Josef Mengele

15 röster
35859 visningar
uppladdat: 2005-06-07
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning

Vad får en människa att utsätta en annan människa för tortyr? Hur kan människan vara så grym? Andra världskriget härjade över stora områden i världen under sex år. Länder intogs av olika makter. Tyskland ville återge landet sin gamla ställning i Europa. Människor var fattiga, hårt pressade och tvingades in i krig, svält och slavarbete. Det var inte bara Mengele som var grym utan kriget och dess härskare var också grymma mot människan.


Rashygien

Det rasbiologiska tänkandet, eugeniken, ansågs vara en vetenskap långt innan nazisterna kom till makten i Tyskland. Man delade upp människor i olika raser där vissa var sämre och vissa var bättre. Idén gick ut på att förbättra människan genom biologisk förädling, hindra vissa anlag att föras vidare, för att bli av med oönskade raser. I Tyskland steriliserade och mördade staten sinnessjuka, homosexuella, zigenare, slaver och andra som rent politiskt hotade den ariska rasen. Målet var att skapa ett livsrum för den ariska rasen.


Den slutliga lösningen

I januari 1942 fattade nazisterna beslutet om ”den slutliga lösningen" av den judiska frågan. Nazisterna ville av rent ideologiska skäl förinta alla judar. De ansåg att dessa var underordnade den ariska rasen som måste förintas för att inte skada den ariska rasen. Nazisterna genomförde sitt folkmord på ett nästan industriellt sätt, ett massdödande med gasen Zyklon B eller vätecyanid. De flesta kvävdes till döds i gaskamrarna under 1941-45 efter att Tyskland inlett anfallet mot Sovjet. Den första dödskammaren kom till bruk i Chelmno 1941 och kort därefter i andra läger som Auschwitz, Dachau och Treblinka alla i nuvarande Polen. De värsta övergreppen på enskilda människor ägde rum i dessa läger. Det förekom medicinska experiment och masslakt för att framställa den perfekta människan.

Till dessa deporterades människor med tåg från alla länder som var ockuperade av nazisterna. Auschwitz var kanske den mest beryktade koncentrations- och utrotningsanläggningen under andra världskriget. Det inrättades av SS 1940 och bestod av tre olika läger. Auschwitz I var byggt för politiska fångar, Auschwitz III var ett rent arbetsläger med tvångsarbetskraft till omgivande tyska industrier. I slutet av 1941 anlades Auschwitz II eller Birkenau för att fungera som ett förintelseläger. Från 1942 mördades mellan en och två miljoner människor här, främst judar i gaskammare.


Josef Mengele

Josef Mengele föddes den 16 mars 1911. Han studerade filosofi och medicin. Mengele kom från en rik familj, där fadern ägde en fabrik som tillverkade jordbruksmaskiner som finns kvar än idag i familjen Mengeles ägo.

År 1935 började han forska med att jämföra olika rasers struktur i käkbenet. Två år senare gick han med i Nazistpartiet. Han fick jobb som SS-läkare. Senare fick han en läkartjänst vid koncentrations- och utrotningslägret i Auschwitz.


Josef Mengele gick in i nazistpartiet 1937 och var SS-officer från 1938. 1943 kom han till Auschwitz för att bli chefsläkare och chef över valet av vilka judar som skulle till gaskamrarna. Mengele utförde inte helt vetenskapliga experiment på barn, dvärgar och tvillingar som vi idag kanske snarare skulle kalla meningslös tortyr eftersom det är svårt att se vad han ville bevisa med dessa experiment. Han använde sig av människorna som försöksråttor vilket oftast ledde till döden.


Dödsängelns offer

Mengele går även under smeknamnet ”dödsängeln från Auschwitz”. Han var mindre intresserad av nazisternas judeutrotning än av att prova fruktansvärda experiment på fångarna. Mengele anses vara ansvarig för 400 000 människors död. Samtliga experiment utfördes utan bedövning. Offren behandlades som försöksobjekt, inte människor. Mengele utsatte dem för radioaktiv strålning och andra sjukdomar som främst var inriktad på pest, kolera, dysenteri, tyfus, mjältbrand, stelkramp och köldskador. Vissa för att hitta botemedel och förstå orsakerna för att säkerställa den ariska rasens existens. För att utrota människor som inte var ”perfekta” människor gjorde man förintelseläger.

Fångar som var försökskaniner fick samma eller bättre mat än vakterna i koncentrationslägerna. Det var för att sjukdomarna som dom fick med flit inte skulle påverka resultaten. Man låste in sjuka fångar med friska för att på så sätt kunna se hur fort olika sjukdomar spred sig. Visas fångar fick gå in i en tryckkammare för att se hur mycket kroppen tål innan ögonen poppar ut.


Andra fångar fick vara utomhus i kölden med bara armar som spolades med vatten, tills ljudet av armarna gav ifrån sig samma ljud som trä. Mengele försökte också ändra ögonfärgen på brunögda barn genom att använda kemikalier för att få de blå. Mengele utförde inte bara fysiska experiment, han gjorde även psykologiska experiment. Han isolerade barn i så små lådor så att dom tvingades att ligga i fosterställning. Lådorna var ljud- och ljusisolerade och barnen lämnandes i flera dagar. Ett av Mengeles mål var att skapa biologiska slavar som tyskland sedan skulle ha som arbetskraft.

Han var väldigt intresserad av identiska tvillingar. Bl.a. dränerade han deras blod, vissa uppges ha förblödit efter behandlingen. Av över 3000 tvillingar överlevde endast ett fåtal. 50 år senare berättar de sin historia om hur de fick behandlingar. De har berättat att Mengele gav dem godis och nya kläder innan de fördes till laboratoriet. En av de överlevande som förlorat sin tvilling berättar:

”Dr. Mengele hade alltid varit mer intresserad i Tibi än mig. Jag är inte säker på varför. Kanske för att han var den äldre tvillingen. Mengele utförde flera operationer på Tibi. En av operationerna på hans ryggrad förlamade min bror. Han kunde inte gå mer. Dom tog ut han sexuella organ. Efter den fjärde operationen såg jag aldrig mer Tibi. Det är omöjligt att beskriva hur jag kände. De hade tagit min pappa, min mamma, mina två äldre bröder och nu min tvilling…”

En av barackerna med 750 kvinnor drabbades av löss. Mengele löste problemet då med att gasa ihjäl kvinnorna. Vid ett annat tillfälle drog han en linje över en vägg som var 156 cm från golvet. De personer som var kortare skickade han till gaskammaren. En mamma ville inte skiljas från sin dotter. Under bråket råkade mamman klösa en SS- soldat i ansiktet. Mengele tog då fram sin pistol och sköt både mamman och barnet. Det fångar som varit i samma transport, och även dom som fått arbete skickades till gaskammarna. Han sägs ha sagt: ”Iväg med den här skiten!”


Krigets slut

Efter de allierades intåg i maj 1945 återvände Mengele till sin födelseort Gunsburg. Han släpptes av amerikanerna för att dom inte kunde identifiera honom som SS-man. Den amerikanska armén hade en av de värsta krigsförbrytarna i sitt förvar, men då Mengele inte hade sin blodgrupp tatuerad frigavs han. Man tror att han åkte till Italien för att kunna åka till Argentina där han fick asyl fyra år senare. Han fick där indirekt beskydd och när Tyskland begärde honom utlämnad flydde han mellan flera sydamerikanska länder, bytte identiteter och jagades av den Israeliska underrättelsetjänsten.

Det finns olika teorier om vad som hände med Mengele efter kriget och det finns olika teorier om hur, när och i vilket land han dog. De flesta skriver att han dog 1978 eller 1979 men det som varierar mest är hur. Jag har läst att han hade en hårboll i magen till följd av att han åt på sitt skägg när han blev stressad och av det dött p.g.a. magproblem, en del skriver att han dog fattig i ensamhet, vissa skriver att han dog efter att ha utfört experiment på fångar i Paraguay 1986. Brasiliansk polis säger att han drunknade i februari 1979 och det är också det de flesta skriver var dödsorsaken.

Mengele dokumenterade och sparade proverna från sina experiment. Dessa resultat skickade till Günzburg för förvaring eftersom han var rädd att de skulle hamna i ryssarnas händer och användas som bevismaterial mot honom. I krigsrättegångarna blev många av de ansvariga ställda inför rätta och döma till döden eller till fängelsestraff. Efter Mengeles död stiftades en lag i Tyskland som gör att krigsförbrytare utan någon tidsbegränsning kan ställas till svars inför domstol.


Varför? – personliga tankar

Vad är sant? Att det finns olika uppgifter om hur Mengele dog gör att man betvivlar mycket av historierna kring honom som person och det är ju också hemskt. I texterna om förintelsen skrivs det mest om judar, andra minoriteter kommer bort lite. Om man tänker vilka som blev utsatta så var det ju flest judar, men är det rätt att man nästan struntar i de andra? I NE står det te.x. endast ”främst judar” eller möjligen ”andra asociala element”. Visserligen är det en gammal bok från 1992 men man måste väl ha vetat vilka som sattes i koncentrationsläger då?

Mengele behöver inte nödvändigtvis vara sjuk i huvudet fastän de saker han gjorde, utsatte andra människor för var sjuka. Han var säkert fullt medveten om vad han gjorde, för ett ”högre syfte”. Jag tror inte han hade någon respekt för mänskligt liv. De ville att deras ras skulle vara kvar, så att deras egna ras skulle överleva. Att man ska prioritera en viss ”ras” och säga att den är bättre är fel. Man är ändå av samma kött och blod.

Hur ska man förklara allt fruktansvärt som nazisterna och Mengele gjorde? Om man växer upp i en miljö där man blir manipulerad till att tycka att tyskarna är det bästa folket så tror man ju på det och lever för att uppnå sin dröm. Idealet för den ariska rasen var tex. Att vara blond men eftersom de flesta inte levde upp till de idealen men ändå räknades som renrasiga arier antar jag att Mengele försökte på ett sätt att i efterhand förändra rasegenskaperna. Mengele var ute efter att tillverka den ”perfekta” människan.

Mengeles experiment påminner om tortyr man läser och hör om idag. Övergrepp på fångar i Irak, Algeriet eller i Egypten som Sverige skickade några terrormisstänkta. Jag började tänka på genteknik och kloning när jag läste om Mengeles experiment och om förintelsen. Människan tycker att den har rätt välja ut vem som ska få leva och vem som ska dö. Idag kan man göra abort om fostret är handikappat. I framtiden kan det bli möjligt med att välja ut anlag för att foster inte ska ha sjukdomar eller missbildningar redan i DNA. Det sker redan experiment med kloning än så länge på djur. Man testar massa nya saker på djur i la...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Josef Mengele

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

 • Inactive member 2005-10-26

  bra skrivet :)

 • Inactive member 2007-04-12

  riktigt bra skrivet =)

 • Inactive member 2008-02-16

  Assååå den ääär NaaJJjss s ! .

 • Inactive member 2008-02-16

  bra.

 • Inactive member 2008-02-16

  Bra bra bra bra bra bra bra, m

 • Inactive member 2008-02-16

  riktigt bra ! ;F

 • Inactive member 2010-02-05

  riktigt bra fakta! super! :D

 • Inactive member 2010-07-13

  Riktigt bra skrivet. Intressant att läsa om dina personliga tankar, och jag håller med dig.

Källhänvisning

Inactive member [2005-06-07]   Josef Mengele
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4401 [2021-12-09]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×