Genre Flower Power

5 röster
17784 visningar
uppladdat: 2005-05-11
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Bob Dylan var bland de främsta som grundade folkrocken, och ur det kom sedan flower power. Flower Power är en lättsam variant av folkrocken. Folkrocken är mer ballader och genom texterna så vill man få fram budskap, texterna innehåller saker som bandet vill få fram. Genren flower power var en fredlig ungdomsrörelse som uppkom i slutet av 1960-talet i USA. De ville skapa en lyckligare värld och riktade sig mot det borgerliga samhället. Flower Power symboliserar hippies ickevåldsideologi.
Flower power anhängarna blev även kallade för hippies. De klädde sig i färgglada kläder som t.ex. stora vida byxor och tunikor, båda hos män och kvinnor. Och även pannband var populärt. Kläderna var Indien inspirerade. Man blev lite hinduer och buddhister på den tiden. Eller det var i alla fall det de flesta trodde hippies trodde på. Man kunde se folk sitta och meditera av olika slag och även att folk tände rökelser.
Sex var en mycket stor sak inom detta. Man ville älska fritt och många hade gruppsex med varandra. Man ville även mysa med varandra. P-piller var oerhört vanligt bland dessa flickor och för att man skulle känna sig fria brände man en massa behåar också.

De hade även på sig en massa smycken och en känd symbol som hängde kring nästan alla flower power lyssnares halsar var Peace märket. Man kan säga att det var de som symboliserade genren och även en massa färgglada blommor kunde man se som deras symbol. De brukade även måla hela skåpbilar med färgglada färger och en massa blommor som motiv.

Man brukade även använda sig av Indiska instrument och skalor som var sammansatta med det vanliga rockbandet och spelades av orkestrar.
Hippierörelsen startade i samband med Vietnam kriget, och med kärlekens makt ville ungdomarna rikta sig mot världens alla konflikter. Några kända uttryck som deras anhängare ofta använde sig av var ”Make love. Not war” och ”Peace, love and understanding”. De grupper som var flower power tidens stora grupper var Jefferson Airplane, Grateful Dead, Country Joe and The Fish och även sångartisten Janis Joplin. Det var i San Fransisco allt hände. 1967 det var då hippiekulturen var på top och San Fransisco kallades då för ”kärlekens stad”.

Nånting som kännetecknar hippiekulturen är den berömda rockfestivalen Woodstock som ägde rum den 15-17 augusti 1969. Den ägde inte rum i Woodstock, i New York, utan i Festivalen hade så många besökare som 450 000 personer. Woodstock festivalens arrangörer var Joel Rosenman, John Roberts, Michael Lang och Artie Kornfield. Det hela arrangemanget filmades av Michael Wadleigh och blev året senare en dokumentär.
På festivalen ägde det rum en massa olika saker, en massa narkotika var inblandat, mycket våld, och det inträffade även 2 mord under festivalen.
Självklart var det en många artister som uppträdde där men några av de som syntes mest var Jimi Hendrix, The Who, Santana, Joe Cocker och Janis Joplin.


Janis Joplin – en mycket känd artist inom genren

Janis Lyn Joplin föddes den 19 januari 1943 i Port Arthur i staten Texas, USA. Där växte hon upp med sin mor och far Seth och Dorothy Joplin.
När hon ar ung märkte hon en medfödd talang, att sjunga blues. Hon började då att sjunga på olika caféer och liknande, i den lilla byn i Texas.
Hon slog igenom vid Monterrey festivalen 1967 med sin egendomliga röst. Den var hes och känslig men mycket erotisk och intensiv. Janis kom att bli en av 60-talets största vita sångerska. Runt om i världen var hon mycket älskad. Hennes texter och material skrev hon för det mesta själv.
Redan som tonåring började Janis att sjunga, men då var det mest blues och folkmusik som gällde. Vid ca 25 års ålder hamnade Janis i kontakt med bandet Big Brother and the Holding Company. Bandet har Janis att tacka för deras kändisskap för utan henne kanske de inte ens skulle ha blivit kända. Bandets gemensamma mest kända låt var/är Piece of my heart. Men bandet höll inte ihop för särskilt länge utan när hon sedan 1967 uppträdde på Woodstockfestivalen så hade hon redan lämnat bandet. Det var på Woodstock hon gjorde många live framträdanden som sedan blev mycket kända.

Men som många andra artister inom denna genre så hade även Janis mycket svåra problem med sprit och droger. Hon hade även det inte så lätt med män utan lyckades för det mesta ha en del krångliga förhållanden. Men för att inte bli för deprimerad så valde hon att skölja ner sina sorger med sin favorit, whiskeylikören Southern Comfort. Det har gjort en många album i Janis ära med hennes hits, men de album som hon själv var med i släppte när hon var i liv var:

• Big Brother and the Holding Company
• Cheap Thrills
• I Got Dem ´Ol Kozmic Blues Again, Mama

Men när hon spelade in hennes nästa album Pearl så hände det ofattbara. Janis dog av en heroin överdos på ett hotell i Los Angeles, 1970. På det kommande albumet fanns några av hennes mest kända verk, ”Mercedes Benz” och Me and Bobby McGee”.

Men tro inte att man glömde bort henne för att hon dog utan till hennes ära gjordes filmen The Rose som spelades av Bett Midler i huvudrollen. Filmen blev inspirerad av Janis Joplins liv. Hon blev till slut den kända vita blues sångerskan med en oerhört erotisk och sensuell röst.


Egna Kommentarer

Jag tyckte att det var kul att arbeta om olika genres. Och för att variera så valde jag en genre som jag nästan inte alls har hört talas om tidigare. Jag valde genren Flower Power. Det var inte direkt det lättaste att hitta fakta om den men det fungerade ändå. Fats jag tro inte att jag fått med lika mycket fakta som de andra har i sina arbeten. Men jag gjorde mitt bästa och försökte. Det var en ganska intressant genre ändå. Fast man skulle kanske ha kunnat lägga till experimentell och folkrocken för att få lite mer fakta, men då skulle det inte bara ha blivit en genre. Arbetet var iallafall intressant att göra och ganska kul. Jag laddade faktiskt he...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Genre Flower Power

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-05-11]   Genre Flower Power
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4253 [2022-08-12]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×