Per Gessle

9874 visningar
uppladdat: 2005-05-11
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Per växte upp i Halmstad med sina två syskon, Gunilla och Bengt, sin mamma Elisabeth och sin pappa Kurt. Per var yngst i sin familj och det skilde 15 år mellan honom och Gunilla som var äldst. Kurt ägde en egen rörläggnings firma. Kurt jobbade oavbrutet och tog på sig tunga jobb, men han tyckte ändå inte att han hade nog med jobb så han gick kurser eller gjorde något annat. Deras hus byggde Kurt, även om hans ena tumme höggs av, men huset blev klart ändå. Per hade alltid haft ett musik intresse och lärde sig engelska redan vid 8-års ålder genom att läsa engelska musiktidningar. Per hade över 100 skivor redan innan han hade fyllt 10. När Per var 13 år så hade han röda slingor i sitt mörkblonda hår och det var han helt ensamen med, för det hade ingen på den tiden förutom gamla tanter.

När Per var 17 år så fick han följa med sin kompis Pedda till hans grupp "Audiovisuellt Angrepp" där Mats MP Persson, Martin Sternhufvud och Pedda spelade. Per blev genast kompis med MP som började spela med varandra. Dom skrev en massa låtar och även om MP kunde spela många instrument så kunde dom ju inte ha några spelningar två personer, så Janne som var kompis till Per och Halling som var en kompis till MP började i bandet som döpte sig till "Gyllene Tider". Deras instrument inköptes i London eftersom det var billigare där. Men när dom skulle åka hem igen så var det ju det där med momsen, och den ville dom ju inte betala. När båten lade till i Helsingborg så skulle Per gå landvägen in med sin gitarr medan dom andra tog Görans bil (han skjutsade dom), men dom hade inte räknat med att dom i tullen såg när Per hoppade in i bilen längre bort. Tullarna trodde att det handlade om någon slags narkotika smuggling, så dom hoppade in i en bil och prejade ner dom mitt inne i Helsingborg. Dom hittade ingen narkotika i bilen, men däremot ett par insmugglade instrument och en flaska sprit som Per hade råkat få med. Instrumenten tog tullen och dom var ett par instrument fattigare och ett par böteslappar rikare. Så Per skrev ett ångerbrev och fick tillbaka instrumenten och några ytterliga böteslappar.

Pers pappa dog i cancer dagen innan den första notisen om Gyllene Tider kom med i tidningen. Kurt hade aldrig brytt sig om musiken. Han spelade fiol själv, men ville hellre att Per skulle skaffa sig ett riktigt arbete och bli hantverkare medan mamma ville att han skulle bli läkare eller präst. Efter Kurts begravning hade Per mycket att göra. Han skulle ha premiär med Gyllene Tider och så skulle hans mamma och sin syster öppna en porslins affär, och därför fick han inte tid att sitta och sörja över Kurts död.
Den 12 maj 1978 hade Gyllene Tider sin första spelning inför sina närmaste kompisar och 50 till. Per sjöng falsk så det skar sig, så det blev ingen vidare succé. Dom skickade demotaper till dussintals av skivbolag men blev nekade på alla, men ett radioprogram ville gärna ha dom med. Dom ville ju få uppmärksamhet från skivbolagen, så Per kom på att dom kunde spela in en EP på vinyl för det var ju utmärkande. 1000kr per man skulle det kosta, och dom var överens om att det var värt det. Per försökte samtidigt att öka sina massmediala kontakter. Han skickade då in brev till rocktidningen Larm och Hallands Posten. Den 8 juli skulle Gyllene Tider egentligen vara med i radion men det blev tennis istället. Efter 2 inställningar till så trodde dom att dom äntligen skulle få vara med, men den här gången lyckades Sveriges Radio med att slarva bort bandet. Det han bli september innan dom slutligen fick spela i radion.

När deras EP var färdig så fick dom bråttom att reklamera för den. Dom skickade den till alla möjliga skivbolag och gjorde en egen affisch med texten "Gyllene Tider har inte SEX utan fem låtar på sin nya EP. Köp den!" Ordet SEX stod skrivet i stora bokstäver tryckt på rosa papper. Per skrev insändare till alla möjliga tidningar och fick en gång idén att skicka en insändare på svenska till tidningen New Musical Express. Och överraskande nog så kom den med i tidningen. Deras spelningar gick bara bättre och bättre och Gyllene Tider började bli ett stort namn i Halmstad. En februarimorgon 1979 fick Per ett samtal från skivbolaget EMI, han sade att han var intresserad av Gyllene Tider speciellt låten Billy. Skivkontraktet var så gått som färdigt bara om dom hade fler låtar. Dom skrev några låtar och skickade en tape till dom med tio låtar. Skivbolaget skickade en kille som kollade dom, han tyckte att dom, av dom nya banden, var ett av dom bättre. Augusti 1979 spelade Gyllene Tider in sin första LP, ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Per Gessle

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2005-05-11]   Per Gessle
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4240 [2024-04-18]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×