Portugal

40 röster
34442 visningar
uppladdat: 2005-05-13
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Fakta

Statsskick: republik
Huvudstad: Lissabon
Folkmängd: 10 miljoner
Invånare/km²: 108
Yta: 92100 km² (inklusive ögrupperna Azorerna och Madeira)
Språk: portugisiska
Folkgrupper: portugiser samt mindre grupper av kapverdianer, brasilianare och britter
Medellivslängd: 75,9 år
Läs- och skrivkunnighet: ca 94%
Religion: 96% kristna, varav 95% katoliker, små grupper av judar och muslimer
Nationaldag: 10 juni
Myntenhet: euro (tidigare escudos)
Högsta berg: Pico (Azorerna) 2351 m, Serra da Estrela 1991 m
Viktigaste floder: Tejo, Douro, Guadiana
Naturtillgångar: koppar, kalksten, volfram, kork, järnmalm
Viktigaste exportvaror: maskiner, bilar, kläder, tyg, skor, vin, kork.
Kuststräcka: 1793 km
Medeltemperatur: vinter 11°C, sommar 23°C


Allmänt.

Portugal är EU:s fattigaste land. Inkomstklyftorna är de största inom EU, men landet håller hela tiden på att byggas upp. Portugal blev självständigt redan 1143 och är en av Europas äldsta stater. Förr var landet väldigt rikt på många sätt p g a sina många kolonier i bl.a. Brasilien och Afrika. När landet så småningom miste sina kolonier blev det fattigt, eftersom man förr fått inkomster och naturrikedomar därifrån. Dessutom var industrin i Portugal inte särskilt utvecklad.


Läge och utsträckning.

Portugal finns på den västliga delen av Iberiska halvön. Landet är annorlunda jämfört med grannlandet Spanien. Portugal har mera varierande natur och är mindre kargt än Spanien. Landet är ca 550 km långt och 150 km brett. På ön Madeira och ögruppen Azorerna möts man av spännande natur. Landskapet är frodigt och klippigt. Madeira ligger 1000 km och Azorerna 1460 km från Lissabon. Portugal har en 1793 km lång kuststräcka mot Atlanten.


Klimat.

Portugal har maritimt klimat (d v s kustklimat), i söder Medelhavsklimat. Atlanten gör att sommaren i landet inte blir så torr. Därför är det mycket grönare och frodigare än i t.ex. grannlandet Spanien. Jämfört med Spanien är Portugals klimat lite mildare. Klimatet är relativt lika både i de norra och södra delarna av landet. Längre norrut blåser det mer, medan det i de sydligare delarna är fuktigare. Medeltemperaturen på vintern är ca 11°C, på sommaren ungefär 23°C. Temperaturerna kan stiga ända upp till 30-35°C på sommaren. Vintertid kan det vara så kallt i inlandet att nattfrost och snö i bergen kan förekomma. På hösten regnar det mycket, p g a atlantiska västvindar som sveper in över landet. Sommaren är något svalare än i Spanien. Det regnar inte mycket sommartid och i så fall regnar det främst i bergen i norr.


Naturen.

Portugal erbjuder vilda blommor, skogar, berg och kullar. Landet är frodigt, soligt och har ett varierande landskap. I norr finns ett högland med djupa floddalar. Söder om floden Tejo utbreder sig vida slätter och i söder blir landet högre igen. Portugal ligger i ett vulkaniskt område.


Växtlighet.

I Portugals röda jord växer bl.a. olivträd, fikonträd, johannesbrödträd, korkek och eukalyptusträd, som är typiska träd i Medelhavsländerna.
Den vilda floran växer bäst från februari till maj. Man kan se den vita citrosen eller den blåblommiga busken Litospermum ute i naturen.
Mandelträdet är ett vanligt träd i landet. I mars blommar trädet rosa. Två typer av mandel är sötmandel och bittermandel. Förutom mandlar utvinner man även mandelolja.


Djurliv.

Eftersom Portugal ligger mitt under flyttfåglarnas flygvägar kan man se många olika flyttfåglar, allt från olika alpseglare till tornsvalor. Andra fåglar är blåtrast, silkeshäger, provencesångaren, svarthätta och den svartstrupiga buskskvättan. De tre sistnämda är småfåglar som samlas vid odlingsmarkerna för att äta frön. Det finns även kräldjur i landet, t.ex. paddor, ormar, ödlor och kameleonter. Kameleonten är grön men kan byta färg för att smälta in i omgivningen. De äter insekter som de fångar med den klibbiga tungan. Ögonen kan titta åt två olika håll på samma gång. Kameleonterna lever mestadels i träd och buskar och tar sig bara ner till marken för att lägga ägg. Rovdjuren är nästan helt utrotade.


Näringar.

Jordbruk.

Atlantens inverkan gör att man inte behöver konstbevattna jordbruken i Portugal lika mycket som i andra Medelhavsländer. Jordbruket och fisket sysselsätter 20% av den arbetande befolkningen. I norr är landet bergigt, så där odlas mindre än i de mer låglänta södra delarna. Man odlar mest grönsaker och frukt, t.ex. vindruvor till vinproduktionen. 6% av det vin som produceras inom EU kommer från Porugal. De främsta exportvarorna på livsmedelsområdet är frukt, grönsaker, vin och olivolja.

Produktionen av griskött har en stor betydelse för jordbruket. Mjölkproduktionen i landet är ganska liten och mjölkkonsumtionen är den lägsta i Europa. Ungefär 10% av jordbruken bedriver mjölkproduktion.
Fisket är också en viktig inkomstkälla. Främst fiskar man sardiner, torsk och tonfisk.


Skogsbruk.

Portugal är världens största korkproducent. Härifrån kommer över hälften av värdens kork. Korkeken har blanka, mörkgröna blad som sitter kvar hela året. Barken är tjock och skrovlig. Den yttre barken på trädet skalas av ungefär vart tionde år. Av korkekens bark tillverkas bl.a. korkar till vinflaskor, skosulor och golv.


Industri.

I Portugal tillverkar man bl.a. skor, kläder, vin, korkprodukter, båtar, tyg, bilar, maskiner, fisk- och grönsakskonserver, olivolja och gummivaror.
Landet drabbades av ekonomisk kris i mitten av 1970-talet när det miste sina sista kolonier. Industrin var då svagt utvecklad. Nu håller den på att utvecklas, särskilt eftersom landet blivit medlem i EU.


Turism.

I Portugal livnär sig många på turism. De största turistorterna finns vid den södra kusten, Algarve. Badstränderna i Portugal är renare än i de flesta andra länderna vid Medelhavet. Vid Algarvekustens soliga stränder kan man sola och bada medan man vid kusten i norr kan vindsurfa i de höga vågorna.

I landet kan man njuta av en mängd olika aktiviteter. Man kan besöka de vackra bergslandskapen eller gå på tjurfäktning, som ordnas på våren och sommaren. Numera dödar man inte tjurarna. Om man är golfentusiast finns det i hela landet goda möjligheter att spela golf. Speciellt vid Lissabonkusten och Algarvekusten finns fina golfbanor.

Varje år besöks Portugal av över 200 miljoner turister.


Befolkningen.

I Portugal bor ca 10 miljoner människor. De flesta är portugiser, men det finns också grupper av kapverdianer, brasilianare, britter, angoleser, fransmän och spanjorer. Det officiella språket är portugisiska, som låter ungefär som en blandning av spanska, holländska och polska. I skolan kan barnen läsa franska, engelska och tyska. Eftersom Portugal har haft kolonier är portugisiskan också utbredd i bl.a. Brasilien, Angola, Mocambique, Kap Verde, São Tomé och Guinea Bissau. Totalt talar ca 150 miljoner människor portugisiska som sitt modersmål eller första främmande språk.

96% av befolkningen är kristna. Av dem är 95% katoliker och resten är protestanter, pingstvänner ellr adventister. Det finns också små grupper av judar och muslimer. Eftersom Portugal har kust mot Atlanten har landet en lång historia inom sjöfarten. Många livnär sig på fisket.

Det portugisiska köket erbjuder många fiskrätter. I matlagningen används också mycket vitlök och olivolja. Landet har dessutom ett stort utbud på viner.


Lissabon.

Lissabon har varit Portugals huvudstad sedan 1147. Staden har en historia som sträcker sig 2000 år tillbaka i tiden. I Lissabon blandas både gammalt och nytt. Man kan n...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Portugal

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2005-08-28

    En mycket bra uppsats... du få

  • Inactive member 2005-12-02

    en sån underbar uppsats ska du

  • Inactive member 2006-04-20

    Vra men du kunde ha utväcklat

Källhänvisning

Inactive member [2005-05-13]   Portugal
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4266 [2024-05-23]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×