Transport

14 röster
20865 visningar
uppladdat: 2005-04-20
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning:

Jag skall skriva ett arbeta om transport. Ämnet transport är ett mycket brett område så jag skall försöka göra ett hyfsat kort arbete.


Stenåldern:

På Stenåldern så fick man göra allting för hand. Man transporterade sig helt med egen kraft, med hjälp av benen alltså. Om man ville ha hem något så fick man släppa hem det. Men dom rika kanske hade dragdjur som då drog hem sakerna som man kanske hade köpt på marknaden. Men det var inte alls många som hade dragdjur. Men vattnet var också ett annat transportmedel. Dom hade urholkat stockar så att dom hade blivit flottar. Seglet hade dom inte uppfunnit så dom fick hjälp av strömmarna och med hjälp av egen kraft.


Järnåldern:

Det var inte förrän på Järnåldern som men började använda hjulet. Hjulet var redan uppfunnit på stenåldern men man använde det inte då. Hjulet räknas som en av dom bästa uppfinningar som har gjorts. Hjulet används till mycket, t.ex. på vagnar och skottkärror m.m. Vagnarna drogs ofta om av hästar, åsnor eller oxar. När dom började använda hjulet så blev allting mycket lättare. Men kunde t.ex. dra hem djuret när man har varit ute och jagat. Men kunde också förflytta sig och andra saker mycket lättare. Men dom uppfann också stridsvagnen som det blev också då mycket lättare att strida. I Kina var hjulet på vagnar redan känt sedan 2500 f.Kr. När man byggde pyramiderna i Egypten så använde man inte hjulet, istället så använde man rullstockar och slädar för att kunna flytta dom stora tunga stenarna. Skottkärran med hjul kommer från Kina från första början, men den blev känd i Europa på medeltiden.


Antiken:

På Antiken så gick inte utvecklingen framåt så mycket. Det ända som hände var att dom uppfann vägen. Vägarna gick runt hela Romarriket. Vägarna var jätte bara gjorda. Dom var så bra att det till och med finns kvar några än idag. Vägarna var bara en fördel, då var det ännu lättare att transportera vapen och mat till dom som är ute i krig. Men det var bara i Romarriket som dom hade så här bra vägar. Vi i Sverige kunde inte bygga vägar förrän in på 1600-talet.


Vikingatiden:

Vikingatiden var under medeltiden. Vikingarna bodde här uppe i Norden. Vikingarna var väldigt duktiga båtbyggare. Idag vet vi har deras båtar såg ut för att dom som var väldigt rika blev begravda i sina skepp. Dom byggde båtarna av trä och dom var gjorda så att man skulle kunna segla på både djupt och grunt vatten. Men behövde inte några hamnar för båtarna var lätta att kunna dra upp båtarna på stranden. Om man är ute på djupt vatten så har man ju ingen kompas så man måste navigera med hjälp av solen och stjärnorna. Men hjälp av båtarna så åkte man runt i Norden och plundrade byar och andra länder.Vikingaskeppen var utrustade med följande:
Åror, skeppen hade oftast 12 åror men dom kunde också vara fler.
Köl, skeppet har en kraftig trädstam till köl. Det var nästan det viktigaste på hela båten att den hade en kraftig köl, annars skulle den gå sönder.
Sköldar, skeppen har sköldar på sidorna som skyddar en om man kanske skulle bli anfallen. Segel, alla skeppen hade segel och dom kunde vara till över 12 meter höga. Styråra, alla skeppen hade en styråra som styrde båten. Den fungerar som rodret gör på dagens båtar. Sittplatser, alla vikingarna satt på en låda. I den så hade dom alla sina saker.


Medeltiden (1000-1500 e.kr):

Under medeltiden så hände det mycket med båtarna. Det fanns olika sorters båtar, färjor, handelsfartyg, krigs båtar och fiskebåtar etc. Det fanns bara fördelar med båtar. Om du t.ex. skulle över vattnet så var du tvungen att rida runt det, det var jobbigt och det tog en massa tid. Men med båtarna så kunde du åka direkt över vattnet. Så med hjälp av båtarna så kunde man sälja och köpa varor från hela världen över. Man har nästan upptäckt hela världen med hjälp båtarna. Om man tittar på Christoffer Columbus som upptäckte Amerika år 1492.


1500-talet:

Det var under 1500-talet som den första ritningen på en cykel kom. Men på den tiden så fanns det inga tekniska förutsättningar för att kunna bygga en cykel. Det var Leonardo da Vinci som ritade den.


1600-talet:

På 1600-talet så handlade det till en del om båtar. Då hade om kompas, det är nästan den ända skillnaden från vikingatiden och medeltiden. Men det var också en risk att åka på stora affärsresor, för man kunde bli anfallen av sjörövare. Men det var också nu som vi svenskar lärde oss att bygga vägar. Innan dess så kunde man knappast åka på dom. Då sa man att 5 mil med häst och vagn på en dag var bra.


1700-talet:

Det var inte förrän i slutet på 1700-talet som den första cykeln byggdes. Cykeln den var byggd av trä. Den cykeln kunde man inte styra så att man fick lyfta cykeln om man skulle vilja ändra riktning. Det fanns inga pedaler på cyklarna så man fick ta fart med fötterna. Det var på 1700-talet som den första ångmaskinen kom. Det var James Watt som uppfann ångmaskinen, men hans första ångmaskin stod inte färdig förrän 1760. Han arbetade men ångmaskiner i över 30 år men ändå så fick han inte dom att bli bättre eller att dom blev mindre. Det var på grund av den stora storleken som den bara användes i fabriker där man inte behövde flytta runt den.


1800-talet:

På 1800-talet så blev ångmaskinen mindre så att den kunde användas för att kunna transportera människor. Då byggdes de första ångloket och ångbåten som drev med hjälp av ånga. Ångbåtarna hade stora vattenhjul som förde båten framåt. Senare fick ångbåten propellrar.
Det var år 1855 som Moritz Fischer kom på att man kunde sätta pedaler på framhjulet på cykeln. Då slapp men att bara sparka sig framåt.
Den första bilen hade en motor som drev av bensin. Den uppfanns av Carl Benz och blev färdig år 1885. Det var den första fyrtaktsmotorn och hade 0,8 hk och kunde komma upp i 15km/h.


1900-talet:

Flygplanet uppfanns av Orville och Wilbur Wright. År 1900 så byggde dom sitt första glidflygplan. Dom testade det och kom fram till att dom b...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Transport

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

 • Inactive member 2005-04-21

  Skriv gärna en kommentat...!

 • Inactive member 2007-10-25

  bra skrivet, mycket fakta med

 • Inactive member 2012-09-10

  bra eller???

 • Inactive member 2015-03-16

  grymt tack för hjälpen

Källhänvisning

Inactive member [2005-04-20]   Transport
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4144 [2022-07-06]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×