Jättevågen som orsakade många offer

9177 visningar
uppladdat: 2005-04-25
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Det var tidigt på morgonen söndagen 26 december år 2004, som jätte vågen färdades över den Indiska oceanen. Ingen visste att den var på väg eftersom det inte finns några varningssystem i Indiska oceanen. De enda som kunde räkna med att något sådant skulle hända var meteorloger runt om Indiska oceanen, dom hade fått rapport om att det skett ett mycket stort undervattensjordskalv och beräknade att detta kunde föra med sig en jättevåg. Myndigheterna beslutade att inte göra detta offentligt för att det kunde skrämma turisterna. Detta låter syniskt men man får komma ihåg att Thailand och länderna runt om kring har ett mycket stort beroende till turisterna.

Jättevågen kallas för tsunami och är en våg som bildats i havet av en jordbävning på havsbotten. Den kan även bildas vid ett skred eller vulkanutbrott under vattnet eller då en meteorit störtar i havet. När sediment och sten rör sig ned för branta sluttningar på botten kan detta också göra att vattnet ovan påverkas kraftigt.

När en undervattensjordbävning uppstår spricker havsbotten och det bli en förskjutning av stora vattenmassor, vilket innebär att vattnet rör sig med mycket stor kraft (energi). Jordskorpan rör då sig och allt vatten som ligger ovanpå botten dras med när vågen bildas. Om det t ex är 5000 meter djupt och förkastningen är tio meter i höjdled så innebär det att vattnet lyfts tio meter på några sekunder. Det överförs då en stor mängd energi från jordbävningen till havsvattnet. Det uppstår då en våg som är 10-100 km på våglängden men den är bara någon meter hög över havsytan. Det farliga är att den syns inte förrän det är för sent.

En tsunami färdas med en hastighet av 700-900 km/h. Vågen behåller sin energi nästan hela tiden när den är på djuphav. När tsunami närmar sig land och vattnet bli grundare, minskar dess fart d.v.s. våglängden och höjden ökar. Och när det blir riktigt grunt blir vågen jätte hög och liknar en vägg av vatten som rusar mot kusten. När vågen slagit in över kusten kan den fortsätta långt upp på land och dränka människor och djur. Och eftersom att kraften i vågen är jätte stark, dras man ut i havet. Vågen orsakar en stor förödelse och kan jämna en hel stad med marken.

De länder som drabbades mest var Indonesien, Sri lanka, Indien, Thailand, Somalia, Maldiverna, Malaysia och Burma. Men även Tanzania, Bangladesh, Kenya och Seychellerna berördes av den största jordbävningen på över 40 år.
Tre veckor efter flodvågskatastrofen står det klart att över 200 000 människor dödades och hundratals är skadade. Fortfarande saknas tusentals och siffran över döda stiger hela tiden. En annan mycket stor olycka i samband med en tsunami skedde år 1883. Den orsakades av ett vulkanutbrott av vulkanen Krakataus explosionsartade utbrott, över 36 000 människor dränktes av vågen.

Vad kan man då göra för att minska skadorna när väl vågen kommer? I havet runt USA som är mycket jordbävnings rikt så har man ett varningssystem som består av känsliga sensorer på havsbotten, dessa känner av om en tsun...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Jättevågen som orsakade många offer

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2005-08-01

    Bra skrivet det var på tiden a

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2005-04-25]   Jättevågen som orsakade många offer
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4162 [2024-03-03]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×