Kvinnor

8719 visningar
uppladdat: 2005-05-13
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning: Jag har valt att skriva om kvinnans frihet till att göra som de vill med sin egen kropp. De källor som jag har valt att utgå ifrån är läroboken samt Internet. De frågeställningar som jag har valt att ta upp är: Hur såg maktfördelningen ut mellan kvinnan och mannen förr? Hur pass ”ägda” var dom? Var gick gränsen för att bli kallad för t.ex. hora? Såg männen kvinnans kropp som en ”barnmaskin” eller som något som man skulle vara rädd om? Det har varit väldigt spännande och kul att ta reda på fakta om just det här arbetet eftersom det riktar sig till kvinnor. Efter att man har läst mitt arbete så hoppas jag att man fått en inblick i hur kvinnans ställning i samhället såg ut förr i jämförelse med mannen…


Kvinnan har genom alla tider alltid varit underordnad mannen på ett eller annat sätt. Redan under antiken så skrev filosofen Aristoteles att ”över hustrun ska mannen styra som en statsman, över barnen som en kung”. Man ansåg att kvinnan var defekt och därför ansågs det naturligt för dom att underordna mannen. Man ansåg också att kvinnan föds som en svagare individ och därför är det naturligt att männen går ut och jobbar, medan kvinnan sköter alla hushållssysslor. Kvinnan var laglös under en lång tid och därför utgick alltid all makt utifrån mannen. Kvinnan ”ägdes” först av sin far och sedan blev det makens uppgift att styra över henne. Den ogifta kvinnan hade sin far som förmyndare och den gifta kvinnan sin make. Ett äktenskap fullbordades förr på så sätt att de gick igenom s.k. sängledning, då bruden och brudgummen gick samman i säng. Efter det så övertog den äkta mannen förmyndarskapet över hustrun. Barn som föddes efter detta betraktades som ”äkta”. När en kvinna hade varit gravid och fött sitt barn så skulle hon hålla sig inomhus i sex veckor efter födseln, detta var en s.k. reningsceremoni som innebar att man inte skulle ha sex på hela den tiden. Många kvinnor betraktade denna tid som en vilotid. Kvinnor som födde barn utan att vara gifta eller trolovade med någon tvingades göra avbön ifrån kyrkan, eftersom detta ansågs vara syndigt. Även barnen som man födde blev straffade genom att t.ex. få sämre arvsrättigheter. Många kvinnor var gravida redan innan vigseln och gifte sig efter att de fått reda på att de var gravida. Det var värre för de kvinnorna där fadern inte ville ingå i äktenskap, de tvingades ibland att lämna byn som de bodde i p.g.a. att de hade dragit skam över familjen.

Det var inte heller ovanligt att mödrar adopterade bort sin ”oäktingar” för att slippa glåpord ifrån andra människor. Kvinnan trodde länge att det var naturligt att tillfredställa sin man, ibland flera gånger per dag även o0m de inte alltid hade lust eller ork. Många kvinnor kunde därför få jobbiga irritationer i underlivet som gjorde samlaget smärtsamt. Då kan man ju undra varför kvinnor ställde upp?! Jo, det var så att man inte hade fått lära sig något annat och man ville ju inte heller göra sig osams med sin man. De flest gifte sig inte av kärlek utan för att man ville föra sitt arv vidare och därför såg många män på kvinnan som en barnafödande maskin istället för något värdefullt. Kvinnan födde i genomsnitt väldigt många barn och man har beräknat att kvinnan tillbringade sammanlagt ca 15 år av sitt liv av att föda och ta hand om små barn. Många mödrar dog i barnsäng eftersom sjukvården inte var så avancerad förr och det kunde även hända att mamman förlorade mycket blod och dog på det sättet istället. Man ansåg att det var bättre att rädda en, istället för att båda dör. När mannens hustru gick bort på ett sådant sätt så blev han tvungen att skaffa en ny hustru som kunde ta hand om alla hushållssysslor. Kvinnan hade inte haft någon visdom av sin kropp innan 1930-talet. Innan dess var det förbjudet att sprida upplysning om metoder för att minska barnafödandet. Det blev tillåtet att sälja preventivmedel 1938 i Sverige, men det var först på 1960-talet som p-pillret kom. I och med det så kunde kvinnor själva bestämma när de ville bli gravida. Det var först då kvinnan och mannen blev jämställda när det gällde sexuallivet. Efter 1960-talet så blev även pappan delaktig i barnens uppfostran….


Analys!

Jag tycker att arbetet har varit väldigt lärorikt och intressant eftersom det handlar om oss kvinnor och våra rättigheter. Många frågor väcktes eftersom det handlar om kvinnor som levde för mindre än hundra år sedan som hade det såhär. Det har varit intressant att se kvinnans utveckling de senaste århundradena. Det är nästan overkligt att föreställa sig att kvinnan i princip var mannens ägodel. Det har hänt mycket med utvecklingen och det är jag glad över, för jag skulle inte vilja bli betraktad som någons ägodel. Jag skulle inte heller vilja ingå i ett kärlekslöst äktenskap. Mannen har alltid varit den styrande parten och det tycker jag är fel eftersom kvinnorna är minst lika starka psykiskt, men något svagare fysiskt än mannen. Det är svårt för kvinnan att ta sig ur rollen som underordnad eftersom den alltid har funnits där. Om man t.ex. jämför hushållningen idag så är det fortfarande inte många killar som vet hur diskmaskinen och tvättmaskinen fungerar. Vi är fortfarande delvis fast i våran roll som underordnade. Även fast vi lever i ett modernt samhälle så kan man fortfarande se tendenser till ett samhälle där man uppfostrar flickor till att vara flickor och pojkar till att vara pojkar. Det gör man redan från födseln genom att köpa blåa kläder till pojkar och rosa till flickor. Vem bestämmer egentligen att blå är en pojkfärg och att rosa är en flickfärg?! Om man som pojke vill ha rosa t.ex. istället för blå så tänker man att det måste vara något fel eftersom det är en ”flickfärg”. Samhället har blivit så konservativt och många tror att det är fel att bryta ett mönster som redan är satt. Men om ingen vågar bryta mönstret så kommer samhället alltid att var konstruerat på så sätt att man måste vara på ett speciellt sätt för att bli accepterad.

Kvinnan blev alltid anklagad för att vara en syndare och var tvungna att göra avbön för att de hade haft sex med någon innan de hade ingått i äktenskap, medan killarna som gjorde likadant så hände det inte något. Det här kan man säga att det fortfarande lever kvar till viss del eftersom en tjej som har haft sex med många blir kallad för hora. Men om en kille gör likadant så ger det honom status. Tjejerna är alltid de individer som blir värst drabbade eftersom det är vi som kan bli gravida och då kan killen bara neka att det varit han skulle varit inblandad. Tjejer får stå ut med glåpord och hemska rykten, vilket inte drabbar killar. Kvinnans kropp ansågs vara en ”barnmaskin” förr och man tänkte inte på att den är något som man måste vara rädd om. Nu betraktas kvinnans kropp som en sexsymbol som män har skapat. Det innebär att man måste se ut på ett visst sätt för att bli accepterad i dagens samhälle. Kvinnan har alltid varit mån om att vara mannen till lags och det är därför samhället har blivit format på så sätt som det ser ut idag. Kvinnorna har alltid varit tvungna att hävda sig i samhället. Om man tar de tre hockey killarna som exempel så beslutade åklagaren att lägga ner åtal för att ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Kvinnor

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-05-13]   Kvinnor
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4265 [2024-03-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×