Siden

10615 visningar
uppladdat: 2005-06-02
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Ursprung:

Råsilket odlas i utvecklingsländer som: Kina, Indien, Thailand, Korea och Sri Lanka. Vidareförädling av silket och tillverkning av siden sker i många europeiska länder, men de största industrierna ligger i Japan och Brasilien. Sverige importerar siden bland annat från Thailand.


Tillverkning:

Själva silket kommer från en tråd som silkesmasken spinner när den förpuppar sig. Silkesmasken är en fjärilslarv som lever på mullbärsträdet. Kokongerna väljs ut och plockas för hand. Först behandlar man dem med ånga eller frysning för att ta död på larverna. Sen läggs de i hett vatten så att de mjukas upp. Man borstar ytan för att hitta trådens början. Sen är det bara att börja linda upp tråden. Varje kokong ger mellan 1-4 km tråd!


Egenskaper:

Siden värmer när det är kallt och kyler när det är varmt. En tråd sägs vara starkare än ståltråd. Det kan sträckas ut cirka 20 procent av sin naturliga längd utan att gå av. Eftersom det är så elastiskt skrynklar tyget sig inte så lätt. Silke är ett av de lättaste naturfibrerna och kan absorbera en tredjedel av sin egen vikt. För att undersöka om ett sidentyg är äkta kan man bränna en liten bit. Om det blir ren aska är det äkta siden. Om tyget däremot skrumpnar ihop till en liten boll är det inte 100 procent siden.

Silkestråden kan vävas till många olika sorters tyg. De vanligaste är twill, satin, chiffong och jacquard. Många asiatiska plagg görs av siden. Exempel på plagg är den indiska sarin och den kinesiska kimonon. Sidentyget är dyrt och fint och används mest till lite finare sorters plagg som blusar. Det görs även mycket sängkläder av siden. Då siden är dyrt är det vanligt med blandningar.


Skötsel av siden:

Tyget är ömtåligt och ska därför handtvättas i 30 graders värme. Man ska använda schampo nät man tvättar tyget för att slippa konstiga vattenfläckar. Efter tvätten ska det torka en tills det är lite lagom fuktigt. Då stryker man det torrt. Om ett sidentyg förlorat sin glans och lyster kan man fukta det med en blomspruta och lägga det i en plastpåse i kylskåpet en stund innan man stryker det.


Egna funderingar:

Siden är ett väldigt vackert och skönt material. Det är synd att det ska vara så dyrt. Det har funnits silkesodlingar och sidenfabriker i Sverige, men de avvecklades när det inte ansågs lönsamt längre. Nu när lönerna och standaren stiger i de asiatiska industrierna kanske man borde tänka över det här med svenskt siden en gång till. Inom några år kommer nog priset vara högre. Och vore det inte mer lönsamt att ha vårt eget? Om man kunde skapa ett billigt och lättillgängligt svenskt sidentyg vore det toppen. Siden är bättre än bomull på så många sätt. Den stora nackdelen är att det är svårt att underhålla tyget och att det är så ömtåligt. Men med dagens genteknik borde det väl gå att f...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Siden

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-06-02]   Siden
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4359 [2023-04-01]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×