HTML - webbens språk

7450 visningar
uppladdat: 2001-02-13
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
(Observera att arbetet skrevs 1998. Sedan dessa har HTML utvecklats och delar av innehållet har blivit inaktuellt idag, även om historik m.m. fortfarande gäller!)

Historik
Från början var det Tim Berners-Lee som ”födde” HTML och utvecklade det till sin webläsare Mosaic då han jobbade på CERN 1989. Den första standarden som verkar finnas dokumenterad är HTML 2.0. Den ut-vecklades av av Internet Engineering Task Force och bröt igenom 1994. Åren som följde kom rikare versioner av språket, HTML+ och HTML 3.0. Det verkliga genombrottet för HTML kom då World Wide Web Consortium (W3C) introducerade den nya versionen 3.2 som innehöll en mängd nyheter.

Nyligen arbetade samma grupp fram HTML 4.0 som blev Rekommendation i december 97 och är på väg att bli standard på WWW, men för att det ska fungera krävs att folk uppdaterar sin webläsare. Framtidens HTML kommer att kunna erbjuda fler funktioner och möjligheter för länkar, bilder, formulär och tabeller, och dessutom integreras med XML (eXtensible Markup Language), som är ett mer avancerat ”märknings-språk”.

HTML
HTML är ett ”märkningsspråk” som använts på Internets grafiska gränssnitt World Wide Web och funnits sedan 1990. HTML är oberoende av vilken plattform det används i och är enkelt att lära sig, något som har hjälpt Internet att växa och bli det enorma informationsnät det i dag är. En webeditor omvandlar HTML-koden och gör den visuell för åskådaren. Enkelheten är nog fördelen med språket men i sådana fall är det också nackdelen, eftersom det inte alls är kraftfullt och man är tvungen att integrera andra språk, som till exempel Java och JavaScript om man vill få sina websidor mer levande. Dock har det utvecklats andra språktillägg till HTML, t ex DHTML (DynamicHTML) och Style Sheets som ska göra språket bättre och mer användbart.

Kompabilitetsproblemet för språket är att marknaden använder olika webläsare; Netscape och Internet Explorer för att nämna två exempel. Samma källkod kan få olika utseende i olika browsers och det kan ge även de bästa webmasters huvudbry. De stora företagen måste enas om en gemensam standard och inte hitta på egna tillägg, som nästan monopoliserade Microsoft har gjort med sin Explorer.

HTML finns i flera versioner, den aktuella heter 4.0, men den vanligaste versionen är fortfarande 3.2 eftersom äldre browsers inte kan utnyttja de senaste funktionerna.

HTML har utvecklats med en vision att alla slags apparater bör kunna använda sig av information på Webben: PCs med grafiska displayer med olika upplösningar och färgdjup, cellular telefoner, hand hållna apparater, apparater för tal för output och input, datorer med hög eller låg bandbredd, och så vidare.

Jag och HTML
Jag började lära mig språket 1997 och har sedan dess kodat en hel del vilket har resulterat i flera hemsidor. Eftersom det finns mycket br...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: HTML - webbens språk

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2001-02-13]   HTML - webbens språk
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=428 [2024-04-23]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×