Moa martinson

7979 visningar
uppladdat: 2005-04-27
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Moa Martinson föddes som helga Maria Schwartz år 1890 i Östergötland. Hon föddes som oäkting till en fabriksarbeterska som hette Kristina och fadern kom från en rik släkt och ville inte ha något med Moa att göra. Han gav modern Kristina en summa pengar som de skulle klara sig så gott de kunde.

Några år senare gifte Kristina sig med en arbetare som hon fick fem barn med. Moas styvfar drack mycket och brukade slå Moa och hennes mor. Familjen fick flytta mycket för att styvfadern inte kunde behålla sina jobb. Moa fick inte gå mycket i skolan, men hon var ändå mycket läsbegåvad. När hon var ung skrev hon dikter och älskade att läsa böcker, men eftersom att det var så fattigt fanns det inte mycket böcker som Moa kunde läsa när hon var liten. Trots att hon hade hon gått i 8 olika skolor innan hon var 12 år hade stort A alla ämnen, utom uppförande.

När Moa var 28 år drunknade två av hennes barn mycket tragiskt och snart därpå tog hennes man självmord. Moa började då skriva och skicka in texter till en tidning. Och de tyckte att det var bra och ville ha mer av hennes texter. Moa var engagerad och ställde sig alltid på de fattigas sida.

År 1929 gifte hon sig med författaren och poeten Harry Martinson. Det var först nu som hon på allvar kom igång med att skriva. Och det var vid denna tid som hon började använda namnet Moa. De flesta av hennes böcker är självbiografiska och hon skrev om de förtryckta arbetarkvinnorna. Moa Martinson dog 74 år gammal.

Några av de mest kända böckerna är:

• Kvinnor och äppelträd (1933)
• Mor gifter sig (1936)
• Kyrkbröllop (1938)

Jag har läst om kvinnor och äppelträd.
Och den handlar om när mor Sofi och Fredrika bestämmer sig för att bryta mot alla socknens seder och börja bada, varje vecka! Det börjar då gå rykten och mor Sofi anses syndig. I byn finns ett bönehus där alla i ber för att djävulen inte skall sätta samma straff på alla, som han troligen kommer att drabba mor Sofi. Tillslut står inte mor Sofi ut med att alla i byn baktalar henne, så hon tar självmord.

Två generationer senare lever två av hennes ättlingar inne i storstadens förorter, Sally och Ellen. Och de vet inte om varandra, det ända som de har gemensamt är berättelserna om mor Sofi. Sallys farmor är mor Sofis oäkta barn, det barn som hon adopterade bort för att hon fått det utanför äktenskapet. Ellens mor dör i lungsot när hon är liten, så hon ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Moa martinson

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2007-11-29

    det va ett bra arbete som gav

Källhänvisning

Inactive member [2005-04-27]   Moa martinson
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4164 [2024-04-19]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×