Konfucius - reformatorn bakåt

4336 visningar
uppladdat: 2005-05-18
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Sammanfattning av texten

Denna text berättar om en livsfilosof som inte på något sätt ansett sig allsmäktig, men som ändå visar stor självsäkerhet i och med sina ord. Detta visar på att han har en bred livsuppfattning, vilket folket i Kina också tyckte då det rådde mindre oroligheter när hans lära blev känd än under senare tider. Konfucius var inte en sådan som skrev ned sina tankar, det gjorde i stället hans lärjungar som likt de som följde Buddha bevarade hans tankar till skrift. Hans lärjungar bevarande också efter hans död hans tankar, vilka än i dag är kända som bland annat ordspråk.


Tankar och egna reflektioner kring ämnet

Eftersom jag inte bekantat mig med religionerna i Kina och Japan än, hade jag kvar min uppfattning om att Kina inte var något bra land när jag läste denna text. Eftersom de haft en ledare som dödat många människor vilket jag inte förstod varför. Detta har jag trott och tyckt ända sedan jag fått höra om denne ledare: Mao Zedong. Eftersom jag anser mig varit liten när jag hört detta vet jag inte riktigt vad jag uppfattat och vad som egentligen stämmer.

Den uppfattningen ändrades radikalt när jag läste denna text eftersom jag beundrar Konfucius som har yttrat dessa visa ord. Jag skulle kalla Konfucius en filosof med verklig anknytning till livet. Jag gillar hans sätt att se på möjligheterna i livet, även om hans lära inte är helt självlärd. Egentligen är det nog det som är det bästa – när en livstro och uppfattning får växa fram då man kan välja själv vad som är rätt eller fel.
Att jag fått en sådan sned uppfattning om hur Kina styrts känns en aning irriterande, trots att jag vet att man inte ska döma folk i förväg som man inte vet något om. Det är lätt att blanda ihop Zedong och Konfucius i det sammanhanget att man pratar om hur man ska leva, men de levde i två helt olika tidsepoker, och då den förstnämnde försökte förgöra Konfucius tro.
Texten var ganska svår, och det var en del begrepp jag fick fundera över när det gällde hans uttalanden, som ändå när man förstod logiken i dem var helt underbara.

”Att se vad som är rätt och inte göra det, det är en feghet.
En man som begår fel och inte rättar till det, begår ännu ett fel.
Den ädle inser vad som är rätt, den simple inser vad som är fördelaktigt.
Om du ser en god människa, så försök att likna honom. Om du ser en dålig människa, så vänd din blick mot ditt eget inre och se vad som bor där”
Detta yttrade Konfucius efter att någon frågat vad man skall åtgärda välvilja med.

Ibland har det slagit mig som en tanke att försöka få tag på flera böcker av för mig - filosofers tankar, och läsa dem för jag tror att man kan lära sig saker att följa hela livet efter det. Det kanske inte är självklart att räkna Konfucius som en filosof, men jag anser att hans tankar är av den klass en filosof framför. Vissa menar ju på att han var en livsupply...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Konfucius - reformatorn bakåt

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2005-05-18]   Konfucius - reformatorn bakåt
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4301 [2023-02-05]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×