Rörliga kostnader: Mat, dryck (hemma och ute), bio, kläder, skor, kemtvätt, frisör, hygienartiklar, presenter, skivor, konserter, läkar- eller tandläkarebesök med mera.

En utgift man inte ska glömma är försäkringarna. Det är bra att ha hem och olycksfall försäkringar för om något händer så är det bra att ha ett skydd.

Oförutsedda betalningar är som att glasögonen skulle gå sönder, tandläkareräkningen blir dyr eller mobilen trillar i vattnet.
Lägger man undan en viss summa pengar varje månad så har råd att betala oförutsedda betalningar.


5. Försäkringar

Nu ska vi tala om varför man bör ha olika försäkringar & vilka som är viktigaste försäkringarna. Vi ska även tala om varför du ska ha licenser.


5a. De nödvändigaste

- Det är bra att kolla sina försäkringar då och då.
- Det är bra att göra det när du börjar eller slutar studera, byter jobb eller fackförbund.
- Flyttar till en annan ort. Premierna kan ändras så det lönar att jämföra olika bolag.
- Om du vill byta försäkringsbolag ska du göra det på din årsfalldag.


Hemförsäkring

Du måste ha det. Är du skriven hos dina föräldrar och bor tillfälligt i ett studentrum så går det på dina föräldrars försäkring. Det är bara en viss summa (30000kronor). Det är viktigt att värdera sina tillhörigheter till rätt värde. Om något händer och du har lågt värde så får du inte ut hela beloppet. Fast har du för högt så får du betala en del men du får inte ut mer än värdet. Försäkringsbolaget huvudregel är att du inte ska förlora på en skada och att ersättningen ska motsvara värdet. Du kan ringa och diskutera dina ägodelar. Ett standard vardagsrum värderas upp till 135 000kronor. Bruksföremål som möbler, radio, tv-apparat och kläder med mera gäller andra handspriser. Har du föremål som har en livslängd och är nytt så tillämpar försäkringsbolaget till 1/3 när föremålet försvinner. Konst, antik och äkta mattor värderas efter vad det skulle ha kosta att köpa i en antikaffär eller konsthall. Smycken och matsilver får man ett nytt pris på. Fast för mynt och sedlar är det begränsat . För att få ut full ersättning för skador och förlorat gods gäller aktsamhetskrav. Om man bryter mot aktsamhetskravet kan innebära att i värsta fall inte få någon ersättning alls. Låt ALDRIG värden, hantverkaren eller någon annan gå in i din bostad om du inte vill det. Hemförsäkringen gäller inte om en person går in till dig med nyckel och går ut med dina smycken eller något annat. Detsamma gäller städhjälpen eller barnvakten.

Standardförsäkringen gäller
- Överfallsskydd
- Rättsskydd
- Ansvarsskydd ersätter skador om du skadat en annan person
- Reseskydd om du ska resa långt eller jobba utomlands
- Hemförsäkring ersätter dig vid inbrott, vattenskador och brand med mera
- Man kan ha allriskförsäkring kan också heta oturförsäkring det gäller vid oförutsedda händelser.


Sjuk- Olycksfallsförsäkringar

Det är viktigt att ha sjuk och olycksfallförsäkring. En privat och en till jobbet för om du skulle bli väldigt sjuk eller skadad så att du inte kan arbeta då får du en låg ersättning. Den utbetalas skattefritt engångsbelopp det beror på vad som har orsakat sjukdomen eller skadan. Ersättning beror på hur stor försäkringsbegrepp man har valt och graden på läkarvård, resor och begravningskostnader efter en tragisk olycka.

I skolor gäller bara olycksfallförsäkringar fast bara på skoltid. Det går bra att teckna en försäkring för ett speciellt olycksfall. Ett speciellt bolag har en försäkring för dem som blir mammor som omfattar fosterskador vilket skyddar barn med medfödd sjukdom. Det krävs hälsointyg för att teckna en privatsjuk och olycksfallförsäkring.


Övriga försäkringar

Bor du i en bostadsrätt så kan du komplettera hemförsäkringen med bostadsförsäkringen. Har du höga fasta kostnader då kan du teckna en sjukförsäkring, som ger dig mellanskillnaden mellan lön och sjukpenning. Om du har fått barn så är det bra att teckna livförsäkring. Om du har bil så måste du ha trafik försäkring. Den kan h...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Tips och råd om att flytta hemifrån!

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2007-10-24

    herre gud varför skapar man en

  • Inactive member 2009-07-03

    Det här är helt fantastiska tips som alla som går i flyttankar borde läsa.

Källhänvisning

Inactive member [2005-04-19]   Tips och råd om att flytta hemifrån!
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4125 [2024-04-19]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×