Doktor Glas

1 röster
17653 visningar
uppladdat: 2005-04-28
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Slutplädering i mål 18293-Dr Glas


Åklagarens argument

Den åtalade Doktor Glas begick den 22 augusti ett mycket allvarligt brott och vi kräver nu att han skall betala sin skuld till samhället. Han är anklagad för mordet på den avlidne pastor Gregorius.

Bevismaterial 8, den åtalades dagbok, visar att mordet var planerat och han skall därför dömas för överlagt mord.
Redan på första sidan i Dr. Glas dagbok möter vi hans avund och förakt mot den avlidne. Sedan framkommer det gång efter gång hur han så gärna vill döda det oskyldiga offret .

Han framför även att han tycker att lagen är löjlig och bestämmer sig för att agera enligt hans egen moral och åsikter. Skall Doktor Glas ha rättighet att bryta mot lagen som ingen annan har? Har det inte funnits stunder då vi alla, även er herrar i juryn, velat slinka ner ett piller i halsen och ta livet av någon som vi föraktat och irriterats av? Jovisst har det funnits det, men inte har vi gått och dödat personen! Herr Gregorius var kanske inte en helgonförklarad man, men inte hade någon rätt att dräpa pastorn.

Lagen skyddar alla, onda såväl som goda. Även om det finns en person i ens grannskap eller på jobbet som man fullständigt hatar har man fortfarande ingen rätt att ta livet på honom, OM det inte är så att detta sker i självförsvar, vilket inte är relevant i det här fallet. Det hjälper inte om ens fiende faktiskt är en avskyvärd person. Inte heller om han behandlar sin fru illa, detta vet ni i juryn, såväl som jag.

Enligt bevismaterialet ser vi också hur Doktorn var väl medveten om att hans kommande gärning var olaglig och medförande hårt straff. Men detta stoppade inte honom från att begå det kallblodiga dråpet.

Hur skall det svenska folket kunna lita på sina läkare om vi inte stoppar dem som skriver falska diagnoser och ljuger patienterna rakt upp i ansiktet? Skall vi tillåta detta eller ska vi sätta stop för det här och nu?

Påföljden i den här typen av brott är fängelse på livstid, om det inte går att bevisa att gärningsmannen är psykisk sjuk, då blir det en annan påföljd. Advoka...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Doktor Glas

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-04-28]   Doktor Glas
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4195 [2022-08-15]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×