Malcolm X

13048 visningar
uppladdat: 2005-04-25
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Malcolm X föddes i den lilla staden Lansing, Michigan, USA, 1925. Hans ursprungliga namn var Malcolm Little, Malcolm X kom han att kalla sig senare i livet. Hans far, Earl Little var pastor i en baptist kyrka, och även väldigt aktiv i en svartnationalistisk rörelse. Där predikade han om att de svarta aldrig skulle få frihet, oberoende, självrespekt och självständighet i USA. Denna rörelse var bara en del av de många ”tillbaka till Afrika- rörelser som fanns då. Men det var långt ifrån populärt hos alla, och allra minst hos rasistorganisationen Ku Klux Klan, som försökte tysta ner Earl vid fler än ett tillfälle, och de lyckas till sist.

En dag, när Malcolm var 6 år gammal mördades hans far brutalt av några vita rasister. Rasisterna hade först slagit den gamle pastorn medvetslös och sedan därefter släpat honom till ett spår där en spårvagn med hög fart körde över honom. Detta drabbade familjen hårt, inte minst ekonomiskt, när Malcolms fars försäkrings pengar inte gick att få ut pga försäkringsbolaget var säkra på att han hade begått självmord.
Efter ett tag åkte Malcolm fast för snatteri och socialtjänsten blev inkopplade, de beslutade att barnen skulle placeras i olika barnhem, detta ledde till att mamman hamnade på mentalsjukhus.


För Malcolm gick det inte så bra. Han snattade, var uppkäftig i skolan och blev mer och mer aggressiv. Till sist hamnade han på en uppfostringsanstalt, och det hela vände när han hamnade i en fosterfamilj där han trivdes riktigt bra.
Vid 16 års ålder flyttade han till Boston, där han hade sin halvsyster. Där arbetade han som skoputsare vid Roseland, Bostons stora dans- och musik palats. Men han putsar inte bara skor, han sålde även sprit, marijuana, kondomer och adresser till prostituerade, en bransch där det fanns betydligt mer pengar att hämta.
Knappt ett år senare begav han sig till New York där han fick ett jobb som bartender i Harlem (de svartas stadsdel) och hans kriminella lev förvärrades med koppleri och stölder, och själv blev han beroende av droger.
Efter ett par år återvände Malcolm till Boston efter en våldsam uppgörelse med en av sina bossar i New York och tillsammans med en gammal kompis och två vita flickor bildade han ett inbrottsteam. Det gick bra till en början, men de åkte fast.
Normalt får förstagångsförbrytare max två års fängelse för inbrott, men Malcolm hade inte bara begått inbrott; han hade också ”lurat” två vita flickor in på den brottsliga banan- ett mycket grövre brott. Han var 20 år gammal och hade dömts till 10 års fängelse. I fängelset kom Malcolm efter inte låg tid att kallas för Satan, p.g.a. drogabstinensen, som orsakade väldiga vredesutbrott. Efter två år vände det dock helt, tack vare ett brev från hans bror Philbert. Philbert berättade att han hittat Gud, och att den gud som han hittat är svart och heter Allah. Han berättade om hur människan från början var svart, och hur det svarta folket är jorden herrar. De vita är bara en hög djävlar, vars tid på jorden snart är ute. Men tills den dagen kommer så ska de svarta hålla sig på avstånd från de vita, och leva i ett avskilt samhälle, där de tar avstånd från droger, omoral och nöjesliv. Istället ska de satsa på utbildning, arbete och mission.

Det var inte tankar som Philbert kommit på själv, utan han hade gått med i en rörelse som kallades Nation of Islam eller Black Muslims, och grundaren till den heter Elijah Muhammad. Elijah Muhammad ville genom sin rörelse återskapa en svart islamiskt nation. Malcolm blev mer och mer intresserad av detta så han började att läsa och studera i fängelset.
Han skrev brev till Elijah Muhammad och fick efter ett tag svar. Elijah skrev och förklarade för Malcolm hur de svarta byggde palats och grundade städer medan de vita levde i grottor, hur de svarta i miljontals skeppades till USA som slavar för att där utan konster acceptera en kristen tro osv. Malcolm tog det till sig och litade på varje ord, och när han släpptes ut 1952 gick han med i Black Muslims, och bytte då sitt efternamn Little mot ett ’X’. Det symboliserar han okända slavnamn, som gått förlorat.
Malcolm startade en kampanj, som skulle locka fler medlemmar, och han lyckades bra, det stärkte hans ställning och han blev efter inte lång tid känd i hela USA. Rörelsen blomstrade i hela USA på 1960-talet, Malcolm blev allt mer populär, nästan större än Elijah Muhammad trots att det var han som drog nytta av det hela. Men Malcolm sågs av vissa som en farlig person, ”den argaste negern i Amerika”, och hölls under ständig övervakning. I media ställde man Malcolm X mot Martin Luther King, för de ansågs som fiender mot det vita Amerika.
De kom även från liknande bakgrunder och var jämngamla. Det som skiljde dem åt är att King var övertygat kristen, och han ville att svarta och vita ska leva tillsammans i ett jämlikt samhälle.
Malcolm menade att det var fel, och att det bara förlänger de svartas lidande. Istället skulle de svarta folket ta avstånd från de vita. Otroligt provocerande för många, speciellt de vita, men även för Elijah Muhammad och andra ledare inom black Muslims, och i det tysta började de motverka honom.
Malcolm X bröt med Elijah Muhammad 1963-1964, för att bygga upp en egen rörelse. Det hade flera anledningar, men en rejäl tankeställare kom när det visade sig att Elijah Muhammad hade fyra barn med två sekreterare i 20- års åldern.

1964 gjorde han sin pilgrimsfärd till Mekka, och den resan förändrade honom väldigt mycket. Han böt sitt namn till El Hajj Malik El- Shabazz. I Mekka upplevde han en stor gemenskap mellan ”svarta, vita röda och bruna muslimer”. Det fick honom att inse att alla vita människor inte är ”djävlar” utan att attityderna är viktigare än deras hudfärg. Samtidigt blev han övertygad om att islam är den enda religionen som kan lösa problemen mellan olika raser.


Sommaren 1964 bröt det ut våldsamma ras oroligheter i flera amerikanska städer, och Ma...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Malcolm X

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-04-25]   Malcolm X
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4163 [2024-04-20]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×