Glödlampan

43 röster
64034 visningar
uppladdat: 2005-05-26
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning

Jag har jobbat med glödlampan eftersom jag tycker att det varken är en för lätt, eller för svår uppfinning. Jag har kommit fram till att lampan har påverkat världen en hel del och att det är en mycket praktisk och bra uppfinning.


Historik

Thomas Edison heter mannen som uppfann glödlampan. Innan den uppfanns, fanns det redan en sorts belysning. Den passade bra för gatubelysning, men det var alldeles för stark för att kunna användas inomhus. När Edison inledde sina försök med glödlampan räknade han med att det skulle ta runt sex veckor att få fram en fungerande lampa. Han hade fel. Det slutade med att det tog hela två år innan hans uppfinning var klar. Det som orsakade de flesta problemen var glödtråden, inuti lampan. Vilket material han än försökte med brann det upp. Det var på grund av att det fanns luft inuti kupan. När glödtråden upphettas blir den otroligt varm, hela 2700 kelvingrader. Detta löste man genom att uppfinna en pump som skapade vakuum inne i glaskupan. Då fanns det ingen luft kvar, så att tråden kunde brinna upp. Ett annat problem var att hitta material till en tråd som klarade de höga temperaturerna. En dag försökte han med en blandning av sot och tjära. Det fungerade. Han hade äntligen hittat det material som han så länge sökt efter! Senare lär han ha sagt:
”Jag misslyckades inte 1000 gånger. Glödlampan utvecklades i 1001 steg.”
Efter att originalmodellen uppfanns har det självklart ändrats en del på uppfinningen, men grundidén är fortfarande densamma. Glödtråden består numera av volfram. Från början kunde glödlampan bara lysa i 40 timmar, men nu kan den lysa i runt 1000 timmar.


Teknikens påverkan

Glödlampan har påverkat människan på ett stort sätt. Även fast det redan fanns belysning innan glödlampan uppfanns, så var den ett mer praktiskt sätt att få ljus. Belysningen som fanns innan passade bra i cirkustält eller som gatubelysning, men gick inte att använda inomhus. Den var helt enkelt för stark. Där fick man använda oljelampor, fotogenlampor och stearinljus. Det blev ganska dyrt i längden, eftersom man hela tiden måste köpa in ny olja, nytt fotogen och nya stearinljus. Självklart var glödlampan, precis som all ny teknik är, väldigt dyr i början. Då var den en lyxvara som bara de rikaste hade råd att hålla sig med. Men ju längre tid det gick, desto billigare blev den och till slut började också vanligt folk att använda den. Man var då tvungen att generera el. Då var det vanligt att några hushåll gick ihop och betalade för gemensam el. Nu för tiden är det väldigt ovanligt att komma in i ett hus utan någon glödlampa alls. Det är en lyx som man inte tänker på. Man tar den för givet, eftersom den alltid funnits där och man tänker inte mycket på den. Man trycker på en strömbrytare och plötsligt blir det ljust. Glödlampan glöms bort bland alla de stora uppfinningarna som finns överallt i hemmet.

Glödlampor är en stor besparing av pengar då de räcker längre. En oljelampa eller fotogenlampa måste man, som sagt, hela tiden köpa nya saker till så att de ska kunna lysa. Att köpa en glödlampa skulle man kunna kalla en långtidsinvestering.


Så här fungerar det

En glödlampa lyser genom att tråden inne i glaskupan upphettas av elektricitet. Detta händer genom att elektroner strömmar genom tråden, tills den kommer till den översta delen, där tråden smalnar av. Då trängs elektronerna för att komma förbi och hettar upp tråden så den börjar glöda.

För att lampan inte ska blända människor är glaset ofta mattat.
Tråden är tillverkad av volfram, som när lampan är tänd hettas upp till 2700 K (kelvingrader). För att tråden inte ska brinna upp, vilket den gör när den kommer i kontakt med luft på grund av den höga temperaturen, pumpar man ut luften ur kupan tills det bildas vakuum. Glödlampans fot består alltid av någon sorts metall. Mässing är det vanligaste materialet. Den lilla ”pluppen” som finns allra längst ner, tar emot strömmen och skickar upp den i lampan. Den är gjord av lödtenn och inuti den finns det isolering. Isoleringen är gjord av plast.


Teknikens inverkan på miljön

När man ska skaffa fram volfram till glödtråden påverkar man miljön en hel del. Först måste man spränga fram en gruva och sedan röja upp den så att den blir lämplig för arbete. Sedan måste man utvinna metallen från gruvan. Efter det måste metallen smältas och renas för att man ska kunna få fram det volfram man behöver. Allt detta skapar en hel del avgaser, som självklart inte är bra för miljön.

Vid användningen av lampan måste man ha el för att försörja den. Detta genereras från ett el-kraftverk. Det kan vara ett vindkraftverk, vattenkraftverk eller ett kärnkraftverk.

När man bygger ett kraftverk används förstås maskiner som släpper ut avgaser under en relativt lång tid. Med tanke på hur många maskiner som används och hur lång tid det tar att bygga ett stort kraftverk, kommer den totala mängden avgaser att bli stor. Vattenkraftverk och vindkraftverk är ganska miljövänliga när de väl är igång, men det är däremot inte kärnkraftverk. Ett sådant kraftverk får man miljöfarliga produkter från, som man sedan har svårt att hantera.

När man slänger en glödlampa hamnar den på metallsepareringen. Glaset hamnar på soptippen där sopbergen blir allt större. Alltså är glödlampan också dålig för miljön när man slänger den, men vid den punkten är det ganska ofarligt om man ser på det som händer vid tillverkningen och användningen av lampan.


Teknikens framtid

Den här uppfinningen kommer med stor sannolikhet leva kvar länge till. Det lär dröja ett bra tag innan en ny belysningsmetod uppfinns, som fungerar bättre, är billigare eller mindre miljöfarlig än glödlampan. Till dess kommer glödlampan antagligen att fortsätta få förbättringar, för att den ska få bättre egenskaper i till exempel lyskraft eller lystid. Det är också möjligt att lampan krymper till en mindre och/eller en mer lätthanterlig form.
Materialen som används skulle kanske kunna bytas ut för en effektivare glödlampa.


Sammanfattning, slutsats och utvärdering

Nu ska jag då sammanfatta och utvärdera mitt arbete. Jag har kommit fram till att glödlampan har spelat en stor roll i hur våra liv har sett ut och kommer att se ut. Utan den hade vi fortfarande använt fotogen- eller oljelampor. Eller så hade vi kanske haft en annan uppfinning som haft samma funktion, men fungerat på ett annat sätt. Vem vet?

Glödlampan är en liten, men ändå ganska invecklad uppfinning. I alla fall som jag ser det. Den kan vara liten och se okomplicerad ut, men innanför den yttre delen är det fullt av tekniska detaljer, både stora och små. Det kan inte vara lätt att plocka fram de material som har de egenskaper som faktiskt behövs. Det är mycket och hårt jobb som ligger bakom en av de mest använda uppfinningarna.

Mitt arbete med glödlampan har varit mycket lärorikt. Jag har fått veta saker som jag inte visste innan. Som, till exempel, historien bakom den. Att den tog två år att utveckla, trots att Edison trodde att det bara skulle ta sex veckor, eller att den i början var en lyxprodukt som bara de rika hade råd med. Vissa punkter i arbetet var ganska svåra att få ihop. Den svåraste var hur glödlampan påverkar miljön. Det stod inte en rad om det i böckerna jag läste och det hjälpte inte att jag inte har någon vidare kunskap om hur miljön tar skada av olika saker.

Punkten om framtiden var också ganska svår att få ihop eftersom det inte finns någon direkt fakta, utan man måste komma p...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Glödlampan

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2005-06-04

    Det var ett superfint arbete s

  • Inactive member 2005-06-06

    Nikola tesla uppfann glödlampa

  • Inactive member 2005-10-21

    det är jätte bra fakta du har

  • Inactive member 2007-03-05

    Väldigt påarbetat och snyggt u

  • Inactive member 2007-12-06

    Det var ett bra arbete. Det se

  • Inactive member 2008-11-10

    fett:P

  • Inactive member 2009-11-29

    bra men för mycket text. men du har skrivit teknikens framtid jättebra. betyg. VG+

  • Inactive member 2010-01-31

    Ehh tack för hjälpen antar jag ...

Källhänvisning

Inactive member [2005-05-26]   Glödlampan
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4315 [2024-04-20]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×