Martin Luther King Jr

2 röster
10702 visningar
uppladdat: 2005-05-18
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning

Martin Luther King, Jr 1929-1968, var en amerikansk svart baptistisk präst och medborgarrättsledare. På den tiden var det svårt att vara svart i Amerika. Svarta människor ansågs vara sämre än vita eftersom sjuttio år tidigare fanns det slavar från Afrika i Amerika. När svarta människor fördes hit så såldes de på marknader som slavar. Denna tid var riktig hårt för båda Amerika och Martin. Man förbjöd slaveri år 1865 då var Abraham Lincoln som president i USA.


Martin som ungdom

Martin föddes i Atlanta i Georgia, USA, den 5 januari 1929. När Martin var liten, var hans bästa vän en vit pojke, men de fick inte gå i samma skola. Många vita ville inte att de skulle i samma bassäng och så vidare. Det brukade stå ”Bara för vita” vid affärer och i de flesta kyrkorna. Så var det också i Martins hemstad. Martins far var en ledare och Martin ville också bli en ledare, men han visste inte hur. Martin hade bra betyg, han var en mycket bra talare, duktig på idrott och intelligent. Martin brukade fundera på vad han ville göra i sitt liv. Han ville bli något stort, men visste inte vad.


Talartävlingen

När han var 15 år gammal var han med i en talartävling. Han talade om ”Negrerna och grundlagen” och han vann första pris. Martin var mycket glad efter tävlingen och satte sig på ett bussäte i bussen. Många gick in på bussen som var vita och de fanns inga platser kvar och chauffören tittade på Martin och tvingade honom att ställa sig upp och var tvungen att resa sig. ”Jag har aldrig varit så arg i hela mitt liv som den kvällen” berättade Martin flera år senare.


1948

Martin hade en stark kristen tro, så han bestämde sig för att bli baptistpastor. År 1948 började han läsa på Crozer College i delstaten Pennsylvania. Det var inte alls lätt att vara svart bland vita studenter så Martin arbetade hårt för att vinna deras respekt. I skolan studerade Martin om den indiske politikern Mahatma Gandhi.

Gandhi hade haft en kamp i Storbritannien för indianernas självständighet genom att inte använda icke-våldsmetoder. ”Slå inte tillbaka”
Och ”Möt fienden med fredliga medel” brukade Gandhi säga. Och det hade fungerat för Gandhi och dessa idéer gjorde intryck på Martin.


1953-1955

Martin gifte sig år 1953 den 18 juni med Coretta Scott. Hon var en flicka från landet som utbildade sig till sångerska när hon träffade Martin. År 1955 gick Martin ut som en av de bästa i klassen och blev pastor i en kyrka i Montgomery i Alabama. Vid de året fick han också sin dotter Yolanda. Han var en lycklig familjefar.

Han älskade att hålla i möten och talade om för människorna hur livet skulle ändras och bli rättvis. Världen blev inte alls rättvis och problemen växte. I sydstaterna där Martin bodde hade gäng av vita män slagit svarta människor under sommaren och de svarta människorna blev arga.


Rosa Parks

Rosa Parks var en svart sömmerska. Hon var på väg hem från jobbet och satte sig på ett bussäte. Efter en stund steg vita människor på och busschauffören sa åt henne att lämna plats, men hon vägrade. Chauffören kallade på polisen och Rosa blev åtalad. Rosa Parks åtalades för att brutit mot busslagen. Det med Rosa Parks påminde Martin om chauffören som tvingade honom att ställa sig upp och av ilska och sympati, kallade han till ett möte i kyrkan.


Bojkotten

Martin höll ett starkt tal. Han sa att nej till våld, men man kunde bojkotta som betydde att vägra åka buss. Om de skulle vägra åka skulle bussbolaget förlora pengar och ändra på reglerna om ”vita först”. På den första dagen var bussarna helt tomma och bojkotten fungerade bra. I kyrkan sade Martin att de skulle fortsätta med bojkotten. ”Om vi modigt fortsätter att protestera, med värdighet och kristlig kärlek, kommer vi att vinna” sa han. Dagarna gick och bojkotten fortsatte, men Martin började få hotbrev. Några av breven innehöll dödshot. En kväll exploderade det en bomb i Martins hus. Efter två månader hittade man en lag som förbjöd bojkotter. Martin arresterades och fick böter. De svarta människorna ville inte ge upp och bojkotten fortsatte ändå. Martin släpptes, men blev arresterad igen för att ha organiserat bojkotten.

Det blev rättegång åt detta, men högsta domstolen hade sagt att det var mot USA: s grundlag att det skilde svarta och vita att sitta i bussarna. Så Martins rättegång avslutades och bojkotten behövdes inte mer. Så Martins idé funkade. Martin ville att hela Amerika skulle veta vad han höll på med och vad han tyckte, så han skrev en bok som hette ”Vägen till frihet”. Den handlade om bojkotten och att både svarta och vita skulle ha samma rättigheter. Boken såldes bra.


New York

När han var i New York, kom en svart kvinna fram till honom.
”Är ni Martin Luther King?” Frågade hon. Martin sa ja. Hon höjde handen. Hon höll i en brevkniv. Hon stack honom med den i bröstet. Hon hette Isola Curry och det visades sig senare att hon var psykiskt sjuk och dömdes till psykiskt vård, men Martin klarade sig. När Martin blev frisk slutade han som pastor och flyttade tillbaka till Atlanta där han bodde som barn.


Atlanta

Han var med i olika kampanjer och det första han gjorde i Atlanta var att matställen också skulle servera till svarta människor. Under demonstrationer sjöng studenterna medborgarrättsrörelsens sång som var ”We shall overcome”. Martin fortsatte sin kampanj i Birmingham i Alabama. I den staden hade man segrat mest genom restauranger, parker och bibliotek. Många vita grupper reagera våldsamt och knivhögg många svarta människor och sprängde en kyrka. Det blev rena katastrofen. Barn deltog också och man släppte lösa hundar som bet på människor. Alabamas högsta domstol tog ett beslut. Det var att ta bort alla skyltar med ”endast för vita”.


1963

Den 11 juni 1963 talade presidenten John F. Kennedy till hela USA i tv. Han ville att alla amerikanska medborgare skulle behandlas rätt, oavsett hudfärg. Hundra år hade gått sen man hade tagit bort slaveri. Genom att det var för 100 år sedan bad Martin människorna att samlas i huvudstaden Washington, DC. Den 28 augusti 1963 samlades en kvarts miljon människor. Det var den största händelsen i Martins liv. ”Nu har tiden kommit att lyfta vår nation ur rasorättvisornas kvicksand till broderskapets fasta bergrund” sa han. ”Jag har en dröm idag!” Han berättade att han drömde att en dag skulle slavarnas söner och slavägarens söner mötas som bröder. Senare utsågs Martin till Årets man 1963. Den 22 november 1963 sköts president Kennedy till döds. Det var en mycket chockad dag för hela Amerika och världen. Kennedys efterträdare blev Lyndon B. Johnson som var vicepresident.
1964

Oktober 1964 fick Martin Nobels fredspris. Martin var bara 35 år gammal, den yngsta någonsin som fått ta emot priset. Vid julen 1964, hade Martin ett annat mål. Det var att svarta hade rätt att rösta. Det var svårt att planera demonstrationståg, men han lyckades att leda demonstranterna, men han griptes och sattes i fängelse. Det stod i tidningar att Martin hade blivit arresterad. Han skickade ett brev till tidningen New York Times från fängelset. ”Det sitter fler negrer här i fängelset”, skrev han. Efter några dagar släpptes han mot borgen. Han ordnade en ny demonstration från staden Selma till Montgomery, men den här gången misshandlade poliserna demonstranterna och en man sköts till döds. Martin gav inte upp och plötsligt fick han hjälp av president Johnson. Johnson införde nya lagar som stödde om rösträtt för svarta och Martin hade en än gång lyckats.


1966

År 1966 beslöt Martin att skapa lugnhet i Chicago där svarta levde i slumområden, men nu var det mer komplicerad eftersom det var krig i Vietnam som hade startat 1965. Amerika kämpade mot kommunismen, men Martin tyckte inte om det. Han hatade krig och var emot kriget. När Martin frågade president Johnson om stöd för sin Chicago-kampanj, vägrade Johnson. Trots att Johnson vägrade hjälpa honom startade Martin sin kampanj i ett av Chicagos slumområden. Han satte upp några krav som bättre bostäder med mera, men Martin blev hånad av Chicagos borgmästare Daley. Han sa att det var onödiga krav. Martin kände sig inte bra, men det blev värre när någon kastade tegelsten på honom och slutligen lämnade han Chicago.


Jamaica

Martin var mycket trött efter alla års kampanjarbete och beslöt sig att åka på semester till Jamaica, utan telefon så att han inte skulle bli störd. När han var i Jamaica beslöt han att skriva en bok för att förklara sina tankar. Han kallade boken för ”Kaos eller gemenskap?”

Efter semestern tänkte han fortfarande på Vietnamnkriget. Alla pengar som gick till kriget borde istället användas för att hjälpa svarta, sa han. Martin ville organisera en demonstration mot kriget i New York, men regeringen lyssnade inte på honom och började kalla Martin för en förlorare. Eftersom protesten mot kriget inte blev av, bestämde Martin att samla flera av USA: s 35 miljoner fattiga människor i Washington. Där skulle alla tälta framför Vita huset tills regeringen lovade dem den rättvisa de förtjänade. Martins vänner tyckte inte att det var en bra idé, men ju mer man försökte stoppa honom desto bestämdare blev han.


Memphis

Under tiden skapades det problem i Memphis i sydstaten Tennessee. Svarta människor ville tjäna lika mycket pengar som de vita. Så Martin bestämde sig att åka till Memphis. Han flög till Memphis den 28 mars 1968. Han ledde demonstration, men plötsligt började man slåss. Det blev rena katastrofen och det ledde till en ung pojkes död. Martin lämnade Memphis och lovade att han skulle återvända en vecka senare och leda en icke-våldsdemonstration. Martin höll sitt löfte. Han återvände till Memphis den 3 april och checka in på ett motell, men han kände sig orolig. Han ville inte hålla tal till demonstranterna, men hans vänner övertalade honom. Han sa att hans liv har varit i fara, men hans eget liv var inte viktigt. En förrymd fånge hade läst tidningarna om Martin. Han hette James Earl Ray. Ray hatade svarta.


1968 den 4 april

Den 4 april 1968 stannade Martin inne i sitt rum och arbetade. På kvällen skulle Martin och hans vänner ut och äta middag. Ray hade hyrt ett rum mitt emot Martins. Vid sextiden steg Martin ut i sin balkong. Hans vänner stod på parkeringsplatsen och väntade. Plötsligt hördes det ett skott. Martin föll p...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Martin Luther King Jr

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2006-02-06

    Lämna aldrig in ett kopierat a

  • Inactive member 2007-10-10

    NEj just det ;)

Källhänvisning

Inactive member [2005-05-18]   Martin Luther King Jr
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4298 [2024-04-24]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×