Slaget om Kursk

8143 visningar
uppladdat: 2005-05-16
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Innehåll

Den här boken handlar om pansarslaget vid den ryska staden Kursk, som var det största pansarslaget under andra världskriget och faktiskt det största någonsin. Det var också första gången en tysk sommar offensiv misslyckades. Slaget om Kursk var inte ett vanligt slag under det andra världskriget, utan också en jättelik kraftmätning mellan Hitler och Stalin, en kraftmätning som kostade tusentals tyska och Sovjetiska soldaters liv.
I den här boken berättas det inte bara om slaget vid Kursk utan också om de båda sidornas väg och förberedelser innan slaget. Det berättas om utvecklingen av nya anti pansarvapen och av nya pansarfordon. Det berättas även om tyskarnas tidigare vinster runt om i Östeuropa och om förlusten vid slaget om staden Stalingrad.


Personer

I den här boken finns inga direkt utpekade huvudpersoner men generaler och andra högt uppsatta militärers historier berättas det om. Även ”vanliga” personers historier berättas. Många brev som skickades hem till soldaternas familjer citeras i boken, de här breven är mycket berörande när soldaterna berättar om sina upplevelser och om förhållandena vid fronten. Här berättas det också om soldater som varit krigsfångar och hur illa de behandlades.


Tid och miljö

Slaget utspelar sig på sommarn 1943. Miljön är väl beskriven under hela boken och man kan nästan känna hur regnet öser ner och höra ljudet av kängor som klafsar i den leriga terrängen. Dessutom innehåller boken bilder på hur det såg ut under slaget.


Språket

Språket som författarna använder är ganska avancerat och innehåller en del militärtermer men dessa ord finns förklarade i en lista som finns längst bak i boken. Jag tycker att språket är av stor betydelse för boken. Det är en faktabok och då får vi som läsare vara beredda på ett svårt och komplicerat språk. Men jag tycker att ord förklarings listan var mycket bra för mig som ung läsare.


Disposition

Jag tycker att författarna hoppar lite i handlingen och tar inte allt kronologiskt när de berättar om de två olika lägren. Men de skriver alltid vilket datum det är ,vilket är mycket bra annars så tror jag att boken skulle vara lite rörig.


Författarnas närvaro

Personerna beskrivs som han/hon alltså som tredje person singular. Efter som båda författarna är forskare i militär historia så vet dom vad dom talar om och är mycket kunniga i sitt skrivande och beskriver nästan allt som kan misstolkas eller vara svårt att förstå.


Det egentliga innehållet – Budskapet –Bokens mening

Jag tror att författarna vill visa med den här boken hur grymt och hänsynslöst det andra världskriget var och samtidigt visa strategier och annan fakta som kan vara intressant för oss läsare att veta. Men jag tror inte att dom ville ta parti för varken det Tyska eller det Sovjetiska lägret utan beskriva en rättvis bild av kriget istället för att göra som på film och visa bara den ena sidans soldater. Jag tycker att de samt...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Slaget om Kursk

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-05-16]   Slaget om Kursk
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4273 [2022-07-05]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×