Utarmat uran i vapen

8216 visningar
uppladdat: 2001-02-06
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Utarmat uran

Inledning
1896 så upptäckte Henri Becqurel att uranhaltiga ämnen sänder ut en osynlig strålning. Fast det var inte för än på 1940-talet som man började att använda kärnenergin på riktigt ex atombomben. Atomåldern hade börjat. Kärnenergin är den mest miljö vänliga metoden för att få energin. Jag ska gå närmare på det som just nu händer i mellanöster efter alla bombningar med vapen som har varit utarmat uran i. Jag valde detta ämne för att jag är intresserad om vad som händer där. Jag har sökt information på internet och i boken atomavfall och på aftonbladets hemsida.

Vetenskaplig förklaring.
Kärnan i varje atom innehåller positivt laddade protoner och oladdade neutroner. Kärnan i sin tur omges av ett antal negativt laddade elektroner. De flesta atomer befinner sig i ett stabilt tillstånd, där krafter mellan protoner och neutroner håller samman kärnan. Det finns dock några grundämnen där protoner och neutroner inte lyckas hålla atomen stabil, och då sönderfaller de tills de uppnått en mer stabil sammansättning. Det är detta sönderfall som kallas radioaktivitet.Uran har en halveringstid på ungefär 4470000000 år

Orsaken
Orsaken till att det att vi har kärnavfall är att vi måste ha energi till våra hem, arbeten och i vapen industrin. Kärnenergi är miljövänligast tekniken för naturen.Kärnreaktorer är ju inte farliga om det inte händer någon olycka men själva avfallet är ju farligt så det måste man förvar på säkra områden.


Vad du och jag skulle kunna göra?
Det finns några alternativ om hur man kan ta hand om radioaktivt avfall. Själv tycker jag att man ska skjuta upp det i rymden för rymden är ju så otroligt stor men det skulle bli dyrt att skjuta upp och det kan ju händ en olycka när man skjuter upp raketerna. Men nu förtiden så förvarar man det först i vatten bassänger i 40 år, så 90 % av radioaktiviteten har försvunnit och sen förvarar man det i bergrsgunden men riskerna med det är att jordbävningar, erosion och rostande behållarekan leda till läckor. Men du och jag kan ju inte göra så mycket för att minska för att man måste ju vara många för att det ska hända något. Men skulle alla i världen tex. dusch mindre i en veckan så skulle vi kunna skrota några kärnkraftverk. Men istället för kärnkraftverk så skulle man kunna ha solceller på alla hus eller en vindsnurra. Sen går det alltid att ta krafter från vågorna. Solution to polution is dilution ????.

Utarmat uran i vapen
Nato skickade radioaktiva granater över Kosovo för att slå ut serbiska pansarförband i kriget 1999. Nu sprids oron att granaternas strålning orsakar dödsfall i leukemi hos Kosovoveteraner. Dom svenska soldaterna i KFOR styrkan kan ha varit i områden som har varit bombade. Svenskarnas läger log i östra delen av Kosovo.
Nato använde den här typen av granater över södra och västra Kosovo.
Ämnet har använts en lång tid av Nato. Radioaktivt utarmat uran används för att ge tyngd åt vissa pansarbrytande projektiler. Det är både billigt och effektivt och har använts av Nato både i Gulfkriget och på Balkan, i Bosnien och nu senast i Kosovo. De första cancerlarmen som sätts i samband med granaterna på Balkan kom för ett par dagar sedan.I Belgien har flera fall upptäckts, liksom bland Nederländska Balkanveteraner.
Sex italienare har dött och det lär bli flera som dör.

Cancer
vi kommer i kontakt med strålning hela tiden ex sjukvård och bakrundstrålning.Radioaktivitet kommer vi kontakt genom mat, dryck, luft ellar vatten.Det som kan hända med en människa som utsätts för höga strålnigsdoser kan hon drabas av strålningsjuka. Och symptomen är bla kräkningar, håravfall och blödningar sjukdomen kan leda till döden. Lägre strålnings doser kan orsaka cancer, t ex leukemi, blod cancer hos barn. Om könsorgaen utsätts för strålning så kan arvsmassan bli skadad. Det som händer när strålningen tränger igenom huden eller andas in är att kroppens celler rubbas och förökar dom sig så kan det leda till cancer

Varnar civilbefolkning
Om man spränger minor i områden där det finns utarmat uran i marken, så kan man förmodligen också även spränga uranet på nytt och inandas det.Hittills har man i Kosovo identifierat 112 platser som varit mål för bombning med den här ammunitionen. Men dom platserna har inte märkts ut. Uranet är inte farligt så länge som man har det vanligt. Det är i själva verket mera strålning här i Sverige (Radon i berggrunden) än i Natos uranvapen. Men dom som har kommit i kontakt med uranet har det inte varit vanliga tillfällen uranet har kommit med 5ggr ljudets hastighet och explosioner har förvandlat uranet till ett moln, aerosol vid nedslaget, vilket innebär att uran finns som uranoxidstoft i några av världens minsta partiklar, 5 mikron (det minsta en människa kan uppmäta är 1 mikron). Grundämnet uran är oerhört giftigt att andas in, och desto giftigare när det är lågstrålande och det är just vad utarmat uran är.
Det skulle ko...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Utarmat uran i vapen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2001-02-06]   Utarmat uran i vapen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=421 [2023-06-08]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×